Přejít k hlavnímu obsahu

Umělý ostrov s největším vyhlídkovým kolem světa za 32 miliard vzniká v Dubaji

Až ho dostaví, stane se nejvyšším ruským kolem na světě. Dubai Eye, nebo jak se mu nyní říká Ain Dubai, je další z divů moderní techniky, který roste ve městě zázraků ve Spojených arabských emirátech.

Celkem má dosáhnout výšky 210 metrů. Ambici postavit se nejvyšší vyhlídkové kolo na světě měli i Američané, kteří to své na newyorském Staten Islandu budují souběžně s Dubajany, nicméně má být o něco menší. Z Dubai Eye se stane nepřehlédnutelná dominanta města už při stavbě. Podílet se na ní totiž budou nejvyšší jeřáby světa – dva 180 m vysoké kolosy (vyzvednout mohou neuvěřitelných 3000 tun).

Vybudovat něco tak obrovského nejde rozhodně snadno. Podle původního plánu se kolo na konci roku 2015 mělo otevřít veřejnosti. Stavba započatá v roce 2013 ovšem nabrala zpoždění.

Takhle bude vypadat:

Stavba se už ale zase hýbe kupředu a brzy přijde na řadu vsazení samotného kola na 126 metrů vysoké nohy. Mimochodem, kolo není to jediné, co se staví. Celá atrakce je mnohem rozsáhlejší. Nejdříve vznikl ostrov (Bluewaters Island), na němž Ain Dubai stojí a na němž budou i doprovodné atrakce a občerstvení. K tomu všemu ještě vznikají tři velké mosty (všechny 500 m dlouhé), jež sem přivedou pěší návštěvníky i řidiče aut.

Na ostrově vyroste i luxusní nákupní a zábavní centrum, počítá se i s výstavbou minimálně pětihvězdičkového hotelu, a také s neuvěřitelně drahými soukromými byty. Cena celé monstrózní akce se prozatím odhaduje na 32 miliard korun.

Dubaj – světová turistická destinace číslo 1?

Tvůrci plánují na vyhlídkové kolo umístit obrovskou LED obrazovku, která bude schopna i speciálních efektů, a počítají s tím, že ostrov a kolo každý rok navštíví asi tři miliony turistů. Dubai Eye se tak má stát jednou z hlavních atrakcí Dubaje.

 
fotka moře asie
Inzertní sdělení: Odhalte zázraky Dubaje!
Představte si, že plujete na palubě luxusní lodi, opalujete se, každý den večeříte v jiné lodní restauraci a při tom trávíte dny na nejkrásnějších místech Dubaje a Ománu. Anebo byste raději trávili dovolenou jen ve městě zázraků? Pak si vyberte ze zájezdů do Dubaje a poznejte palmový ostrov, právě vznikající nejvyšší vyhlídkové kolo nebo nejluxusnější hotel na světě. Víte, že v tamním metru mají obrovské křišťálové lustry z České republiky?
  
  
 
 

Místo

25° 4' 52.86", 55° 8' 38.67"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Umělý ostrov s největším vyhlídkovým kolem světa za 32 miliard vzniká v Dubaji