Přejít k hlavnímu obsahu

To nejlepší ze Srí Lanky - pláže, památky a nádherná příroda

Srí Lanka, tropický ostrov omývaný vlnami Indického oceánu, si podmaní vaše smysly - vůní čaje a jasmínu, nekonečným množstvím chutí a výhledy, které jsou pastvou pro oči.

Pláže, starobylé památky se zajímavou historií, i dechberoucí příroda, vás jistojistě nadchnou. Co ale ze Srí Lanky dělá tu ideální zemi pro vaši příští cestu do Asie? Je to bezpochyby množství unikátních zážitků, které na vás na tomto ostrově čekají.

Objevujte koloniální historii ve městě Galle

Koloniální město Galle, které je zařazeno na seznamu světového dědictví UNESCO, vás jistě zaujme tím, v jak dobrém stavu přežilo téměř tři staletí od doby, kdy ho holandští kolonialisté upravili k obrazu svému. A jeho jedinečnost budete obdivovat právem, je totiž jedním z nejzachovalejších koloniálních měst celé Asie. Drží také další “nej”, a to titul nejkrásnější městečko na Srí Lance, za které je dlouhodobě považováno. Jeho unikátnost podtrhuje i fakt, že není jen zakonzervováno jako památka, ale je stále obydleno a atmosféru si můžete vychutnat u oběda v jedné z restaurací, nebo pozorovat okolí se sklenkou v ruce z některého z místních barů.

Pozorujte slony v národním parku Minneryia

V národním parku Minneryia žije na 300 slonů a vy se tyto majestátní savce můžete vydat pozorovat na sloní safari - v podvečer, kdy se volně pasou na louce a koupou v jezeře, je na ně nádherný pohled. Samozřejmě to nejsou jediná zvířata, která lze v parku vidět, cestou potkáte také makaky, sambary a nespočet různých druhů ptactva.

Nechte plynout krajinu za okny vlaku

Výhledy, které se nabízí za okny vlaku, patří mezi ikonické záběry ze Srí Lanky a vy byste je také měli spatřit na vlastní oči. Projeďte si vlakem nejkrásnější úsek železnice na ostrově, z Haputale do horské vesničky Ella. Koleje se vinou kopcovitými čajovými plantážemi s vodopády, mostky a terasovými poli. Z vesničky si můžete také udělat procházku na vyhlídku nazývanou Malý Adams Peak. Odtud je krásný výhled na soutěsku Ella a na vodopád Rawana Ella na pozadí zdánlivě nekonečných čajových plantáží.

Nejdelší vodopád na Srí Lance má 263 metrů.
Zdroj: maledivy-sri-lanka.cz

Hledejte leopardy, levharty i medvědy v divočině

Možná vás překvapí, jak bohatá je Srí Lanka na místa, odkud lze pozorovat divokou zvěř. Kromě národního parku Minneryia byste neměli vynechat ani národní park Yala, kde kromě stád slonů a exotického ptactva můžete vidět také divoké leopardy, levharty skvrnité cejlonské, medvědy pyskaté, sambary, jeleny indické, buvoly, krokodýly, opice a mnoho dalších.

Odhalte tajemství cejlonského čaje na čajových plantážích

Čaj ze Srí Lanky je vyhlášený a neodvézt si ho domů jako jeden ze suvenýrů by byl hřích. Jakou cestu ale vykoná, než z plantáže doputuje do vaší čajové konvičky? To se dozvíte v továrně na jeho zpracování, kde si mimo jiné vychutnáte šálek s výhledem do nádherné krajiny. Po celé Srí Lance je jich mnoho, my doporučujeme navštívit tu před městem Nuwara Eliya, která je postavená uprostřed čajových plantáží. Ubytujte se v hotelu na okraji plantáží, jen o 40 kilometrů dál, v městečku Haputale.

Užijte si dechberoucí výhled z vrcholu Lipton’s Seat

Haputale je výborným výchozím bodem pro další zastávku, která by ve vašem itineráři neměla chybět, a to výstup na Lipton’s Seat. Nejen, že se na vrcholu otevírá panoramatický pohled do údolí, okolní příroda je pastvou pro oči po celou cestu.

Na Srí Lance nemají jen úžasné pláže, ale i okouzlující vnitrozemí.
Zdroj: maledivy-sri-lanka.cz

Spatřete na vlastní oči obrovské modré velryby

Další nádherná zvířata, která by vám pravděpodobně nepřišla na mysl hned, když se řekne Srí Lanka. A přesto za nimi odsud můžete vyrazit a obohatit svou dovolenou o další nezapomenutelný zážitek z pozorování velryb v jejich přirozeném prostředí. Na výlety se vyráží z pláže Mirissi a nabízí je velké množství poskytovatelů. Pokud vás zajímá doporučení na konkrétní výlet, expertka na Srí Lanku Zuzka vám ráda poradí, ozvěte se nám.

Relaxujte na pláži

Odpočinek si po poznávání ostrova jistě zasloužíte, a tak je ideální naplánovat si několik dní přímo u jedné z těch nejlepších srílanských pláží. Ty nejkrásnější jsou na jihu a jihozápadě ostrova. My doporučujeme například pláže v Bentotě, které jsou se svým zlatavým pískem a klidnými místy k polehávání u vody přímo ideální příležitostí,abyste nechali čas jen tak plynout. Další možností je pláž Induruwa, která je nedaleko a nabízí podobně snové podmínky.

Chtěli byste si svůj pobyt v Asii ještě o něco prodloužit? Maledivy jsou vzdálené jenom 50 minut letu. Poznejte tento ráj na zemi a vstřebejte všechny zážitky ze Srí Lanky na bělostných plážích ostrovů. Rádi vám poradíme, jak cestu do těchto dvou zemí zkombinovat a užít si nezapomenutelnou dovolenou podle vašich představ. Na ckgo2.cz si prohlédněte, jak může vypadat itinerář takové cesty a ozvěte se nám, rádi vám poradíme.

 
 

Místo

6° 1' 58.7532", 80° 14' 9.1752"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To nejlepší ze Srí Lanky - pláže, památky a nádherná příroda