Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

tahiti-1

obrazek
<a href="http://www.flickr.com/photos/tiarescott/">tiarescott (Flickr)</a>, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Na Tahiti žil nejslavnější mafián světa a šestnáct nad nulou je pro místní extrémní zima

Tahiti známe především z obrazů Paula Gaugaina a z obrázků katalogů cestovních kanceláří, mnohdy dokonce z jejich titulních stran. Aby ne, vždyť učarovalo i slavnému Kmotrovi, který si v této oblasti pořídil vlastní atol. Nejde však o kmotra ze žádné české radnice, ale toho z legendárního filmu Francise Forda Coppoly.

Ano, spousta slavných lidí jezdí na vyhlášený ostrov ze skupiny zvané Francouzská Polynésie na dovolenou, ale především na líbánky. Místní lidé potenciál místa rychle pochopili a nabízejí pro tyto účely perfektní servis. Pamatujete například na vytáhlou hubenou blonďatou právničku Nelle ze seriálu Ally McBealová? I ta si zde užívala.

Svůdné Tahiťanky a jejich kolegové ukazují své taneční umění v Asii.
Zdroj: Daryl Mitchell (igosso.net)

Soukromý atol, který patří Kmotrovi

Marlon Brando, představitel hlavní role filmu Kmotr z roku 1972, se do těchto končin dostal na začátku šedesátých let během natáčení snímku Vzpoura na Bounty a hned si okolní ostrovy zamiloval. A nejen ostrovy, dokonce zde prožil krásné chvíle s jednou místní herečkou, s níž byl deset let ženatý, a z jejich svazku vzešly dvě děti. Roku 1966 Brando obdržel od tahitské vlády atol Tetiaroa na 99 let. Manželství tedy nevydrželo, ovšem půdu v pohádkově krásné části světa měl Brando na doživotí. Bohužel, necelé tři měsíce po 80. narozeninách v roce 2004 Brando zemřel.

Bora Bora
Západně od Tahiti leží další známý turistický ráj Francouzské Polynésie, ostrov Bora Bora (původně ovšem nazvaný jako Bola-Bola). V cestopisech bývá popisován jako ráj s nádhernými členitými plážemi, deštnými pralesy a kaštanovými háji, v nichž máme neustále k dispozici chutné jedlé plody. Vězte, že tyto cestopisy nelžou.

Na Tahiti berte v zimě místo čepice raději slaměný klobouk

Ačkoliv je Tahiti poměrně hornaté a významnou část jeho povrchu pokrývá deštný prales, bydlí na něm většina obyvatel celé Francouzské Polynésie. Aby také ne, vždyť větší ostrov v oblasti nenajdeme.

Francouzská Polynésie - stát o něco menší než Pardubický kraj s počtem obyvalel asi jako Brno.
Zdroj: ESO travel

Krom velikosti Tahiti přitahuje všechny na své území právě oněmi pralesy, horami a vyhlášenými plážemi. Rozmanitou přírodu najdete ve všech částech ostrova, pokud ale chcete za kulturou, musíte do jihovýchodní sekce, kde se soustřeďuje velká část ze 178 tisíc lidí zde bydlících, hlavní město Papeete se ale nachází přesně na opačném konci – na severozápadě.

Jestliže byste někdy o návštěvě Tahiti uvažovali a nevěděli, v kterou roční dobu tam mají hezké počasí, tak vězte, že v každou. Mezi listopadem a dubnem je sice trochu vlhčeji, ovšem stále teplo. Jako nejnižší denní teplotu na ostrově zaznamenali šestnáct nad nulou. K neteplejšímu oblečení, jež se na ostrov vyplatí brát, tak patří pohodlné triko nebo slaměný klobouk.

Tahiti proslulo i horami pokrytými hustými pralesy. Nejvyšší z nich se tyčí do výšky přes 2200 metrů.
Zdroj: ESO travel
 
 

Místo

-17° 32' 0.2544", -149° 34' 14.52"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na Tahiti žil nejslavnější mafián světa a šestnáct nad nulou je pro místní extrémní zima