Přejít k hlavnímu obsahu

Top Gear, bezocasé kočky, proklatě vysoká rychlost: vítejte na ostrově Man

Slyšeli jste někdy o ostrově Man? Možná ano. Zajímavý je totiž rovnou z několika hledisek. Například kvůli tomu, že za jasného dne z jeho nejvyšší hory uvidíte všechny čtyři země, které tvoří Spojené království. Mnohem zajímavější jsou ale zdejší silnice. Respektive omezení, která na nich (ne)platí. Pokud zbožňujete rychlou jízdu, sbalte kufry a vydejte se vstříc dobrodružství, které voní benzínem.

Ostrov poprvé osídlili Vikingové

Neméně zajímavá je též skutečnost, že ostrov Man vůbec poprvé osídlili Vikingové. Stalo se tak na konci 8. století. Jistý vikinsko-galský dobyvatel Godred Crovan v té době (r. 1079), ovládal Království dublinské (Kingdom of Dublin) a vytvořil tzv. Království Mann a Ostrovů (Kingdom of Mann and the Isles). Hlavní město království se nacházelo na ostrově Svatého Patricka a samotný král sídlil na hradě Peel (Peel Castle). Kromě ostrova Man království ovládalo další ostrovy na jihozápad od Skotska. V této nepozměněné podobě setrvávalo až do roku 1164, kdy bylo rozděleno na dvě království.

Mor a krveprolití v rodině

Dobyvatel Godred Crovan, kterému ale místní neřekli jinak, než král Orry nebo Gorry, bohužel zemřel v roce 1095 na mor. Zanechal po sobě tři syny, kteří měli mezi sebou neustálé rozmíšky. Situace vygradovala až k ohavnému činu, kdy jeden z nich nechal oslepit druhého bratra. Společně s třetím bratrem pak vládl ostrovu Man až do doby, kdy se ho zmocnil jistý Somerled. Rod tohoto muže vládl až do roku 1265, kdy se ostrova Man zmocnil skotský král Alexandr III. Kromě toho, že byl ostrov Man po staletí pod vikingskou nadvládou, byl také oficiálně součástí Norského království. Pod anglickou korunu ostrov přišel v roce 1399.

Ostrov Man by měli navštívit zejména milovníci rychlé jízdy. Mimo obce zde totiž neplatí omezení maximální rychlosti.
Zdroj: bigstock.com

Domov bezocasých koček a čtyřrohých ovcí

Pokud na ostrov Man někdy zavítáte, neděste se zdejších specifických živočišných druhů. Narazit tady totiž můžete na tzv. manskou kočku, která bude mít výrazně zkrácený nebo dokonce chybějící ocas. Ale nebojte, chybějící ocas rozhodně není důsledkem rychlé jízdy a nepozornosti řidiče. Jde o zvířecí druh, který se nikde jinde na světě nevyskytuje. Velmi podobná je i situace se čtyřrohými ovcemi. Místní věří, že za neobvyklé zvířecí durhy můžou víly, kterým vyrábí malé dvířka do kůry stromů. Víly tady mají dokonce svůj vlastní „Vílí most“ (Fairy Bridge).

Zajímavosti o ostrově Man

Ostrov je dlouhý asi 48 km a široký 13–24 km. Obývá jej asi 80 tisíc obyvatel, z nichž zhruba 26 tisíc žije v hlavním městě Douglas. Nejvyšší horou ostrova je Snaefell s výškou 621 metrů. Jak jsme již zmínili výše, z tohoto nejvyššího bodu ostrova lze za jasného dne všechny čtyři země Spojeného království. Tou největší zajímavostí ostrova je ale specifický závodní okruh Mountain Course, kde se jezdí jeden z nejslavnějších a nejnebezpečnějších motoristických závodů světa, Isle of Man TT. A pokud rychlé jízdě naprosto propadnete, můžete si ji do sytosti užívat také na zdejších silnicích. Mimo obce zde totiž neplatí žádné omezení maximální rychlosti. Není se proto čemu divit, že na ostrově se natáčelo mnoho dílů oblíbeného seriálu Top Gear.

 
 

Místo

54° 14' 28.518", -4° 28' 41.718"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Top Gear, bezocasé kočky, proklatě vysoká rychlost: vítejte na ostrově Man