Přejít k hlavnímu obsahu

V Tatrách si střílí z turistů. Autobusovou zastávkou v prudkém svahu

Při vysokohorské túře po slovenských Tatrách narazíte na spoustu nádherných přírodních úkazů, ale také třeba na autobusovou zastávku na znamení, která často zapadá sněhem až po ceduli. V zimě se k ní nedostane téměř ani noha, natož autobus.

Zastávku najdete na cestě na nejvýše položenou horskou chatu na Slovensku (Chata pod Rysy). Jedná se o známý vtip, do kamenitého pole na svahu se rozhodně žádný autobus nikdy nevydrápal a v dohledné době ani nevydrápe.

Jak se k recesistické zastávce dostat

Chata pod Rysy (slovensky pod Rysmi, polsky pod Rysami) dokonce musí být zásobována nosiči, jelikož se k ní nedá jinak než pěšky dostat. Chata, která je otevřená pouze v letní sezóně, je výborným výchozím bodem pro vysokohorské túry v oblasti ples Mengusovské doliny.

Kam vyrazit v Tatrách? Na „Lomničák“ nebo k chatě s prosklenou kadibudkou

Vrcholy Rysů na hranicích s Polskem patří mezi nejvyhledávanější štíty ve Vysokých Tatrách. Horský masiv Rysy je trojvrcholovým štítem a severozápadní vrchol, po kterém vede červená turistická značka, je dokonce nejvyšší horou Polska (2500 m n. m.). Střední vrchol je pak nejvyšším místem na Slovensku, které je volně přístupné bez vysokohorského vůdce.

Turistické cesty jsou v oblasti oficiálně otevřené pouze od července do konce září, mimo turistickou sezónu je výstup možný pouze se zkušeným horským vůdcem. I tak se jedná o poměrně náročné treky, na které se nevyplatí vydat bez pořádného vybavení.
Název hory je odvozen z polštiny, rysa totiž polsky znamená štěrbina neboli čára. Důvodem je dlouhý zasněžený žlab, který se po hoře táhne jako čára a je viditelný právě z polské strany.

 
 

Místo

49° 10' 28.6068", 20° 5' 13.8156"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Dominika Ečerová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Tatrách si střílí z turistů. Autobusovou zastávkou v prudkém svahu