Přejít k hlavnímu obsahu

Útesy, jeskyně i dechberoucí výhledy – nepříliš známá tvář Malty

Malta láká návštěvníky na tyrkysové moře, nádherné památky a skvělé jídlo. Příroda zůstává často upozaděna, což je velká škoda. Maltské souostroví má v tomto směru mnoho co nabídnout horolezcům, potápěčům, cyklistům i těm, kdo se rádi vydávají na dlouhé procházky. Následující řádky nemusí být inspirací jen pro milovníky pěší turistiky. Většina míst, o kterých bude řeč, je dostupná i autem a veřejnou dopravou.

Ostrovy Maltu i Gozo lze při troše dobré vůle a dostatku času obejít kolem dokola. A to doslova. Podél pobřeží obou ostrovů vedou turistické stezky v celkové délce 210 km. Zde jsou ta nejzajímavější místa.

Wied iz-Zurrieq a Blue Grotto

Ve fascinující jeskyni Blue Grotto můžete zažít nádhernou hru světel, stínů a barev. Masivní třicetimetrový oblouk se klene nad sedmi jeskyněmi,  kde odraz oblohy od bílého písčitého dna vytváří jasnou barvu kobaltu, a na stěnách jeskyně hrají všemi barvami rozličné minerály. Toto kouzelné divadlo můžete obdivovat od východu slunce až do jedné hodiny odpoledne. Dostanete se sem lodí z nedaleké vesnice Wied Iz-Zurrieq, kde je přístav. Loďky vyplouvají po celý den a plavba trvá kolem 30 minut. Z vyhlídky nad vesnicí je překrásný výhled na oblouk il-Hnejja nad jeskyněmi. Celá oblast je vyhledávanou potápěčskou lokalitou.

Místo zvané Ghajn Tuffieha najdete na severozápadě ostrova Malta.
Zdroj: airmalta.cz
 

Gnejna a Ghajn Tuffieha

Na procházku po třech plážích s podmanivě zlatým pískem nebudete potřebovat více než půl dne. Golden Beach, Ghajn Tuffieha i Gnejna se nacházejí na západním pobřeží Malty. Spojuje je turistická trasa s několika vyhlídkami a dvěma strážními věžemi.

Gnejna je jedno z nejoblíbenějších míst na Maltě.
Zdroj: airmalta.cz

Útesy Dingli

Útesy pojmenované po architektovi Tommasovi Dinglim na západě Malty nabízí nádherné výhledy na pobřeží a neobydlený ostrůvek Filfla. Příjemná procházka po vrcholu útesů vede kolem kaple sv. Máří Magdalény, která se nachází ve výšce 250 metrů nad mořem poblíž nejvyššího bodu ostrova.

Xlendi

Zátoka Xlendi je častým cílem výletů. Ve vesnici stejného jména je podél pobřeží několik restaurací, kde lze ochutnat místní speciality. Už odsud jsou vidět majestátní útesy, které se tyčí do výšky 120 metrů. Za těmi nejlepšími výhledy vede stezka podél moře ke strážní věži na skalním ostrohu. Pod ní je planina s několika solnými pánvemi. Jestli rádi jen tak sedíte, pozorujete mořské vlny a necháte se unášet atmosférou místa, Xlendi je pro vás jako stvořené.

Sůl se na Maltě získávala stejným způsobem dávno před narozením Krista.
Zdroj: airmalta.cz

Z Marsalfornu k Wied il-Mielah

Marsalforn je malá vesnice na severu Goza, kde najdeme poslední používané solné pánve vytesané ve vápencové skále. Lidé do nich po staletí zachytávali mořskou vodu a odpařováním získávali sůl. Když se vydáte z Marsalfornu podél moře k zátoce Xwejni a dál, je jimi cesta lemována v délce přibližně dvou a půl kilometru. Díky rozdílné hloubce v nich voda vytváří stovky odstínů zelené a modré. Kontrast se zlatavou skálou a temně modrým mořem v pozadí doslova bere dech. Dalším zajímavým místem je Wied il-Ghasri. Po schodišti podél útesu sejdete do úzké zátoky s tyrkysovou vodou. Jen vy, šumění moře a strmé skály na vámi. V létě se tu dá bez problémů koupat. Co víc si přát, než opuštěnou pláž na ukrytém místě.

Slavné okno Wied il-Mielah najdete na maltském ostrově Gozo.
Zdroj: airmalta.cz

Mysleli jste si, že poté, co se v březnu 2017 zřítilo Azurové okno, už na Maltě nic podobného neuvidíte? Chyba. Když se vydáte ještě kousek dál, dojdete k méně známénu, ale o nic méně impozantnímu skalnímu oblouku Wied il-Mielah.

Procházky maltskou krajinou zpravidla nejsou náročné. Díky středomořskému podnebí s mírnými zimami se dá turistika na ostrovech vyjma nejteplejších letních měsíců provozovat celoročně.

 
 

Místo

35° 49' 51.996", 14° 28' 27.012"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Útesy, jeskyně i dechberoucí výhledy – nepříliš známá tvář Malty