Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější thajské národní parky: chrám schovaný v jeskyni, neuvěřitelné vodopády i tříhlavý bílý slon

Thajsko je místem mnohých starobylých a více čí méně uvěřitelných legend. Jedna z nich se váže k malé vesničce nedaleko Lampangu. Když jí procházel Buddha, údajně místním daroval své kadeře, které jsou nyní uloženy v největší chrámové pagodě Wat Phra That Lampang Luang. Jiné legendy už jsou ale mnohem prozaičtější.

Mluví se v nich o krutém králi a jeho sličné dceři, kterou jednoho dne uvěznil ve skalnatém městě uvnitř parku Phu Phra Bat. I přes otcovu nepřízeň a mnohé další útrapy se jí podařilo poslat vzkaz mladému princi, který ji z města vysvobodil a oženil se s ní. Jakmile to král zjistil, nechal oba sprovodit ze světa. Bohužel podobných legend je v Thajsku poměrně hodně.

To však nemění nic na tom, že vám zdejší národní parky svou krásou a nevšedností vyrazí dech. Některé ukrývají cestu ke slavné filmové řece Kwai, krásu a faunu jiných turisté přirovnávají k českým Jizerkám. Na co dalšího se můžete během thajských toulek těšit?

Národní park Erawan

Tenhle thajský skvost najdete v horské oblasti provincie Kanchanaburi, v západní části Thajska. Jeho rozloha činí 550 kilometrů čtverečních a za národní park v pravém slova smyslu byl prohlášen v roce 1976. V současnosti patří mezi nejnavštěvovanější a nejoblíbenější národní parky v zemi.

Jeho největším lákadlem je seskupení 7 kaskádovitých vodopádů. Nejslavnější je stejnojmenný velikán, jehož průzračná zurčivá voda padá z výšky 1 500 metrů. Během své cesty protíná oněch 7 zmíněných kaskádovitých stupňů a padá do křišťálového jezírka, které je významnou turistickou atrakcí.

Pokud se chcete o jeho kráse přesvědčit na vlastní oči, pak jen doplníme, že poměrně snadno se dostanete až na šestý stupeň. Výstup na ten poslední je ale náročný a je určen jen zkušeným lezcům. Odměnou vám bude neuvěřitelný výhled i pohled na tříhlavého bílého slona Erawana, kterého mnozí spatří v posledním stupni vodopádu.

Fikce se sedmi Oscary láká na most přes řeku Kwai. Jaká je pravda?

Erawan vodopád
Poslední – sedmý stupeň nejvyššího vodopádu má údajně podobu tříhlavého bílého slona.
Zdroj:
Shutterstock

Národní park Kaeng Krachan

Park leží na východním svahu pohoří Tesserim, nedaleko hranic s Myanmarem. Za národní park byl Kaeng Krachan prohlášen v roce 1981. Ačkoli jde o vůbec největší národní park Thajska, davy turistů tady rozhodně nečekejte. Na úctyhodné rozloze čítající 2 914 kilometrů čtverečních se totiž jednotlivé skupiny turistů poměrně snadno rozprostřou, a tak se může stát, že během prohlídky tady prakticky na nikoho jiného nenarazíte.

Park z většiny pokrývá deštný prales, díky němuž je zde po celý rok vysoká vlhkost. K té přispívají i vydatné srážky v období dešťů.

Nejvhodnější doba pro návštěvu parku je proto v období od listopadu do května. Park se může pochlubit osmnáctistupňovým vodopádem Tho Thip i jeho menším bratříčkem – šestnáctistupňovým Pala-U. Kromě vodopádů se však můžete vydat i na průzkum krápníkové jeskyně Wiman s mnoha cennými artefakty, poukazující na brzké osídlení tohoto magického místa. Na cestě vás budou doprovázet zástupci zdejší fauny, kteří mají v parku prakticky neomezený pohyb.

Kaeng Krachan
Park je proslulý především díky neuvěřitelně bohaté fauně a flóře.
Zdroj:
Shutterstock

Chrám z piva, létající hory nebo skalní ementál? Seznamte se s utajenými divy Thajska

Národní park Doi Inthanon

Park Doi Inthanon je pojmenovaný po nejvyšší hoře Thajska (2 565 m) a jeho rozloha činí 482 kilometrů čtverečních. Největší atrakcí parku jsou opět překrásné vodopády, tady jde o Mae Ya a Mae Klang. Ideální doba pro jejich prohlídku je od května do listopadu, kdy nabízejí nejvíce vody. Mae Ya je vůbec tím nejvyšším vodopádem v Thajsku a do průzračného jezírka padá z 280metrové výšky. 

