Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 francouzské kuchyně: nejluxusnější palačinky, ztučnělá játra i chuťová bomba z odpalovaného těsta

Francouzská gastronomie je vyhlášená po celém světě a Francouzi jsou na ni náležitě pyšní. Zatímco jednoho nadchne, jinému vůbec nesedne. Jak jste na tom vy?

Abychom vám tuhle kuchyni trošku líp představili, připravili jsme pro vás TOP 10 jídel, která jsou opravdu typická a která byste měli ochutnat, když budete chtít tuhle část kultury poznat. Samozřejmě jsme ale nemohli do téhle desítky zahrnout všechno typické.

Francouzská kuchyně se vyvíjí už celá staletí a značně ovlivňuje všechny ostatní západoevropské země. Už jenom kombinací vína a sýru k vám může zavát francouzský duch. 

Protože je Francie rozlehlá, některé dobroty jsou vyloženě regionální. Každý region například upřednostňuje jiný druh masa a liší se třeba i používání bylinek – zatímco někde není nouze o majoránku nebo levanduli, jinde si potrpí spíš na tymián nebo rozmarýn.

#1 Croissant

Čím jiným bychom měli začít než tím nejznámějším francouzským pokrmem? Croissant milují lidi snad po celém světě, tedy tam, kam se tahle lahůdka dostala. Máslové kynuté těsto se rozpadá na jazyku a je samozřejmě nejlepší čerstvé, pěkně z pekárny nebo cukrárny.

croissant
Croissant je skvělý sám o sobě, seženete ho ale i se sladkou nebo slanou náplní.
Zdroj:
Shutterstock

Možná jste dosud nevěděli, že svůj původ má tohle pečivo ve Vídni. V roce 1838 si jistý vídeňský důstojník otevřel v Paříži pekárnu, kde pečivo, které znal ze své domoviny, začal napodobovat.

#2 Quiche

Slaný koláč už taky není neznámý. Na těsto ve vroubkované troubě se pokládají ingredience, jako vejce, smetana, mléko, sýr, maso, uzeniny nebo ryby. Ani tohle jídlo ale není původně francouzské, pochází pro změnu z Německa. Má taky spoustu regionálních obměn, přičemž tím nejznámějším je koláč z Lotrinska, který se vyznačuje slaninou a sýrem, a pak ten z Alsaska, jehož nezbytnou součástí je i cibule.

quiche
Slaný koláč Francii nikdo neodpáře, ačkoli má původ v Německu.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Crêpes 

Palačinky, jaké si uděláte doma, chtělo by se říct. Zdání klame. Crêpes jsou tak báječně tenké a v ústech se strávníkům hned rozpadají, přičemž jejich chuť je naprosto dokonalá. Crêpes se připravují nasladko (džemy, pudink, šlehačka, čerstvé ovoce, javorový sirup a další) i naslano (šunka, zelenina, houby, vejce a jiné), takže si je můžete s chutí dát jak k snídani, tak i k obědu nebo večeři.

crêpes
Ultralehké palačinky vám nedají spát, ať už je ochutnáte sladké, nebo slané.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Ratatouille

Příloha i hlavní jídlo. Ratatouille se může stát obojím, záleží na tom, jak vydatnou a z čeho složenou baštu právě chcete. Dá se taky jíst jen s chlebem nebo se s ní můžete setkat jako s náplní palačinek. Jde o směs pečené zeleniny – nechybí rajčata a papriky, cibule, lilek, česnek, provensálské koření a olivový olej. 

ratatouille
Zelenina nikdy ničemu neuškodí. Když je dobře ochucená a pečená, pak teprve ne!
Zdroj:
Shutterstock

#5 Escargot

Za tímhle vznešeným názvem se ukrývá něco, co by možná spousta Čechů nepozřela. Hádáte správně, jde o šneky. Ty jsou skutečně tradiční francouzskou lahůdkou. Když si je objednáte, naservírují vám je jako předkrm, pravděpodobně v tuctu nebo půltuctu.

šneci
Delikatesa? Možná. Našinec by si ale šneky nechal spíš ujít.
Zdroj:
Shutterstock

Nejčastěji se při téhle příležitosti setkáte s hlemýždi zahradními. Ti se vyjmou z ulity, kuchař je uvaří s bylinkovým máslem, vínem nebo kuřecím vývarem. Potom následuje koření, bylinky nebo třeba piniové oříšky. Společně s těmihle ingrediencemi jsou šneci dáni zpátky do ulity a tradá, můžete hodovat.

#6 Foie gras

Milujete játra, konkrétně kachní a husí? Pak vás určitě zaujme foie gras, které je učiněným gastronomickým dědictvím, ačkoli etika přípravy je značně sporná – určitě už jste slyšeli o násilném krmení ptáků, jimž se do žaludku cpe potrava zavedenými trubicemi. To má za následek, že se zvětšují játra, jaterní tkáň odumírá a nahrazuje ji tuk. Hotové foie gras pak obsahuje asi 50 % tuku, zatímco běžná játra ho nabízejí asi desetinu.

foie gras
Paštika ze ztučnělých jater vzniká dost hrubým zacházením s husami a kachnami. Ochránci zvířat proto bijí na poplach.
Zdroj:
Shutterstock

#7 Cuisses de grenouille

Za dalším honosným názvem se neukrývá nic jiného než typická žabí stehýnka. Ta se hodně uchytila i v dalších evropských zemích, a dokonce je mají rádi i v jihovýchodní Asii. Žabí stehýnka údajně chutnají jako něco mezi kuřecím masem a rybou. Aby byl pokrm kompletní, stehýnka musí mít tradiční trojobal. 

žabí stehýnka
Bez žabích stehýnek by se seznam TOP 10 francouzských jídel fakt neobešel...
Zdroj:
Shutterstock

#8 Soupe à l'oignon

Když cibulová polévka, tak ideálně ta francouzská. Poctivý vývar z masa, zkaramelizovaná cibule, sýr gruyére a krutony, to je kombinace, kterou si nejlíp užijete právě ve Francii. 

francouzská cibulačka
Kdo miluje cibulačku, rozhodně by si je měl dopřát při toulkách Francií.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Tarte tatin

Tarte tatin patří k oblíbeným dezertům. Říká mu obrácený koláč, protože se peče ovocem (nejčastěji jablky) dolů a těstem nahoru. Ovoce bývá karamelizované s máslem a cukrem, pak na něj přijde těsto a hurá s ním do trouby. 

tarte tatin
Obrácený koláč se nejčastěji peče z jablek, ale zvolit můžete i jiné ovoce.
Zdroj:
Shutterstock

#10 Profiterole

Sladká tečka po obědě nebo drobné odpolední hřešení u kávy, to může být maličkost zvaná profiterole. Jsou to koule z odpalovaného těsta se šlehačkou nebo zmrzlinou uvnitř, polité čokoládou nebo karamelem, případně jsou posypané cukrem a někdy se podávají s čerstvým ovocem. 

profiterole
Koule z odpalovaného těsta tvoří s náplní a polevou dokonalou souhru chutí.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

47° 38' 40.8012", 2° 38' 0.8052"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 francouzské kuchyně: nejluxusnější palačinky, ztučnělá játra i chuťová bomba z odpalovaného těsta