Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na netradiční výlety v Praze: Projděte si soukromou sbírku veteránů nebo se vydejte za vzácnými zvířecími unikáty

Plánujete návštěvu našeho hlavního města? Klasické turistické cíle ale už znáte nazpaměť? Máme pro vás pět tipů na netradiční výlety v Praze, které vás budou bavit!

Za koňmi nemusíte jen do zoo

Na Dívčích hradech, nedaleko pražské metropole, se na nově vybudovaném výběhu chovné stanice Zoo Praha prohánějí vzácní koně. Jejich úkolem je obnovit původní společenstva rostlin a živočichů, která se na tomto místě dříve vyskytovala. Koně zároveň spásají travní porost, který by se musel v těchto místech jinak složitě udržovat.

Prvními obyvatelkami výběhu se staly čtyři klisny – Khamiina, Xicara, Lana a Gruhne, jejichž výběr podléhal přísným kritériím. To kvůli zachování genetické pestrosti. Celý výběh je monitorován pracovníky chovné stanice a návštěvníci jej mohou pozorovat hned ze tří vyhlídek s bezbariérovým přístupem. Jedna z nich je navíc vyvýšená, takže nabízí výhled nejen na prohánějící se koně, ale i panoramata Prahy.

Pohled na koně Převalského
Prvními obyvatelkami výběhu na Dívčích hradech se staly čtyři klisny Khamiina, Xicara, Lana a Gruhne.
Zdroj:
Bigstockphoto

Engine Classic Cars Gallery

Pokud plánujete odlet z pražského letiště, případně máte cestu kolem, nevynechejte návštěvu obchodního centra POP Airport, ve kterém se kromě obchodů nachází i unikátní sbírka historických automobilů soukromého sběratele. Na místě vás čeká téměř 200 legendárních vozů (mezi nimi třeba i vůz Lancia Stratos z roku 1974) a celá sbírka zahrnuje i známé značky, jako je Porsche, Lamborghini, Ferrari, BMW Lancia, Audi nebo Tatra. Najdete tady jak osobní automobily, tak i závodní speciály nebo sportovní kabriolety.

Celou sbírku doprovází výstava obrazů s motoristickou tématikou známého autora Václava Zapadlíka a sbírka dobových automobilových a motoristických doplňků. Součástí výstavy je i servis a renovační dílna, kde mohou návštěvníci pozorovat práce na historických i moderních vozidlech. A pokud máte bokem „nějaké ty drobné“, můžete si některý z vystavených automobilů zakoupit...

Mořský svět na Výstavišti

Největší expozici mořských živočichů na území České republiky nabízí mořský svět na pražském Výstavišti. Najdete tady vodní nádrž o objemu cca 100 tisíc litrů, kterou obývají žraloci a hejna pestrobarevných korálových ryb. Navštívit můžete taky 25 metrů dlouhou korálovou jeskyni s 10 zabudovanými akvárii.

Obří akvárium o objemu 27 tisíci litrů obývají živočichové zejména z Jižní Ameriky (např. piraně, vrubozubci či želvy) a celý mořský svět doplňuje tematická podlahová projekce, která reaguje na pohyb a zaujme především nejmenší návštěvníky.

Piraňa v akváriu
Útulné městské akvárium s rybami, žraloky, želvami a dalšími mořskými živočichy najdete na pražském Výstavišti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Barrandovské terasy

Lákají vás spíš historické a architektonické rarity? Vydejte se na prohlídku známé čtvrti Barrandov, kde na vás čeká impozantní komplex budov, zahrad a parků. Od roku 1988 je tenhle komplex kulturní památkou, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost a návštěvu.

Celému areálu dominuje funkcionalistická vyhlídková restaurace Terasy Barrandov, která byla kdysi vyhledávaným místem nejen pražské smetánky. V roce 2021 zde začaly rozsáhlé rekonstrukce, které mají budovu přetvořit v hotel s rozhlednou a restaurací.

Lanovka Mrázovka

Pozemní lanová dráha hotelu NH Praha na Smíchově, které se občas přezdívá „šikmý výtah“, spojuje přes veřejnou část parku Mrázovka dvě hotelové budovy. Dráha je dlouhá 156 metrů a převýšení tady činí celých 51 metrů. Kapacita vozu je 12 osob a lanovka dokáže jet regulovanou rychlostí až 2,5 metru za sekundu.

Veřejnosti (neubytovaným hostům) je přístupná od 10.30 do 11.30 hod., od 15.00 do 18.00 hod. večer od 22.00 hod. do půlnoci. Unikátní výtah, který spojuje Smíchov s kopcem Mrázovka, usnadňuje obyvatelům cestu domů nebo do centra Prahy a zároveň nabízí jedinečný výhled na celé město.

Pohled na Mrázovku
Lanovkou se mohou svézt i neubytovaní hosté. Dodržovat je nicméně nutné vymezené časy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 18.4973", 14° 23' 54.0683"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na netradiční výlety v Praze: Projděte si soukromou sbírku veteránů nebo se vydejte za vzácnými zvířecími unikáty