Přejít k hlavnímu obsahu

Užijte si letos Velikonoce pořádně. Frčí Řím, Emiráty i Praha

Ještě pořád nemáte plán na letošní Velikonoce? Čtyři volna v kuse byste měli pořádně využít, ať už si naplánujete výšlap na Sněžku, nebo odletíte do vzdálenějších končin. Víme, co je právě in, tak se nechte inspirovat!

A jak to s tím volnem tedy je? Už druhý rok není svátkem jenom Velikonoční pondělí, ale také Velký pátek. Ke konci roku 2015 se nám dostalo úžasného dárku v podobě čtyř dnů volna, které jsme si užívali už loni. Letos jde o pátek 14. až pondělí 17. dubna. Pro všechny, kteří mohou pustit nějaký ten den dovolené, tak vzniká ideální příležitost pro delší pobyt klidně i na druhém konci světa.

Právě proto, že letos Velikonoce připadly až na takto pozdní datum, si můžeme víc vybírat, kde je strávíme. V polovině dubna už bude všude tepleji a snad i slunečno. