Přejít k hlavnímu obsahu

Tajemství nejvyšších hor světa: Na Everestu jsou duchové, na Kilimandžáru mizí led

Co spojuje nejvyšší horu Oceánie s hercem Bradem Pittem? V dnešním článku se vedle toho dozvíte, že na Everestu straší, ale i to, jaká přírodní katastrofa hrozí africkému Kilimandžáru. Mimochodem, víte, že první dobyvatelé vysokých hor v Andách měli na sobě jen kůži a mokasíny?

Nejvyšší hory světa vždy lákaly spoustu horolezců a dobrodruhů k tomu, aby je zdolali. K tomu se pojí mnoho zajímavostí. Pojďme se teď podívat na ty nejpikantnější věci o nejvyšších vrcholcích všech světových kontinentů.

Proč straší na nejvyšší hoře světa?

Začněme u nejvyšší hory naší planety - na himálajském Mount Everestu měřícím 8848 metrů. Víte, že jeho výška se může v budoucnu měnit? Ne snad, že by ji zvětšovali horolezci stavěním mohyl na vrcholu, rozměr se mění v důsledku podsouvání litosférické desky Indie pod asijskou desku. I díky tomuto ději je Himálaj nejvyšší pohoří světa.

Na proslavenou horu leze obrovské množství lidí, obzvláště od roku 1950, kdy nepálské úřady povolily vstup cizinců na nejslavnější vrchol světa. Stinnou stránkou je to, že za tu dobu si Everest vyžádal spoustu obětí, po nichž zbyla třeba jen cepíny, batohy či opuštěné stany. Místní obyvatelé věří, že nebohé duše všech těchto nepohřbených nebožtíků na něm řádí a vydávají podivné zvuky, které ve dne v noci děsí současné horolezce.

Třiašedesát let. Tak dlouho už mohou cizinci slézat nejvyšší vrcholy Nepálu.
Zdroj: Bigstock.com

Na osmitisícovkách dnes potkáte kdekoho

Nezvykle se ale nechovají nejen mrtví, ale i živí návštěvníci hory. Například první Čech na nejvyšším bodě planety Leopold Sulovský si při čekání na italského společníka spokojeně zakouřil.

A Nepál se rozhodně nebojí těžit s nesmírné popularity Everestu. Za jistý peníz tak může turista sléz jeho vrchol za pomoci domorodých nosičů. Takže na svahu Everestu v dnešní době potkáte vskutku pestrou směsicí lidí.

Výška Everestu sestává jen z číslic osm a čtyři, podobně jako výška hory Puncak Jaya (Měří 4884 metrů) - nejvyššího bodu ostrova Nová Guinea a taktéž největší hory v oblasti Austrálie a Oceánie. Jako první ji zdolal Heinrich Harrer. Rakouský horolezec, kterého filmově ve snímku Sedm let v Tibetu ztvárnil známý americký herec Brad Pitt.  

Andy zdolávali Indiáni i bez moderního vybavení

Indián zabalený do kůže s mokasínami na nohou. Tak docela jistě vypadal první historicky nezaznamenaný pokořitel nejvyšší hory Jižní Ameriky Aconcagua (6 959 m). A nejen, že lidé kmene Inků běžně lezli do výšek přes 6 tisíc metrů, navíc se prokazatelně v okolí hory zdržovali. Fascinující, že?

Na její zdolání horolezci potřebují zkušenosti, kondici a 700 dolarů na povolení.
Zdroj: Bigstock.com

Otitulovali jsme Aconcaguu jako nejvyšší horu Jižní Ameriky, nicméně bychom v souvislosti s ní mohli uvést ještě více. Jde o nejvyšší horu západní i jižní polokoule, dokonce úplně tu nejvyšší ležící mimo Asii. Ani to jí však nestačí k tomu, aby se dostala mezi stovku nejvyšších hor světa.  Přes ty asijské se tam málokdo jiný dostane.

INZERTNÍ SDĚLENÍ: Na textu se podílela cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování do exotických lokalit včetně Karibiku nebo moří kolem Antarktidy.
Chcete vidět nejvyšší hory světa a kláštery na jejich svazích? Navštivte císařský Peking, duchovní Tibet, tajemný Nepál a hinduistickou Indii a poznejte různorodost asijských tradic 

Denali: pohádková hora v pohádkovém státu

Žádný smog, jen hory, lesy a modré nebe.
Zdroj: Bigstock.com

Z Jižní Ameriky se nyní dostáváme do severní části kontinentu, a to do jeho severozápadního koutu zvaného Aljaška. Tam se nachází Denali, dříve Mount McKinley vysoká 6194 metrů – nejvyšší hora Severní Ameriky. Každý rok jí zdolává tisíce sportovních nadšenců.

Ale možná pro vás bude s podivem informace, že samotná Denali pro turistický ruch nejchladnějšího státu USA neznamená tolik, co ostatní zmíněné vrcholy. Aljaška má totiž i spoustu jiných lákadel - mohutné ledovce, neprostupná sněhobílá krajina, zlatokopecké vesničkymedvědí lovící ryby přitahují milovníky přírody i bez pomoci známého horského masívu.

Kilimandžáro: Pokles ledu je zarážející

Nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro (5 895 m) se známou ledovou čepicí už nemusí dlouho vydržet v takové podobě, v jaké ji známe. Zde se totiž schyluje k ekologické katastrofě.

Sloni poblíž zasněžené hory, to je možné jen na několika místech na světě, třeba na Kilimandžáru.
Zdroj: Bigstock.com

Věčný led, který ji pokrývá, mizí víc a víc. Nejvíce dopady této změny pocítí na vlastní kůži například žirafy, gazely, pakoně nebo lvi. Nádherný výhled na horu se sněhovou čepicí může být za pár desítek let jen pouhopouhým polibkem minulosti.

Na vrchol Evropy Češi a Slováci dobře znají

Kdepak Alpy, ale kavkazský Elbrus – 5642 metrů dělá nejvyšší horu Evropy. Na tento vrchol se velmi dobře v minulém století dostalo mnoho Čechů a Slováků – do Sovětského svazu se dalo v těch časech totiž dostat daleko lépe než do jiné oblasti s vysokými horami. 

Elbrus - nádherná, že?
Zdroj: Bigstock.com

V našem výčtu ještě chybí 4892 metrů vysoký Vinson Massif, nejvyšší hora Antarktidy. Kdo chce překonat nejvyšší hory na všech sedmi kontinentech, ten si nesmí nechat ujít ani tento masiv. 

 
 

Místo

27° 59' 18.4416", 86° 55' 30.4428"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tajemství nejvyšších hor světa: Na Everestu jsou duchové, na Kilimandžáru mizí led