Doi Inthanon, to však nejsou pouze proslulé vodopády, ale i kolonie ptáků, kterých je zde opravdu nepřeberné množství. Stejně bohatá je také zdejší flóra, za kterou se vyplatí cestovat od prosince do února.

Návštěva parku je povětšinou součástí atraktivních trekových výletů, které se svým programem příliš neliší. Jejich obvyklou náplní je jízda na slonech, pochod po horách a splavování řeky na bambusovém raftu.

Mae Ya
Nejvyšší vodopád Thajska Mae Ya padá do jezírka z úctyhodných 280 metrů.
Zdroj:
Shutterstock

Národní park Khao Yai

A dostáváme se k další raritě. Park Khao Yai je proslulý svou netradiční podobou a rozmanitostí zdejší fauny i flóry. Park je neuvěřitelně bohatý a malebný a i přesto, že jde o třetí největší národní park Thajska, není nijak extrémně přeplněný. Najdete tady nespočet stezek i možnosti k přenocování.

Park pokrývá hornaté území zahrnující stálezelený prales a travnaté pláně. Nejvyšší horou je Khao Rom vysoká 1 351 m a mezi rarity parku patří vodopády Huai Narok a Haew Suwat. Během prohlídky byste neměli minout ani kopec Khao Khieo se dvěma vyhlídkami a kraťoučkou stezkou lesem. Pokud navíc budete mít štěstí, narazíte na zoborožce, gibbony, slony nebo makaly.

Khao Yai
Třetí největší národní park Thajska vás dostane.
Zdroj:
Shutterstock

Mluvící sochy a zlatý Buddha: Severní Thajsko je místo, kde se psala fascinující historie

Národní park Ko Tarutao

Že už bylo té zeleně dost? Vyměňte klasické národní parky Thajska za mořský klenot – park Ko Tarutao. Najdete ho při hranicích s Malajsií v provincii Satun. Národním parkem bylo místo vyhlášeno v roce 1974. Na 1 492 čtverečních kilometrech najdete 51 ostrovů a ostrůvků, nabízejících dosud turismem méně poznamenanou přírodu. Názvy některých z nich jsou však dosti úsměvné. Láká vás třeba výlet na Ostrov spící krávy nebo Ko Prayat? A co výlet na sousední Ekonomický ostrov?

Park nabízí skvělé podmínky pro potápění, odpočinek i zábavu a dobrodružství v deštných pralesech. Navíc se o něm říká, že je vůbec tou nejkrásnější plážovou destinací v Thajsku. Při troše štěstí tady můžete narazit na delfíny, velryby a mořské želvy.

Ko Tarutao
Pokud budete mít štěstí, můžete v parku Ko Tarutao vidět zahlédnout velryby a mořské želvy.
Zdroj:
Shutterstock

Nejkrásnější filmové pláže Thajska: Zahrály si v bondovce, Star Wars a zamiloval si je i DiCaprio

Národní park Khao Sam Roi Yot

Národní park (nebo chcete-li přírodní rezervace) Khao Sam Roi Yot je další z thajských unikátů. Nabízí totiž vápencové podloží porostlé divokou vegetací, zdvihající se prudce přímo z pobřeží Thajského zálivu. Asi největším lákadlem parku je jeskyně Tham Phraya Nakhon Cave s chrámem vystaveným pro krále Ramu V. Chulalongkorna.

Pokud vás procházka k jeskyni neláká, zamiřte na jižní stranu rezervace, která je o dost rozmanitější než sever. Park najdete nedaleko města Pranburi a je velmi oblíbený mezi horolezci a milovníky ptactva nejrůznějších druhů.

Phraya Nakhon Cave
Jeskyně Tham Phraya Nakhon Cave ukrývá chrám, který byl vystavěn pro krále Ramu V. Chulalongkorna.
Zdroj:
Shutterstock

Národní park Phu Hin Rong Kla

Severní Thajsko nabízí rovnou několik národních parků. Kromě výše zmíněného Doi Inthanon je to také Phu Hin Rong Kla, který je známý především svými rozeklanými formacemi skal. Rozloha parku činí 307 kilometrů čtverečních a na své si zde přijdou zejména milovníci treků a neuvěřitelných vyhlídek po okolí.

Použité zdroje: 

  • thainationalparks.com/phu-hin-rong-kla-national-park
  • thainationalparks.com/khao-sam-roi-yot-national-park
  • rajbas.eu/informace/309-thajsko-np-tarutao.html
  • khaoyainationalpark.com/en
  • saltinourhair.com/thailand/doi-inthanon/
  • thainationalparks.com/kaeng-krachan-national-park
  • thainationalparks.com/erawan-national-park
 
 

Místo

14° 22' 7.1148", 99° 8' 38.3064"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější thajské národní parky: chrám schovaný v jeskyni, neuvěřitelné vodopády i tříhlavý bílý slon