Přejít k hlavnímu obsahu

Toulky Českým rájem – 4 místa, která musíte vidět

Už název této oblíbené oblasti ležící v severní části naší republiky napovídá, že se opravdu máme na co těšit. A je to přesně tak. Český ráj je nádherným místem, kde si každý najde to své. Nejvíce nadšeni zde ale budou milovníci přírody a jejích krás, o které zde nouze v žádném případě není. Litovat však nebudou ani obdivovatelé historických staveb. Oblast totiž proslula také svými hrady a jejich zříceninami. Která místa byste tedy při svém putování určitě neměli vynechat? A kde můžete při cestování Českým rájem najít skvělé ubytování?

Jičín

Začneme hned trochu pohádkově. Po stopách pohádkového loupežníka Rumcajse, jeho Manky a syna Cipíska se můžete vydat v malebném Jičíně, který je považován za jednu ze vstupních bran do Českého ráje. Les Řáholec tady sice budete hledat marně (jedná se o fiktivní místo), o celou řadu zajímavých a krásných míst tady však nouze není.

Většina zdejších památek pochází z období vlády Albrechta z Valdštejna, který je s Jičínem neodmyslitelně spojen. Mezi ty nejvýznamnější patří Valdštejnovo náměstí se zajímavou Valdickou bránou, barokním kostelem svatého Jakuba Většího a krásným zámkem, který je sídlem krajského muzea a galerie.

Jičín je nejen krásným městem, ale vzhledem ke své poloze také ideálním výchozím bodem pro poznávání krás Českého ráje. Nachází se zde celá řada ubytovacích zařízení, které vám poskytnou příjemné zázemí po celou dobu vašeho pobytu. S jejich výběrem vám může pomoci ubytovací portál Hotel.cz, na jehož stránkách naleznete hotely a penziony i s popisky, kvalitními fotografiemi a reálnými hodnoceními hostů ubytovaných před námi.

Dalšími půvabnými městy Českého ráje, v nichž můžete najít své ubytování, jsou Turnov, Sobotka nebo Mladá Boleslav. Určitě tedy zapátrejte i tady – a třeba také na portálu Spa.cz, s jehož pomocí si můžete dopřát tu nejlepší odpočinkovou dovolenou.

Prachovské skály

Jedním z nejznámějších a samozřejmě také nejkrásnějších míst celé oblasti je skalní město  Prachovské skály, které leží nedaleko od Jičína. Historie Prachovských skal sahá až do období druhohor, kdy vznikaly jako usazeniny na břehu moře. Objevené archeologické nálezy ukázaly, že již v době kamenné zde žili lidé – v oblasti byla dokonce budována i první sídliště. Návštěva tohoto zajímavého místa, které bylo prohlášeno státní přírodní rezervací, tak určitě stojí za to a nenechá si ji ujít naprostá většina návštěvníků Českého ráje.

Proč bychom se báli na Prachovské skály, že?
Zdroj: Hotel.cz

Hruboskalsko

Oblast zvaná Hruboskalsko je dalším z krásných a zajímavých míst Českého ráje. I tady najdete fascinující skalní město, které je tvořeno desítkami skalních věží, z nichž některé dosahují výšky až 80 metrů. Nacházejí se zde například populární Dračí skály, které jsou oblíbené nejen mezi horolezci, ale také mezi filmaři – ti si je vybrali mimo jiné pro natáčení pohádky Bajaja nebo oblíbeného rodinného filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Skalní město však není tím jediným, co lze v Hruboskalsku najít. Mezi další působivá místa patří zámek Hrubá Skála nebo hrad Valdštejn, jeden z nejstarších hradů celé oblasti.

Hrad Trosky

Hrad Trosky je symbolem Českého ráje a jako jeho dominanta se objevuje na celé řadě obrazů a fotografií pořízených v této oblasti. Jedná se o zříceninu gotického hradu a zároveň o jeden z našich nejnavštěvovanějších hradů. Historie samotné stavby sahá až do 14. století. Hrad je tvořen dvěma věžemi, kterými jsou Baba (47 metrů) a o něco vyšší Panna (57 metrů).

Hrad Trosky

Tajemný hrad Trosky, k němuž se váže několik pověstí. Zdroj: Luděk Kotík.
 
Z hradu je nádherný pohled  nejen na Český ráj, ale i na Krkonoše nebo České středohoří. V roce 2000 bylo otevřeno přístupové schodiště k vyhlídce na Babě. 
 
"Krásný pohled na hrad Trosky a okolní krajinu"
Trosky leží v okrese Semily v Libereckém kraji. Zdroj: Luděk Kotík.

 

Český ráj zkrátka nejde nemilovat. Naplánujte si svůj výlet ještě dnes a přesvědčte se o tom co nejdříve i vy sami. 

 
 

Místo

50° 28' 6.024", 15° 17' 5.9496"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Toulky Českým rájem – 4 místa, která musíte vidět