Přejít k hlavnímu obsahu

„Uděláme cara českým králem!“ Kde se točily legendární scény ze Švejka?

Když do Googlu zadáte „Putim“, vyhledávač vás automaticky podezírá, že jste spáchali překlep a hledáte ruského prezidenta. Přitom i Putim stojí za vyhledávání, proslavila se mimo jiné jako dějiště jedné z nejvtipnějších pasáží Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války.

V Putimi v popisném čísle 40 stojí dům, který ve filmu sloužil jako četnická stanice. Téměř přesně tak, jak vypadal v roce 1957, kdy se natáčel film Poslušně hlásím podle nejslavnějšího románu Jaroslava Haška, vypadá dodnes. Najdete na něm informační tabulku o tom, že se legendární scény natáčely právě tady. A jako příjemný bonus visí na zdi věrná replika štítku c. k. četnické stanice. 

A to není všechno hned ve vedlejší ulici (Putim, č. p. 62) najdete hospůdku U Splavu, kolem níž vězeň Švejk vezl na káře opilou eskortu. Dalších pár kroků odsud zase stojí kamenný most viditelný ve scéně, kdy se Švejk poprvé zjevuje v Putimi a strážmistr vysílá závodčího, aby vojáka prověřil.

Kamenný most v Putimi
Kamenný most je ve velmi blízkém, vlastně jen několikametrovém sousedství švejkovských filmových míst v Putimi. I přímo on byl ve filmu vidět.
Zdroj:
Bigstockphoto

Legendárnímu filmu je 65 let

Ve filmu to byl geniální herecký koncert Rudolfa Hrušínského jako Švejka a Jaroslava Marvana v roli strážmistra Flanderky. Komedii natočil v roce 1957 režisér Karel Steklý a jeho dílo dodnes baví televizní diváky. Haškův humor evidentně nestárne.

Rozesmává například scénou, kdy četníci chtějí Švejka opít, aby jim potvrdil jejich domněnky, místo toho se ale opijí oni a v opojení křičí věty jako „Kozáci budou na Moravě co by dup… my uděláme ruského cara českým králem!“ a další, v Rakousku-Uhersku na začátku 20. století zcela nepřípustné věty.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

49° 15' 52.3944", 14° 7' 4.3176"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Uděláme cara českým králem!“ Kde se točily legendární scény ze Švejka?