Přejít k hlavnímu obsahu

Sůl, všude samá sůl. V největší solné pláni světa občas uvízne i auto

Umíte si představit ohromnou pláň tvořenou několikametrovou vrstvou soli? Se svými 10 582 km2 přesahuje rozloha největší solné pláně na světě i rozlohu Jihočeského kraje. Jak tahle bolivijská turistická atrakce spatřila světlo světa?

A vůbec – slyšeli jste někdy o jezeru Ballivián? Pokud ne, nedivíme se. Existovalo zde totiž do čtvrtohor, poté začalo vysychat a jednou z věcí, která zůstala, je právě rozlehlá solná pláň Salar de Uyuni.

Pláň tvoří údajně až 10 miliard tun soli, přičemž značný podíl je každý rok vytěžen. Solná krusta, která vrstvu pokrývá, slouží jako zdroj soli a najdeme zde více než 50 % světové zásoby lithia.

Kamenitý ostrůvek uprostřed Salar de Uyuni se jmenuje Isla Pia Pia.
Zdroj: Bigstockphoto

Za největším zrcadlem světa

Není divu, že se k Salar de Uyuni vydává ročně nespočet turistů. Výlet sem si můžete zpříjemnit i pohledem na dnes již nefunkční hotel postavený ze soli a na několik ostrovů. Jednou za rok, obvykle během ledna, tu dochází k záplavám, které z povrchu pláně udělají úchvatné zrcadlo – přítomná sůl díky vodě zvýší svou odrazivost a celé místo je ohromující až kouzelné. Jakmile se voda vypaří, vše se vrátí do normálu.

A vše je bezpečnější. V období záplav (hrozit mohou mimo suchou sezónu, tedy od prosince do března) tu totiž sem tam uvízne auto. Kvůli vodě není vidět, kam člověk jede, a tak dochází k najetí do hlubších děr plných vody. V takovém případě musí někdy zasáhnout vrtulník a pomoci s vyproštěním džípu.

Díky krystalizaci celá pláň vypadá jako obří plástev, protože zde dochází k tvorbě mnohoúhelníků. Zdejší podmínky nejsou zrovna ideální pro život zvířat a rostlin, ale spatřit se tu dají tři druhy plameňáků a rostou tu kaktusy, z nichž některé dosahují výšky i 12 m, suché keříky nebo sem tam pichlavá tráva.

Vydat se sem můžete sami i s některou z agentur, která v pomyslné vstupní bráně k solné pláni, ve městě Uyuni, sídlí. Toto město je ideálním výchozím bodem pro všechny turisty, nabízí totiž perfektní zázemí – ubytování, restaurace i jiné služby.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-20° 8' 1.5972", -67° 29' 20.8824"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sůl, všude samá sůl. V největší solné pláni světa občas uvízne i auto