Přejít k hlavnímu obsahu

apt1

obrazek
Dschwen, Wikimedia Commons

Udělejte si v New Yorku túru po bytech, které zná celý svět

Vydejte se na neobyčejnou procházku po jednom z nejúžasnějších míst na zemi. V New Yorku najdete slavný Central Park, Sochu svobody a ocelové mrakodrapy s nezaměnitelným panoramatem. Město ale schovává i poklady pro seriálové fajnšmerky.

Ačkoli je Hollywoodem nejopěvovanější město na západním pobřeží USA, New York tvoří magnetický protipól filmovému Los Angeles. I tady najdete slavná zajímavá místa, která zaznamenaly kamery filmových štábů. Naplánujte si prohlídkovou trasu s popkornem v ruce!

Byt, který se posunul o pár pater výš

Seriál Přátelé se začal natáčet před 20 lety.
Zdroj: CityMorgue, Wikimedia Commons

Úžasný třípokojový byt Monicy Gellerové z Přátel by si přála obývat asi většina z nás. Faktem je, že existoval pouze ve studiu (a navíc na druhé straně USA v Kalifornii). Podívat se v New Yorku ale můžete k domu, kde se příběh šesti kamarádů odehrával. Na rohu Grove a Bedford v Greenwich Village. Zvláštností Moničina bytu (vlastně Moničiny babičky, abychom byli přesní) je jeho umístění v domě. Původně měl totiž na dveřích číslo 5, což značí nízké patro. V průběhu prvních sezón se ale filmaři rozhodli číslo změnit a vyslat byt o pár pater výše. Přidělili mu číslo 20.

Ani kavárnu Central Perk v New Yorku nenajdete. Respektive neobjevíte ji takovou, jakou jsme ji mohli vidět v seriálu. Tvůrci se při jejím návrhu inspirovali ostatními newyorskými kavárnami a tak vzniknul velmi příjemný pel-mel.

Nejstylovější byt ve městě má svou cenu

Slavné schody, na kterých Carrie Bradshaw ukazovala svůj ikonický šatník, jsou dnes povinnou zastávkou pro turisty.
Zdroj: Rob Young, Flickr.com

Ocitnul se na seznamu cestovek a fotku jeho vchodových dveří mají ve foťáku tisíce turistů. Z bytu Carrie Bradshawové se stala architektonická elita. Fiktivní adresa 245 E 73rd Street je ve skutečnosti 64 Perry Street. Před dvěma lety byl byt na prodej. Ve skutečnosti má 371 metrů čverečních, pět pokojů a stál neuvěřitelných 170 milionů korun. Carrie měla v seriálu Sex ve městě sice jenom jeden pokoj, odborníci na reality se však shodují, že ani za těchto podmínek by svůj nájem nebyla pravděpodobně schopná zaplatit. Podle propočtů by totiž stál kolem 70 až 90 tisíc korun měsíčně.

#facebook#

Šedesátkový apartmán za pořádný balík

Velkorysé vybavení bytu Dona Drapera přitahuje pozornost i v dnešní době, která fandí sklu a kovu.
Zdroj: AMC, latimesblogs.latimes.com

Milovníci seriálu Mad Man z prostředí reklamní agentury 60. let v New Yorku míří za bytem Dona Drapera do Greenwich Village - spolu s fandy Přátel. Udávaná adresa v seriálu je šestá a Waverly, ta opravdová 136 Waverly Place. Makléři vypočítávají, že dnešní hodnota pouze jednopokojového bytu v této oblasti je přes 13 milionů korun. I v době, ve které se seriál odehrává, ale nájem stál několik stovek dolarů měsíčně.

Mnohem více než místo na mapě však většinu fanoušků seriálu láká interiérový design bytu, který má reprezentovat to nejlepší z dané doby. Tmavší místnosti, kterým dominuje hnědá a přírodní tóny, by se s přehledem zařadily mezi vkusná sídla i pro dnešní dobu.

Byt Tiny Fey nic nepředstírá

Byt Liz Lemon jako jeden z mála obstál v testu důvěryhodnosti realitních makléřů.
Zdroj: cidadaodoplaneta.com.br

Přestože jste u předchozích odstavců mohli zvedat obočí nad tím, jak scénáristé přestřelili ve finančních nárocích, u bytu Liz Lemon ze seriálu 30 Rock si můžete oddechnout. Tady je všechno uvěřitelné. Komediální seriál napsaný Tinou Fey je inspirovaný jejím angažmá pro pořad Saturday Night Live. Stejně tak jako v televizi ho v reálu najdete na adrese 130 Riverside Drive. Jednopokojový byt s nájmem kolem 35 tisíc korun měsíčně si Liz Lemon může podle předpokladů dovolit - její plat totiž odhadem činí kolem čtvrt milionu korun za měsíc.

Google+ profil autorky Petry Kejklíčkové

 
 

Místo

40° 42', -74°
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Udělejte si v New Yorku túru po bytech, které zná celý svět