Přejít k hlavnímu obsahu

Svatý grál se přestěhoval. Má pro sebe celé muzeum

Slyšeli jste někdy o svatém Grálu? Pokud milujete knihy Dana Browna, jistě si vzpomenete na jeho mystickou Šifru mistra Leonarda, v níž se kolem svatého Grálu točí snad celý příběh. Svatý Grál je opředen řadou legend i více či méně uvěřitelných historek. Jedno však zůstává neměnné. Nalezen údajně byl a dlouhá léta strávil v kapli ve Valencii. Nyní pro něj bylo nalezeno nové, neméně unikátní místo.

Svatý Grál v duchu starověkých legend

Svatý Grál je pohár, či nádoba, z níž údajně pil samotný Ježíš Kristus při Poslední večeři Páně. Není se proto čemu divit, že se k němu váže celá řada legend. Jedna z nich například říká, že Josef z Arimatie, který si vyžádal od Piláta mrtvé tělo Krista, aby je pohřbil, měl zachytit krev prýštící z ukřižovaného. Putoval potom s Máří Magdalenou do Francie, kde měl Grál chránit rytířský řád templářů.

Jiná legenda zase praví, že svatým Grálem byla sama Máří Magdaléna. Některé novodobější zdroje jí přisuzují podobu Ježíšovy manželky. A grál měl znázorňovat starý symbol ženství, potažmo ženského lůna. S Grálem je nepochybně spjat také Král Artuš, který po něm údajně pátral společně se svou neohroženou družinou. Grál byl v té době kouzelnou nádobou, kterou střežila devítka panen.

A jak o Grálu hovoří novověk? Jako svatý Grál bývají označeny nedosažitelné předměty anebo myšlenky, které se snaží člověk vyzkoumat nebo rozluštit, čímž by měl dosáhnout zásadního pokroku. Může jít proto například o lék na rakovinu, porozumění lidskému genomu, prokázání mimozemského života, anti-gravitační zařízení, studená fúze nebo teleportace.

Dlouhá léta se kalich nacházel ve valencijské katedrále, kde mimochodem najdete i Goyova plátna a další umělecké předměty.

Jak se svatý Grál ocitl ve Valencii?

V současné době můžete najít svatý Grál v Aula Grial. Tady si můžete přečíst mnoho o jeho cestách, ale i jeho pohnuté historii. Grál do města přinesl zdejší rodák sv. Vincenc Ferrerský s tím, že z tohoto kalichu pil Ježíš Kristus při Poslední večeři před svým zatčením.

Stalo se tak v roce 1437. Od té doby byl kalich součástí valencijské katedrály ze 13. století, nad níž ční do výše padesáti metrů mohutná věž Miguelete, které místní obyvatelé říkají něžně Micalet.  Součástí katedrály byl nejen zmíněný kalich, ale také nejrůznější umělecké předměty, zejména pak obrazy a sochy. K největším klenotům jistě patří Goyova plátna.

Ale zpátky k Aule Grial. Ta je pojatá jako moderní poznání historie a hledání svatého Grálu. Její největší zajímavostí je, že zde můžete uplatnit všech pět smyslů. Budete cítit vůni koření z doby, kdy svatý Grál připutoval do Valencie, můžete si obléct a vyzkoušet templářská roucha, zapálit kadidlo a zejména pak zažít onu neopakovatelnou atmosféru tajemna, která je se svatým Grálem a jeho hledáním neodmyslitelně spojená.

 
 

Místo

39° 28' 28.9956", -0° 22' 28.8516"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Svatý grál se přestěhoval. Má pro sebe celé muzeum