Přejít k hlavnímu obsahu

Tuniská Džerba – ostrov, který si zaslouží obnovit pohaslou slávu

Tunisko už není tak úplně na špici dovolenkových destinací, jako tomu bývalo, ale některé jeho lokality stále stojí za to. Pokud se chcete vydat za teplem, popřemýšlejte třeba o největším ostrově severní Afriky, kde se mluví berbersky a slunce tu svítí i 320 dní v roce. Řeč je o Džerbě. 

Džerba (nebo také v rozšířeném přepisu Djerba) turisty láká na krásné písečné pláže a oněch 320 dní slunce v roce. Nejoblíbenější je východní a severovýchodní pobřeží ostrova nedaleko města Midoun.

Ostrov, na který se dostanete trajektem, ale i po hrázi, jejíž základy tu položili už Římané, přitahuje nejen Čechy, ale také velký počet Francouzů, Italů a Němců. A lákadlem nejsou jen zmíněné pláže, přijatelné ceny a pocit, že se ocitli spíš v Karibiku než ve Středozemí, nýbrž i další atrakce.

Těch tu sice není moc, takže na akční dovolenou si vyberte spíš jinou lokalitu, ale přece tu nějaké jsou a na oživení jinak pasivně odpočinkové dovolené bohatě stačí.

Džerba pláž
Tady se váš sen o pasivně odpočinkové dovolené jednoznačně naplní.
Zdroj:
Shutterstock

Za čím vyrazit na Džerbě?

Jednou ze zajímavostí je třeba to, že v 70. letech se ve městě Ajim nacházely exteriéry Mos Eisley z prvních Hvězdných válek.

Další z atrakcí je Djerba Explore Park poblíž majáku Taguermes, v němž najdete muzeum, park historických řemesel a také výzkumnou stanici, na níž se věnují krokodýlům nilským. Těch tu chovají prý na 400 kousků.

Neváhejte a navštivte zmíněné město Midoun, druhé největší město ostrova, kde se konají naprosto fenomenální trhy. Dá se tu sehnat čerstvé ovoce, ale i rukodělné výrobky, oblečení nebo elektronika. Ve zdejším amfiteátru se pro turisty pravidelně koná ukázka tradičního svatebního obřadu. Navíc jsou kolem města rozsáhlé plantáže s olivovníky, takže je tu na co se dívat.

Za vidění stojí také džerbská synagoga La Ghriba z roku 1920, která stojí na základech jedné z nejstarších synagog a je poutním místem židů z celého světa.

Vyrazíte?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

33° 48' 27.3528", 10° 50' 42.5292"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tuniská Džerba – ostrov, který si zaslouží obnovit pohaslou slávu