Přejít k hlavnímu obsahu

Travellers' Choice 2019: Tohle jsou nejlepší destinace světa a Praha opět boduje

Oblíbená cestovatelská anketa Travellers' Choice známého recenzního portálu odhalila další vítěze. Po sérii nejlépe hodnocených restaurací a hotelů vám prozradíme, které světové destinace obsadily první příčky. Nikoho asi nepřekvapí, že do TOP výběru se dostala i naše stověžatá matička Praha.

Londýn, Velká Británie

Londýn, Velká Británie
Londýn obsadil pomyslnou první příčku cestovatelské ankety. A není se čemu divit. Tahle metropole vám totiž učaruje.
Zdroj:
pixabay.com

Vůbec tou nejoblíbenější destinací minulého roku je bez diskuzí kouzelný Londýn. Turisté sem míří obdivovat ikonické londýnské hodiny Big Ben, obří London Eye na břehu řeky nebo Buckinghamský palác v naději, že alespoň koutkem oka zahlédnou britskou královnu. Vynechat nesmíme ani legendární Tower Bridge nebo pokladnici lidské historie – Britské muzeum, které je jedno z největších a nejvýznamnějších muzeí historie a kultury. Milovníci magických příběhů o čarodějnickém učni Harry Potterovi pak nesmí vynechat návštěvu studií Warner Bros, kde si prohlédnou nástupiště 9 a ¾ nebo ochutnají tradiční máslový ležák.

Paříž, Francie

Paříž ve Francii
Hlavní město Francie je spjato s kouzelnou romantickou atmosférou a světovými památkami.
Zdroj:
pixabay.com

Kdo jednou zavítá do Paříže, jen těžko bude hledat romantičtější místo na planetě. Okouzlující evropská metropole opět láká na nespočet památek, vyhlášenou francouzskou gastronomii, nákupy v luxusních buticích i umění a překrásnou architekturu. Vyšplhat do nejvyššího patra slavné Eiffelovy věže, prohlédnout si proslulou katedrálu Notre Dame nebo navštívit muzeum v Louvru je povinností každého cestovatele, který do Paříže zavítá – byť jen na prodloužený víkend.

Řím, Itálie

Řím, Itálie
Řím nesmí ve výčtu nejoblíbenějších destinací roku 2019 chybět.
Zdroj:
pixabay.com

Tuhle „velkou trojku“ pochopitelně musí uzavírat další evropská metropole, kterou je neodmyslitelně Řím. Místo, které nemáte šanci poznat za jediný den, působí jako obří muzeum pod širým nebem. Milovníci umění a historické i moderní architektury si tady přijdou na své. Po náročném dni pak usedněte do některé z místních restaurací nebo kaváren, kde zakusíte jedinečnou italskou kuchyni, jíž dominuje skvělá pasta, pizza a výtečná italská káva. Nechybí samozřejmě ani nespočet překrásných pláží a dalších lákadel pro velké i malé návštěvníky.

Kréta, Řecko

Kréta, Řecko
Největší ostrov Řecka láká na tradiční řecké speciality i nádherné pláže, které se pravidelně umisťují v žebříčcích nejkrásnějších pláží světa.
Zdroj:
Bigstock.com

Největší řecký ostrov, jehož rozloha dosahuje úctyhodných 8261 km², omývá Krétské a Libyjské moře. Hornatý ráz ostrova doslova vybízí k adrenalinovým i pohodovým trekům i netradičním zážitkům ve vnitrozemí. Je to právě Kréta, kde najdete ty nejkrásnější řecké pláže. Zmínit musíme třeba Balos, ležící asi 60 kilometrů od Chanie, která patří mezi nejfotografovanější místa ostrova nebo pláž Elafonisi pokrytou narůžovělým pískem. Kréta samozřejmě není jen o nádherných plážích, ale také o tradičních řeckých pokrmech, které ve vašich ústech rozehrají lahodnou baladu. Dáte přednost osvěžujícímu salátu tzatziki nebo výtečnému gyrosu?

Bali, Indonésie

Bali, Indonésie
Pláž na ostrůvku Nusa Penida je vděčným objektem fotografů i instagramových nadšenců.
Zdroj:
Bigstock.com

Když se řekne Bali, spousta z nás si představí nekonečné písčité pláže, zelená rýžová políčka, dechberoucí vodopády a především věčně usměvavé a dobře naladěné Balijce. V zásadě nejsme daleko od pravdy. Bali toho dokáže nabídnout ale mnohem víc. Přátelské opice, husté deštné pralesy, tajemné „instagramové“ pláže a nespočet hinduistických chrámů, které nemáte šanci prozkoumat během jedné dovolené. Bali je místem neomezených možností a i přesto, že ho v posledních letech notně poznamenal turistický ruch, si stále uchovává pověst klidného a bezpečného indonéského ráje.

