Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 11 zajímavostí ostrova Mauricius: Podvodní vodopád, duhové země i koloniální památky

Ostrovní stát Mauricius leží asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a devět set kilometrů východně od Madagaskaru. Tvoří ho stejnojmenný vulkanický ostrov obklopený korálovým útesem, ostrov Rodrigues, skupina menších ostrůvků Cargados Carajos a ostrovy Agaléga. Místo s obrovskou koncentrací přírodních krás láká turisty a cestovatele z celého světa. Pokud o návštěvě Mauritia uvažujete, nebo se sem dokonce chystáte, máme pro vás jedenáct tipů na místa, která musíte vidět na vlastní oči.

Přírodní rezervace Île aux Aigrettes

Přírodní rezervace Île aux Aigrettes na Mauriciu
Přírodní rezervace Île aux Aigrettes na Mauriciu lLáká především na původní deštné pralesy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skvostných 26 hektarů velká přírodní rezervace, ležící na stejnojmenném ostrůvku cca 800 metrů od pobřeží, je jedinečná především původními pobřežními lesy, ve kterých žijí endemické a ohrožené druhy divokých zvířat. Spatřit tady můžete třeba želvu obrovskou nebo holuba růžového. Dalším důvodem, proč rezervaci Île aux Aigrettes navštívit je skutečnost, že si prohlédnete panenskou přírodu Mauritia tak, jak ji před stovkami let opustili první průzkumníci.

Hora Le Morne

Hora Le Morne na Mauriciu
Hora s netradičním vrškem je viditelná už zdálky. Výstup na ni nepatří k nejlehčím, ale stojí za to.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hora Le Morne je situovaná na stejnojmenném poloostrově v jihozápadní části ostrova Mauritius. Z hlavního města Port Louis se sem dostanete asi po hodině jízdy automobilem. Hora je dost dobře viditelná z bílých soukromých pláží, které jsou vyhrazeny pouze pro turisty luxusních řetězců (ostatní musí zaplatit vstupné). K úpatí hory se dostanete automobilem, který zaparkujete na menším parkovišti. Pak už musíte po svých. Nezapomeňte dostatečné zásoby pitné vody, dvě třetiny trasy totiž půjdete po slunci, které svítí na Mauriciu prakticky neustále.

Hlavní město Port Louis

Hlavní město Port Louis na Mauriciu
Hlavní město Port Louis na Mauriciu je připomínkou koloniální éry.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hlavním městem Mauritia je Port Louis – místo, kde na vás dýchne historie koloniální éry. Tu připomínají zachovalé budovy, rozeseté všude, kam lidské oko dohlédne. Nenechte si ujít návštěvu zdejší čínské čtvrti, muzea Blue Penny, kde jsou k vidění nejdražší známky světa a zdejší trhy, na kterých nakoupíte vše, od ovoce a zeleniny, až po ručně vyráběné suvenýry. Pokud vás procházka hlavním městem unaví, můžete si odpočinout v některém z plážových barů přímo na pobřeží.

Země sedmi barev Chamarel

Země sedmi barev Chamarel na Mauriciu
Chamarel patří mezi povinné návštěvy cestovatele, který na Mauritius zavítá.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jednu z nejoblíbenějších turistických atrakcí tvoří stejnojmenný vodopád a zvlněný terén hrající sedmi barvami, který připomíná duhové písečné duny z filmové planety Pandora.  Chamarel je oblast v pohoří na jihu ostrova Mauritius nedaleko národního parku Black River. Abyste viděli barevnou zemi na vlastní oči, musíte zaplatit vstupné. Netradiční přírodní anomálii má na svědomí horká láva, která těmito místy v minulosti protékala a postupně tuhla. Výsledkem nerovnoměrného chladnutí roztavené horniny je tato barevná variace písku.

Národní park Black River

Národní park Black River na Mauriciu
Jeden z nejkrásnějších a nejznámějších mauricijských národních parků.
Zdroj:
Bigstockphoto

Krásy mauricijské přírody ohromí každého, kdo do země zavítá. Značnou koncentraci nekonečných plantáží, deštných pralesů, pláží a vodopádů pak můžete obdivovat ve zdejších národních parcích. Třeba park Black River, který se nachází na jihozápadě ostrova, a svou rozlohou přes 6500 hektarů zabírá 3,5% jeho plochy, má za cíl chránit bohatství ostrova a přiblížit jej turistům a cestovatelům z celého světa. Spatřit tady můžete více než 300 druhů rostlin a 9 druhů ptáků, kteří nežijí nikde jinde než na Mauritiu. V parku je nově vybudovaný vyhlídkový bod u vodopádů Alexandra, odkud je krásný výhled na celé jižní pobřeží ostrova.

