Přejít k hlavnímu obsahu

Tarawa je tichomořský ráj. Dřív se tu ale lidé masakrovali po tisících

Rakety létají z kanónů a hvízdají ve vzduchu, země je rozrytá, ozývá se sténání umírajících. Tarawa se bohužel zařadila mezi místa, kde se odehrávaly nejtěžší střety amerického a japonského loďstva za druhé světové války. Dnes je bojiště zase idylickým tichomořským rájem a místem pro odpočinek při letní dovolené.

Jestliže vám název Tarawa nic neříká, pak vězte, že jde o jeden z atolů ostrovní republiky Kiribati v Tichém oceánu. Na severovýchodní pobřeží Austrálie, nejbližší opravdu velké země, je to odsud před 3500 km.

I přes relativní odlehlost od okolního světa se Tarawa nesmazatelně zapsala do historie. Ono to totiž s tou izolovaností není tak horké, ba ani vlažné. Atol má strategicky velmi výhodnou polohu vůči ostatním místům v Tichém oceánu, a tak tu během druhé světové války probíhaly tuhé boje.

Tady sídlí parlament Kiribati. Trochu netradiční stavba pro takovou instituci, že?

Vlastně to tu všechno šlo jako na evropské Omaha Beach ve Francii. Dělostřelecká příprava Američanů toho moc nezlikvidovala, a tak šli Američtí vojáci na širokou pláž jako na jatka. Japonci je měli, tak jako Němci ve Francii, z bunkrů nad pláží jako na dlani.

#facebook#

Děla z druhé světové najdeme na plážích na Taerawě ještě dnes.

Co najít na Tarawě - v centru dění celého Kiribati

Vojáci Spojených států za cenu velkých ztrát nakonec prolomili obranu sítě japonských opevnění a Tarawu dobyli. Dnes oba národy žijí v míru a z Tarawy se stala turisty vyhledávaná lokalita. Hlavně ostrov Betio, na němž ležela tíha hlavních střetů. Fanoušci válečné historie oceňují, že tu na pobřeží mají autentické zbraně z 2. světové války, tedy z oněch bojů mezi Japonci a Američany v listopadu 1943.

To se odehrálo v nejzápadnějším cípu atolu v jeho jižní polovině. Na té žije celá třetina populace Kiribati, přestože tento stát sestává z celkem 33 atolů. Na Jižní Tarawě najdeme prakticky všechny vládní úřady země, a také nejvíce možností ubytování.

Turisté si nejvíce chválí ubytovací zařízení The George Hotel Kiribati na Betiu, při cestování na Severní Tarawu zase dávají nejraději přednost Tabon te Keekee na ostrově Abatao. Celkově je ale kvalita hotelů dosti kolísavá a vyplatí se sledovat recenze a doporučení. Poměrně dost jich lze nalézt na cestovatelském webu TripAdvisor. Doprava sem není složitá, Kiribati jakožto souostroví má mnoho letišť (celkem 19), přímo na Tarawě stojí Mezinárodní letiště Bonriki.

USS Peleleiu patří mezi lodě z třídy Tarawa. Té daly jméno právě urputné boje amerického námořnictva na tomto atolu.

Co ještě vidět na Tarawě?

Za zmínku rozhodně stojí budova parlamentu. Bizarní vzhled a poloha přímo u laguny, to jsou znaky, podle nichž byste uvnitř čekali spíše než poslance bandu opilých surfařů. Ale takhle to v Oceánii zkrátka chodí. Při cestě za zajímavými místy Kiribati či přímo Tarawy místní parlament určitě nesmí chybět v plánu výletu.

Další zajímavosti Kiribati:
  • Během nejtěžší válečné řeže v listopadu 1943 zemřelo na Tarawě během 76 hodin více než 6000 vojáků z obou stran.
  • Turisticky nejzajímavější jsou na atolu ostrovy začínající na písmeno B: Betio, Bairiki a Bonriki.
  • Ačkoliv se Kiribati skládá z celkem 33 atolů, plná polovina obyvatelstva žije na Tarawě.
 
 

Místo

1° 19' 50.2896", 172° 58' 28.0308"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tarawa je tichomořský ráj. Dřív se tu ale lidé masakrovali po tisících