Přejít k hlavnímu obsahu

Turistický vandalismus na scéně: pomozte ochránit přírodu

Černé skládky, graffiti na památkách, trhání chráněných rostlin nebo nepovolená ohniště. I tak může vypadat turistický vandalismus, který byl během léta na vzestupu.

Koronavirová pandemie naučila Čechy víc objevovat krásy jejich domoviny. Mezi top destinace patří vzhledem k oblibě cyklistiky a horských túr zejména národní parky nebo přírodní památky. V Adršpachu, Krkonoších nebo Českém Švýcarsku se to hemží turisty, ale mnoho z nich je bezohledných a neumí se k okolní krajině chovat. Jestli patříte k zodpovědným turistům, máme pro vás několik tipů, jak můžete pomoct v boji s turistickým vandalismem.

Jak se turistický vandalismus projevuje?

S vandalismem si spousta lidí spojuje graffiti a ano – graffiti, ať už na kulturních, nebo přírodních památkách jsou projevem turistického vandalismu. Evergreenem jsou taky přeplněné odpadkové koše, ze kterých se může za větrného počasí nepořádek rozšiřovat po okolí, a černé skládky.

Velkým problémem v přírodě jsou nepovolená ohniště; rozdělávání ohýnků je v přírodních parcích často zakázáno, a z dobrého důvodu, jak demonstroval nedávný ničivý požár v Českém Švýcarsku.

I přesto nedokážou turisté opékání špekáčků oželet a zakládají táboráky, kde je napadne. Pokud pak po sobě ohniště nezlikvidují, hrozí, že bude dál využíváno dalšími turisty, budou se kolem něj hromadit odpadky a v nejhorším případě způsobí požár. I když se totiž zdá, že jste oheň uhasili, může dál doutnat pod zemí a vést ke kořenovému požáru, od kterého chytne celý les.

Častým nešvarem turistických vandalů je rytí nápisů do skal – iniciály, srdíčka, nově i instagramové účty. To je problém hlavně u pískovců, které při poškození nenávratně degradují a z dlouhodobého hlediska může dojít i k poškození velké části celého masivu.

Oblíbené je ale i nechávání autovraků v přírodě, nepovolené parkování na loukách a v lesích, ničení turistického značení a laviček, odhazování nedopalků, trhání chráněných rostlin, kácení dřevin a v neposlední řadě pak pytláctví.

turisti v přírodě
Spousta turistů je zodpovědná, o tom není sporu. Ne všichni si ale dokážou přírody vážit.
Zdroj:
Shutterstock

Komu a jak nahlásit turistický vandalismus?

Při hlášení projevů turistického vandalismu máte několik možností, na koho se obrátit; rozhodující je, na jakém pozemku nebo v jaké oblasti k vandalismu došlo.

Třeba nelegální ohniště, černé skládky v přírodních rezervacích, poničené cesty a lavičky a obecně poškození přírody chráněné oblasti hlaste buď správě národního parku, nebo Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Pokud nejste v chráněné oblasti, ale v přírodní rezervaci nebo u přírodní památky, obraťte se na příslušný krajský úřad. V jakém typu oblasti se nacházíte, vám poradí značení kolem cest nebo informační tabule.

Oproti tomu s poničeným turistickým značením kontaktujte Klub českých turistů, který vyšle na opravu značkaře. I kdyby vás to svádělo a chtěli jste značení opravit sami, nechte to na profících – značkování podléhá přísným pravidlům, navíc hrozí, že se ztratíte.

Poničenou kulturní památku hlaste Národnímu památkovému ústavu nebo Policii ČR. Na policii se obraťte i v případě, že načapáte vandala přímo při činu.

Pro hlášení černých skládek a přeplněných popelnic můžete použít mobilní aplikaci Munipolis – nepořádek stačí vyfotit, přidat lokalitu a appka už to předá příslušné obci. Velké plus je, že pak můžete v mobilu sledovat, jak se řešení vašeho podnětu vyvíjí.

Použité zdroje: zdroj 1, Tisková zpráva Munipolis

 
 

Místo

50° 44' 33.8424", 15° 38' 52.3968"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Turistický vandalismus na scéně: pomozte ochránit přírodu