Přejít k hlavnímu obsahu

Utíkali před zákonem, dnes na místo jejich ztroskotání jezdí davy

Je to opravdu ztroskotaná loď, nebo jen nějaké šidítko pro turisty? Když se podíváte na řeckou pláž Navagio na ostrově Zakynthos, skoro to vypadá na to druhé. Ale je to přesně naopak.

Ostrov Zakynthos ukrývá jeden skvost, jehož fotky oblétly celý svět. Pokud v nějakém katalogu mají fotky této lokality, je to téměř jistě odsud.

Jednoho pošmourného dne roku 1980 po velké bouři na pláži objevila rozbitá loď plná cigaret a dalšího, pravděpodobně pašovaného zboží. Lidé si odnesli kontraband, navíc od té doby mají zajímavou atrakci pro turisty.

I díky vraku patří Navagio dlouhodobě mezi nejpopulárnější pláže Řecka.
Zdroj: Bigstockphoto

Nejromantičtější pláž Řecka

Na pláž Navagio se lidé jezdí koupat do nádherného prostředí. Jen si to představte (nebo si nic nepředstavujte a podívejte se na titulní fotku) – nezvykle vykrojená zátoka, průzračná voda, jemný světlý písek, průzračná voda, polorozpadlý vrak lodi Panagiotis. Romantika jako hrom!

Honila je pobřežní hlídka, zničila je bouře

Jak se vlastně loď na pláž dostala? Jak jsme uvedli, zcela jistě to nevíme, ale podle nejrozšířenějšího vysvětlení prchala pašerácká loď Panagiotis před pobřežní stráží. Vezla do Řecka nelegální náklad. Přišla bouře. Manévry při snaze ztratit se hlídce a nepříznivé počasí, to bylo na kormidelníka plavidla příliš, loď tedy ztroskotala. Ovšem velmi šťastně, protože jinak by Řecko nemělo tak zajímavé místo.

A kde vlastně pláž Navagio najdete? Z Atén cestujete pořád dál na západ až na samý kraj poloostrova Peloponés, překonáte mořskou úžinu, přejedete celý ostrov Zakynthos a po 356 kilometrech jste u cíle. Trvá to asi 6 hodin. Anebo si na Zakynthos z Atén zaletíte letadlem, to trvá ani ne hodinu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

37° 51' 58.5504", 20° 37' 24.9204"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Utíkali před zákonem, dnes na místo jejich ztroskotání jezdí davy