Přejít k hlavnímu obsahu

To jste ještě neviděli: Jak to vypadá, když rozkvete nejsušší poušť světa

Poušť Atacama je vůbec tou nejsušší nepolární pouští světa. Najdete ji v Jižní Americe, kde se táhne na 1 000 km podél Pacifiku od jižní hranice Peru až do centrálních oblastí Chile. 

V některých místech dokonce zasahuje do vnitrozemí a na úpatí Kordiller. Poušť je ne nadarmo považována za nejsušší na světě. Ačkoli do jejích okrajových oblastí déšť přichází zhruba co 5 nebo 7 let, v jejím nitru se nachází místa, která nesvlažila voda stovky, možná i tisíce let. Po dešti pak obvykle poušť ožije nádhernou květenou.

Zajímavá místa v Chile: Nejsušší místo světa i jeden z nejizolovanějších ostrovů planety

7 let sucha

Když déšť, tak pořádně prudký. V některých částech pouště jen během 12 hodin napršelo tolik, co za několik let. V důsledku toho tady (mimo jiné v roce 2015) vykvetl koberec nádherně růžových květů slézu a dvou stovek dalších rostlin. Navíc déšť poušť nezachvátil jednou, ale dvakrát v jednom roce, což místní ani historici nikdy v minulosti nepamatují.

Atacama květy
Takhle to vypadá, když v téhle poušti zaprší...
Zdroj:
Shutterstock

Měsíc krásy

Mohutný liják probudil k životu semínka rostlin, která následně vytvořila fenomén zvaný kvetoucí poušť. Kromě Chile ho můžeme pozorovat také v USA a Austrálii. Protože jde o vskutku okouzlující zážitek a zázrak, který nemá dlouhé trvání, na poušť se v tomto roce vydaly tisícovky turistů z celého světa. Ti toužili pouze po jediném – vidět tuhle nádheru na vlastní oči. Aby taky ne, během měsíce začaly květy schnout a odkvétat.

Použité zdroje:

  • theguardian.com/world/2022/oct/29/desert-bloomed-in-chile-atacama-driest-place-on-earth
  • nationalgeographic.com/travel/article/chile-atacama-desierto-florido-national-park-climate-change-super-blooms
 
 

Místo

-23° 51' 47.1744", -69° 8' 2.1192"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To jste ještě neviděli: Jak to vypadá, když rozkvete nejsušší poušť světa