Phuket, Thajsko

Phuket, Thajsko
Thajský Phuket cestovatelé navštěvují především pro bohatý podmořský život.
Zdroj:
Bigstock.com

Thajsko patří mezi destinace, které se mohou pochlubit neuvěřitelně rozmanitou přírodou a překrásnými plážemi. Největší ostrov Thajska – Phuket je neodmyslitelně spjat s podmořským životem. Na průzkum Andamanského moře se sem vydávají potápěči z celého světa. Na své si v Thajsku přijdou ale také romantické povahy. Takový západ slunce na liduprázdné pláži je něco, co se vám nepoštěstí jen tak někde. Když k tomu všemu přidáte ještě výtečnou kuchyni a spoustu buddhistických chrámů, jen stěží najdete kouzelnější destinaci.

Barcelona, Španělsko

Barcelona ve Španělsku
Barcelonu si zamilují především příznivci moderního umění a tradiční architektury.
Zdroj:
Bigstock.com

Místo, kde se snoubí styl Salvadora Dalího a architektura Gaudího láká cestovatele z celého světa. Španělská Barcelona může na první pohled působit tak trochu surrealistickým dojmem. Pokud je vám tento styl blízký, vydejte se na průzkum jedné z nejkrásnějších evropských metropolí. Kromě okouzlující architektury vás tady čeká lahodná sangria, kterou si můžete vychutnat v místních restauracích a kavárnách nebo lahodné tapas, za kterými můžete cestovat z jednoho tapas baru do druhého. Jakmile vás přestane bavit objevovat místní památky a španělské speciality, vydejte se na některou z místních pláží. I ty totiž bodují v žebříčcích oblíbenosti.

Istanbul, Turecko

Istanbul, Turecko
Istanbul je považován za nejmodernější město Turecka. Luxusní čtvrti se mísí s tradičními mešitami a trhy, kde koupíte prakticky cokoli.
Zdroj:
Bigstock.com

Turecko je oblíbenou dovolenkovou destinací s nespočtem luxusních hotelů a okouzlujících pláží. Pokud hledáte místo se službami na vysoké úrovni a rozmanitou přírodou, je Turecko  jasnou volbou. Země ovšem není známá jen pro své luxusní hotelové řetězce a překrásné pláže. Vysokou příčku v cestovatelské anketě známého portálu si vydobylo největší město Turecka Istanbul, které se rozkládá na evropském i asijském pobřeží Bosporské úžiny. Těšit se tady můžete na starobylé památky, ale i moderní nákupní střediska a obří fotbalové stadiony. Ti, kteří Istanbul navštívili tvrdí, že nejde o jedno město, nýbrž několik měst v jednom.

Marrákeš, Maroko

Marrákeš, Maroko
Jedno z nejkouzelnějších míst Maroka láká na spletité uličky, kouzelné památky a vyhlášené marocké speciality.
Zdroj:
Bigstock.com

Marrákeš je město ve vnitrozemí Maroka na severním úpatí Vysokého Atlasu, které obývá asi 600 000 obyvatel. Čtvrté největší marocké město láká na uličky starobylé medíny, stovky místních pokrmů i jedinečnou autentičnost celého místa. Nechybí samozřejmě tradiční trhy, kde koupíte vše od ručně tkaných koberců, přes nádherné látky, až po cenově výhodné šperky. Město je zároveň ideálním výchozím bode pro výlety do hor, k oceánu nebo pouště.

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty
Dubaj je synonymem luxusu a nákupů. Kromě toho tady ale najdete i překrásné pláže a moderní unikáty, které nemají jinde ve světě obdoby.
Zdroj:
Bigstock.com

Co si představíte, když před vámi někdo zmíní Dubaj? Nepochybně místo neomezených možností, luxusních hotelových resortů, obřích nákupních center a všudypřítomného lesku zlata. Dubaj však nabízí mnohem víc, než jen všudypřítomný luxus. Jde o destinaci, kde se mísí moderní kultura, historie, dobrodružství a prvotřídní nakupování i zábava. Nevynechejte návštěvu dubajské opery, prohlédněte si centrum města z mrakodrapu Burdž Chalífa a odpoledne se projděte po nábřeží zálivu Dubai Cree. Samozřejmě nechybí ani překrásné a téměř liduprázdné pláže a služby na vysoké úrovni.