Vodopády Tamarin Falls

Tamarin Falls
Vodopády nikdy neomrzí. A tyhle zvlášť ne!
Zdroj:
Shutterstock

Ačkoli jde o devět vodopádů, které jsou součástí téhle dech beroucí scenérie, přístupných je jich pouze sedm (zbývající dva se nachází na soukromém pozemku). Výšlap k nejvyššímu dostupnému vodopádu je poměrně náročný, proto ho doporučujeme pouze trénovaným jedincům. Kromě trekových tras si tady můžete vyzkoušet třeba slaňování peřejí nebo absolvovat výlet na kánoích.

Krokodýlí park La Vanille

Krokodýlí park La Vanille na Mauriciu
V parku můžete ochutnat lahodné krokodýlí maso. Po jídle se pak nabízí návštěva místní zoo.
Zdroj:
Bigstockphoto

Máte chuť na netradiční pokrm? Zamiřte do parku La Vanille a navštivte restauraci „U hladového krokodýla“, kde servírují chutné krokodýlí maso na mnohé způsoby. Ti, kdo tohle maso už ochutnali tvrdí, že krokodýlí steak chutná jako mladé vepřové. Na rozdíl od něj je ale mnohem dietnější – obsahuje pouze dvě procenta tuku. V parku ale není jen zmíněná restaurace, můžete tady navštívit i menší „zoopark“, kde uvidíte želvy aldaberské, netopýry, leguány a chameleony.

Zátoka Blue Bay

Zátoka Blue Bay na Mauriciu
Jedna z nejkrásnějších zátok na ostrově slibuje bílé pláže i kokosové palmy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Malebnou zátoku, která patří podle cestovatelů mezi ty nejkrásnější na Mauriciu, najdete v jihovýchodní části ostrova. Úžasná krajina s tropickou vegetací, bělostnými plážemi a azurovými vodami Indického oceánu se stala vyhledávaným cílem turistů z celého světa. Součástí zátoky je i stejnojmenné turistické středisko, vzdálené od letiště asi pět kilometrů. Během pobytu v Blue Bay můžete navštívit i přírodní rezervaci Blue Bay Nature Reserve, jejíž součástí je i krásný ostrůvek Ilot des Deux Cocos.

Botanická zahrada Pamplemousses

Botanická zahrada Pamplemousses na Mauriciu
Nejstarší botanická zahrada Mauriciu ukrývá takové skvosty, jako palmu, která kvete jednou za 60 let.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejstarší botanická zahrada jižní polokoule Pamplemousses ukrývá původní exotické rostliny. Mezi největší skvosty patří obrovské vodní lilie a palma Talipot, která rozkvétá jednou za 60 let a pak odumírá. Pokud zrovna nebudete mít to štěstí a palmu neuvidíte kvést, nezoufejte! V zahradě jsou další stovky exotických rostlin a asi 80 dalších druhů palem.

Jezero Grand Basin

Jezero Grand Basin na Mauriciu
Grand Basin je posvátným místem Hinduistů, kteří sem každoročně pořádají poutě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Grand Basin je jedním ze dvou přírodních jezer na Mauriciu. Najdete ho v kráteru vyhaslého vulkánu. Jezero je posvátným místem hinduistů, kteří sem konají poutě během svátku Maha Shivaratree a provádějí zde náboženské rituály, během kterých se v jezeře umývají a pouští po něm lodičky z listů. Věří totiž legendě, která praví, že voda uvnitř kráteru komunikuje s vodami posvátné indické řeky Gangy.

Podmořský vodopád

Podmořský vodopád na Mauriciu
Netradiční podmořský vodopád je vlastně jeden velký podvod, chcete-li optický klam.
Zdroj:
Bigstockphoto

Náš výčet nejzajímavějších míst Mauriciu nemůžeme zakončit bez zmínky o legendárním „podmořském vodopádu“, který najdete na každé druhé mauricijské pohlednici. Víte ale, že se necháváte dobrovolně klamat? Ve skutečnosti totiž o žádný vodopád nejde.

Optickou iluzi má na svědomí jemný písek, se kterým si pohrává příliv, vodní proudy a hlavně kontinentální šelf, který se v minulosti naklonil a ponořil pod hladinu, což způsobilo, že pomyslná „díra“ je v reálu hlubší jen o 10 - 20 metrů oproti výše položené části šelfu. Netradiční optický klam najdete na jihozápadě ostrova. Proplout nad ním třeba na katamaránu, to je romantika nejvyšší úrovně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

-20° 10' 9.7608", 57° 31' 17.8464"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 11 zajímavostí ostrova Mauricius: Podvodní vodopád, duhové země i koloniální památky