Přejít k hlavnímu obsahu

Studenti mají významný den. Jak vypadají jejich svátky v zahraničí

Studenti na celém světě patří k hybným silám společenských změn. Není divu, že se jejich boj za svobodu připomíná ve vícero státech. Které k nim patří?

Jižní Korea

V roce 1929 korejští studenti povstali proti japonské nadvládě. Od roku 1953 se tento jejich oslavuje vždy 3. listopadu, je z něj dokonce státní svátek. V roce 2006 ho úřady přejmenovaly ze Dne studentů na Den studentského povstání za nezávislost.

Indie

V roce 2010 proběhla indickým tiskem zpráva o tom, že OSN ustanovila 15. říjen jako Mezinárodní den studentů na počest narození bývalého indického prezidenta Abdula Kalama. OSN zprávu dementovala, 15. říjen je pro ni stále Dnem venkovských žen. Někteří Indové ovšem svátek přesto slaví.

Mexiko

Nejde o den připomínající nějaký významný čin, jen oslavuje mladé z celé země. Ačkoliv o Dnu studentů ví 23. května celé Mexiko, všichni během něj jdou do práce a do školy. Nemá totiž status státního svátku.

Írán

V Íránu si lidé každý rok připomínají smrt tří studentů zabitých 7. prosince 1953 policisty vyslanými panovníkem Muhammadem Rezou Pahlavím. Demonstrace v tento den organizuje stát i sami studenti.

Argentina

21. září, těsně před podzimní rovnodenností, mají v Argentině státní svátek u příležitosti Dne studentů. Během něj se koná spousta koncertů a jiných kulturních akcí, studenti vyrážejí do parků, na pláže a na pikniky.

Mezinárodní den studentů

Některé zahraniční organizace připomínají i Mezinárodní den studentů – 17. listopad. Jde o jediný celosvětově uznávaný významný den československého původu. Mnoho lidí si ho spojuje s hnutím usilujícím o změnu politického kursu státu v roce 1989, ovšem originální svátek je ještě o 50 let starší.

17. listopad v České republice a na Slovensku připomíná zatčení mnoha československých studentů nacisty v polovině listopadu 1939. V obou zemích je tento den státní svátek.

 
 

Místo

50° 4' 48.612", 14° 25' 45.102"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Studenti mají významný den. Jak vypadají jejich svátky v zahraničí