Přejít k hlavnímu obsahu

To nejlepší z Kanady: Podívejte se na kanadský New York i slavný hotel Frontenac!

Do Kanady míří každoročně tisíce českých turistů. Vědí moc dobře proč. Země javorového listu, to jsou mohutné štíty Skalistých hor, nekonečné lesy a prérie, divoká příroda Yukonu, členité pobřeží s nepřehlednými fjordy, ale také města, kde se střetávají civilizace.

Kanada je druhá největší země na světě, a abyste ji celou "prošmejdili", potřebovali byste pěknou řádku let. V žádném případě byste neměli vynechat národní parky na západě, ale i velkoměsta připomínající Evropu na východním pobřeží.

Vzhůru do "kanadského New Yorku"

Většina turistů spatří po příletu do Kanady buď Toronto, nebo Vancouver, kam z Česka odlétají i přímé spoje. Toronto je největší kanadské město, žije zde přibližně pět milionů lidí. Je to zároveň to asi nejrušnější město v zemi javorového listu, ne nadarmo se mu přezdívá New York Kanady.

Dominanta Toronta, CN Tower
Zdroj: Flickr.com

Kdo si na prohlídku Toronta nevyhradí několik dní, pořádně si ho neužije. Nemůže totiž pochopit, že je to město, kde na ulici uslyšíte až 160 různých jazyků, že je to tudíž město nejrůznějších národnostních čtvrtí. Nepozná, že je to město bleších trhů i nejdražších obchodů, slamů, muzeí i galerií.

Víte že? ... Rozměry Kanady jsou doslova šokující
Na východě zemi omývají vlny Atlantiku, na západě šumí Pacifik. Jih leží na zeměpisné šířce Říma, kdežto sever už zasahuje do pustin polárního království Arktidy. V porovnání s ostatními státy je Kanada hned po Rusku druhým největším státem na světě.

Ačkoliv praská ve švech, najdou se tu místa, kde se dá v klidu odpočívat. Samostatný výlet by si měl každý udělat z torontského přístavu, ze kterého vybíhá údajně nejdelší ulice světa Yong Street, na ostrovy, jež leží o pár set metrů dál v Lake Ontario. Odtud je možné si Toronto prohlédnout jako na dlani.

Montrealská změna

Příjezd do Montrealu může být tak trochu šok. Všechno je tu echt francouzské, změní se i značení na silnicích. Jako byste se ocitli rovnou v Paříži.

Montreal zaujme také tím, jak se zde dokonale doplňuje moderní a tradiční architektura.
Zdroj: ESO travel

Montreal je největší město francouzsky hovořící provincie Quebec, proto se může zdát, že ani zdejší obyvatelé nikdy nechodí spát. V centru stojí za to projít se mezi mrakodrapy, ve kterých sídlí velké finanční společnosti.

Učaruje vám staré město, přístavní oblast i bazilika Notre Dame. Každý správný turista se z Montrealu vydá na horu Mount Royal, které město vděčí za své jméno.

Zklidněte v kanadské metropoli

Z živého Montrealu to není daleko do hlavního města celé Kanady, do Ottawy, která je o poznání klidnější. Stojí za to si na ní vyhradit alespoň dva dny a prohlédnout si Parlament, který střeží skotská garda, Muzeum civilizace, kde se snad opravdu nemůže nikdo nudit, nebo Národní galerii, kde se zas Evropan zvyklý na staré mistry nudit opravdu může.

Rideau Canal, nejdelší kluziště na světě.
Zdroj: Flickr.com

Aktivnější povahy si v zimě můžou obout brusle a spolu s místními nadšenci se prohánět po Rideau kanálu, nejdelším kluzišti na světě. Je dlouhé 7,8 kilometru, odpovídá proto devadesáti hokejovým stadionům za sebou. Ročně se po něm sklouzne přes milion lidí.

V Quebecu jako ve Francii

Několik hodin cesty podél řeky Svatého Vavřince dorazíte do kolébky francouzského osídlení a kolonizace Kanady, Quebecu. Zdejší Staré město (Vieux-Québec) je jediné severoamerické město severně od Mexika, v němž stále existují městské hradby. Toto město okouzlí budovu parlamentu nebo hotelem Chateau Frontenac, který je jednou z dominant města.

