Přejít k hlavnímu obsahu

Tak na tohle všechno má Česko „Copyright ©“

Že jsme národem pijáků piva, uvolněné morálky, potratů a kremace žehem asi není něco, na co bychom byli pyšní. Na druhou stranu nám může svět děkovat za dolary, silonky, nanovlákna nebo LP desky. Jaké další zajímavosti a prvenství si Česko připisuje?

Největší výrobce LP desek na světě

Co si budeme nalhávat – „zlatá éra“ LP desek skončila někdy během devadesátých let. LP nahradila CD a poté formát MP3, společně s nespočtem multimediálních přehrávačů. Ovšem „elpíčka“ tak úplně nevymizela a lidé jim znovu přicházejí na chuť. V současnosti má největší výrobce LP desek na světě sídlo v České republice, konkrétně tedy v Loděnici u Prahy.

Ročně si domů odneseme na 21 tisíc tun hub. V mrazácích a spížkách tak máme houby za 2 miliardy korun.
Zdroj: Pixabay.com

Nejvášnivější houbaři světa

Ačkoli neexistují žádné oficiální žebříčky týkající se sbírání hub, podle dostupných údajů si jich domů z českých lesů každoročně přineseme na 21 tisíc tun. Pokud bychom takovéto množství vyjádřili penězi, máme doma nasušených, zmražených a jinak zpracovaných hříbků za více než dvě miliardy. Houbaření má v Česku tradici už od středověku a tak se není čemu divit, že jsme vůbec těmi nejvášnivějšími houbaři na světě.

Nejstarší palírna světa

Co vám říká taková starorežná, myslivec, borovička anebo tuzemák? Jistě si většina z vás vybaví tradiční české lihoviny. Víte ale, že tyto skvosty jsou vyráběny v té vůbec nejstarší palírně na světě? Prostějovská palírna U Zeleného stromu začala svou historii psát v roce 1518 a hravě tak strčila do kapsy palírnu Bushmills v Irsku, fungující od roku 1608, které některé zdroje připisují toto prvenství. Ve skutečnosti je nejstarší palírnou na světě skutečně ona prostějovská a ta v Irsku je považována za nejstarší z hlediska výroby whisky.

Česká republika jako země hradů

Česko se může pochlubit největší koncentrací hradů, zřícenin a zámků vůbec. Podle aktuálních průzkumů se u nás nachází více než 2 000 těchto pamětihodností.

České hrady a zámky se pravidelně objevují v českých filmech a pohádkách.
Zdroj: bigstock.com

Dolar vznikl díky českému Tolaru

Málokdo ví, že americký dolar získal svůj název podle českých mincí, ražených od první poloviny šestnáctého století. Asi tušíte, že se jim říkalo Tolar a tento název se osvědčil natolik, že jej přejalo hned několik jazyků. Mezi nimi třeba angličtina, španělština či němčina. Přechodem mezi jazyky se z původního Tolaru stal Dollar, jímž se dnes platí nejen v Americe, ale také třeba na Novém Zélandu, Hong Kongu, na Taiwanu či v Austrálii.

 
 

Místo

50° 14' 5.0352", 14° 26' 22.9488"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tak na tohle všechno má Česko „Copyright ©“