Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Do útrob stadionu FC Barcelona, klubu, který založil Švýcarský turista během návštěvy strýce

Když můj kamarád sdílel na Facebooku fotku, na které se jeho babička při výletu do Katalánska fotila na Camp Nou, došlo mi, že sláva fotbalové Barcelony je vážně veliká. Ze stadionu, na kterém pravidelně hrají Messi a spol. se stala turistická atrakce ohromných rozměrů.

Španělská Barcelona má dvě nádherné a monumentální stavby, které Kataláncům závidí celý svět. Jmenují se Sagrada Familia a Camp Nou. Ten druhý je fotbalový stadion, na nějž se vejde přesně 99 354 lidí. Mimochodem, těm lidem se přezdívá „zadky“. Níže vysvětlíme proč.

Camp Nou neboli „Nové hřiště“ ale může – dnes už neoficiálně – pojmout až na 120 tisíc lidí. To platilo mezi lety 1982 a 1990. Ale i tak 99 tisíc lidí stačí na to, aby stadion držel status největšího fotbalového stadionu Evropydruhého největšího na celém světě. První příčka patří severokorejskému Rungnado May Day s kapacitou 150 tisíc. Camp Nou je domovem slavného klubu FC Barcelona, ale klidně si na něm sem tam zakoncertuji rockové (mimo jiné Bruce Springsteen) či duchovní (kupříkladu při mši Jana Pavla II.) ikony.

Zakladatel klubu FC Barcelony nebyl žádný hrdý Katalánec, ale 22letý Švýcar Hans Gamper. Dne 22. října 1899 umístil do novin inzerát, v němž stalo, že hledá nadšence pro založení fotbalového klubu. Ještě téhož roku (v listopadu 1899) se sen stal realitou. Modrou a červenofialovou barvou se Gamper inspiroval u švýcarského klubu FC Basilej, který mimochodem také sám založil. Zábavné je na tom, to že Gamper původně cestoval roku 1888 do jen Barcelony za svým strýcem a vůbec se tam neplánoval déle zdržet, natož založit fotbalový klub.

Ale „Barca“ na Camp Nou nehrála odjakživa. Na začátku mezi lety 1899 a 1922 dokonce neměla stálý domovský stadion. Stal se jím až šedesátitisícový Les Corts, který jí vydržel jen do roku 1953. Se stoupajícím zájmem o zápasy úspěšného klub jeho rada rozhodla, že tým potřebuje stadion, jakému se žádný ve Španělsku nevyrovná.

V roce 2017 má začít výstavba stadionu s cílem najít (oficiálně) místo až pro 105 tisíc fanoušků.
Zdroj: Juanedc via Foter.com / CC BY

Základní stavební kámen nového stadionu byl položen 28. dubna roku 1954. Slavnostní otevření stadionu proběhlo dne 24. září 1957 za zvuku Händelova Mesiáše. Celý projekt výstavby nového stadionu přišel na 288 milionů peset. Stavitelé překročili původní rozpočet o 336 %. I přes pomoc fanoušků (oficiální klubové členství má dnes více než 173 tisíc lidí) si musela „Barca“ vzít hypotéku.

#facebook#

Tady stát, to je sen každého malého či velkého fotbalového fanouška.

Architekti byli celkově 3: Francesc Mitjans-Miró, bratranec tehdejšího prezidenta klubu, Lorenzo García Barbon a Josep Soteras Mauri. Stadion se původně jmenoval Estadi del FC Barcelona. Od roku 2000 po oficiálním hlasování fanoušků ale už je znám jako Camp Nou. Historicky první zápas stadionu odehrály týmy Barcelony a Legie Varšava. Barcelona tehdy vyhrála 4:2.

Když přijde na zápas tak 60 tisíc lidí, tak je to považováno za "malou" návštěvnost.
Zdroj:

Součástí stadionu je od roku 1984 i moderní muzeum klubu

Prohlídka katalánského Camp Nou znamená velkým zážitkem, a to nejen pro skalní fandy fotbalové míče, protože interiéry stadionu jsou stejně vybrané jako jeho venkovní architektonické pojetí. V útrobách obrovského stadionu najdete např. kapli, šatny, prezidentskou a VIP lóži, tiskové místnosti, televizní studia a především nádherné muzeum klubu. EL Museu del Barca, jak zní oficiální název, ročně navštíví přes milión lidí, kteří uvidí přes 1500 exponátů a 420 trofejí.

Zde usedají zástupci tisku.
Zdroj:

Pokud by se vám podařilo získat i lístek na pohárové či ligové utkání Barcelony, pak byste možná blíže pochopili přezdívku „Culés“, kterou si její fanoušci vysloužili. Výraz „cul“ se dá přeložit jako „zadek“. Fanouškům „Barcy“ se takto začalo říkat na začátku 20. století. To proto, že v posledních řadách ze stadionu fanouškům koukaly ven právě tyto části těla.

Když už budete ve slunné Barceloně, rozhodně si nenechte příležitost svůj zadek usadit na jednu ze 7 nejlepších pláží španělského velkoměsta.

Mezi největší současné hvězdy týmu patří např. Argentinec Lionel Messi či Brazilec Neymar.

 

Zatím 5× vyhrála FC Barcelona evropskou Ligu mistrů.
5 zajímavostí o stadionu Camp Nou
  • Popularita klubu po celém světě je taková, že oficiální hymna klubu má i verzi nazpívanou v hindštině.
  • Na celosezónní vstupenky se netvoří žádné fronty. Jediný způsob, jak permanentku získat, je zdědit ji po někom jiném.
  • Stadion má od organizace UEFA označení pětihvězdičkového stadionu. V celém Španělsku jsou pouze 4 další takto označené fotbalové svatostánky.
  • Střecha Camp Nou je v takovém sklonu, že zabraňuje růstu trávy, takže ta se musí pravidelně měnit.
  • Největší zaznamenaná návštěvnost v historii Camp Nou činila 121 749 platících diváků.
 
 

Místo

41° 22' 51.132", 2° 7' 22.0872"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do útrob stadionu FC Barcelona, klubu, který založil Švýcarský turista během návštěvy strýce