Quebecký hotel Chateau Frontenac je jednou z dominant města.
Zdroj: Flickr.com

Z celého města dýchá atmosféra starodávné Evropy. V úzkých klikatých uličkách se tu tísní malinké restaurace a hospůdky. V kamenných domcích na turisty čekají také obchůdky se suvenýry a butiky.

Rušné město na západě - Vancouver

Při cestování po kanadských velkoměstech nesmíte zapomenout na Vancouver, který leží trochu osamoceně na západním pobřeží státu. Je to město zelených parků, bělostných pláží, otevřené a uvolněné atmosféry. Žádný div, že spolu se švýcarskou Ženevou okupuje rok co rok přední příčku ročenek OSN jako nejpříjemnější místo k žití.
Během jednoho dne si ve Vancouveru můžete zalyžovat, na březích Pacifiku si zahrát golf nebo jen tak lenošit a opalovat se na pláži.

Jezera ve Skalistých horách berou dech.
Zdroj: ESO travel

Pozor na medvědy v kanadské divočině

Ve Vancouveru do oceánu ústí nejdelší řeka Britské Columbie Fraser. Proti jejímu proudu se dostanete až do Skalistých hor, které jsou opravdovým rájem na zemi pro všechny milovníky turistiky. Vrcholy zdejších hor dosahují do výšky téměř čtyř tisíc metrů, mezi nimi se navíc plazí mohutné ledovce.

Po celá staletí zůstávala tato oblast neprozkoumaná a nezkrocená, jedinými obyvateli byla stáda divoké zvěře. Lidé se do oblasti dostali až při stavbě první železnice na konci 19. století.

Přehlídka národních parků v Rocky Mountains

V Rocky Mountains bylo postupně otevřeno několik národních parků. V rezervaci Mt. Robson se vám naskytne jedinečný pohled na nejvyšší horu kanadských Rockies, Mount Elbert. Národní park Jasper zase nabízí túru k jezeru Maligne, po kterém se můžete nechat povozit loďkou.

Městečko Banff u stejnojmenné přírodní rezervace.
Zdroj: ESO travel
Athabaska
Národním parkem Jasper se vydejte po překrásné vysokohorské silničce podél řeky Athabaska a Sunwapta. Zastavovat můžete u několika vodopádů, které cestu lemují. Dobrodružné povahy si poté zajisté přijdou na své, na ledovec Athabaska se můžou přepravit speciálním sněžným vozidlem.

Už v roce 1885 byl založený park Banff. Postupně získal slávu po celém světě a to ne náhodou, na jeho území se totiž nachází hned 25 hor vyšších než 3 000 metrů, stejně jako jezera Lake Louise a Lake Moraine, jež jsou častým motivem pohledů. Park nabízí svým návštěvníkům překrásné turistické stezky a ubytování v četných kempech, ale i tradičních hotelech.

Čelist vám spadne při pohledu na inkoustovou modř jezera Peyto. Z městečka Banff si navíc můžete vyrazit do hor, pokud se nebudete cítit na výšlap, využijte lanovku na Sulfur Mt. Jestli se budete cítit spíš na odpočinkový den, můžete se vykoupat v termálních pramenech.

Další zastávkou by měl být park Kootenay s jezírky Paint Ponds. Čeká vás cesta údolím kolem řeky Bow, pěšky můžete vyrazit do kaňonu Johnston Canyon. Den můžete zakončit znovu koupáním, a to v městečku Radium Hot Springs.

Jezero Kamploops.
Zdroj: Flickr.com

Výčet kanadských rezervací ale stále není u konce. V parku Yoho patří mezi hlavní lákadla Smaragdové jezírko, vodopády Takakkaw, ale také stavitelská lahůdka, tzv. spirálové tunely pod Průsmykem kopajícího koně.
Zpět do Vancouveru se dostanete skrz Národní park Mt. Revelstoke. Po zdolání pohoří Monashee a průsmyku Eagle Pass, už máte Vancouver vlastně na dosah ruky.

 
 

Místo

56° 56' 41.9064", -111° 7' 16.3776"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To nejlepší z Kanady: Podívejte se na kanadský New York i slavný hotel Frontenac!