Praha, Česká republika

Praha, Česká republika
Do žebříčku nejoblíbenějších světových destinací se probojovala i Praha a obsadila krásné jedenácté místo.
Zdroj:
Bigstock.com

Hlavní město Česka se umístilo na pomyslné jedenácté příčce ankety Travellers' Choice. Čím si Praha takový úspěch vysloužila? Nepochybně svými četnými památkami, luxusními hotely, tradiční kuchyní i nádhernými panoramaty. Jeden den na prohlídku stověžaté matičky Prahy rozhodně nestačí. Po tom, co se projdete Pražským hradem, zamíříte na Staroměstské náměstí, odkud to je jen kousek k proslulému orloji, si dáte vydatnou večeři v některé z tradičních českých hospůdek. Vyhodit z kopýtka si pak můžete v některém z oblíbených barů, které jsou proslulé po celém světě.

Siem Reap, Kambodža

Siem Reap, Kambodža
Okouzlující město na vás dýchne minulostí, v níž se snoubí tradice a hodnoty místních.
Zdroj:
Pixabay.com

Siem Reap je hlavní město stejnojmenné kambodžské provincie a zároveň branou do Angoru – středověkého města vybudovaného v 9. – 13. století vládci Khmerského impéria. Dodnes tady můžete navštívit poměrně zachovalé chrámy i rozvaliny, připomínající dávné vítězné bitvy Khmerů s thajskou armádou. Návštěva jednoho z největších náboženských komplexů na světě je nezapomenutelným zážitkem, kvůli kterému vás to bude do Siem Reap táhnout zas a znova.

New York City, New York

New York City, New York
Kdo nebyl v New York City, jakoby nežil. Tohle místo je prostě nenapodobitelné. Zjistíte to ale jenom během osobní návštěvy.
Zdroj:
Bigstock.com

Návštěva New York City je po všech stránkách nezapomenutelným zážitkem. Americká ikona, jakou je Socha Svobody, je jednou z nejfotografovanějších památek na světě. Pokud si chcete užít ruch velkoměsta, pak zamiřte na Times Sqaure. Vaší pozornosti by pochopitelně neměla uniknout ani 103 patrová Empire State Building a milovaný i nenáviděný Central Park. Zamiřte do bohémských obchůdků i vyhlášených restaurací a poznejte pulzující srdce New Yorku tím nejpřirozenějším způsobem.

Jamajka

Jamajka – pláž
Jamajka – to nejsou jen překrásné pláže, ale též všudypřítomné tóny reggae a tajemné deštné pralesy.
Zdroj:
Bigstock.com

I tenhle ostrovní stát si vybojoval svoje místo v žebříčku nejoblíbenějších světových destinací. A nutno dodat, že zcela oprávněně. Návštěva Jamajky je nezapomenutelným zážitkem, který by měl alespoň jednou za život absolvovat každý z nás. Všudypřítomná pohoda a absence stresu dělají z tohoto místa jednu z nejpohodovějších destinací světa. Procházejte se spletitými uličkami za tónů všudypřítomného reggae nebo se vydejte do zdejších lesů, které doslova vybízejí k pohodovým trekům. Nezapomeňte ani na místní pláže. I ty se totiž pravidelně umisťují v žebříčcích nejkrásnějších na světě.

Hanoj, Vietnam

Hanoj, Vietnam
V hlavním městě Vietnamu se snoubí tradiční architektura a hodnoty s moderním pojetím.
Zdroj:
Bigstock.com

Hanoj není jen hlavním městem Vietnamu, jde zároveň o místo, kde se snoubí tradiční architektura a hodnoty s moderním pojetím. Hanoj si uchovala starou čtvrť, památky i koloniální architekturu a zároveň poskytla prostor pro moderní rozvoj a výstavbu. Navštivte Ho Či Minovo mauzoleum, věznici Hoa Lo, okouzlující přírodní parky nebo některý z více než 600 chrámů. Důležité politické, hospodářské a kulturní centrum Vietnamu vás dostane svou upřímností i jedinečnou krásou, typickou pro toto magické místo.

 
 

Místo

51° 30' 25.308", -0° 7' 40.3824"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Travellers' Choice 2019: Tohle jsou nejlepší destinace světa a Praha opět boduje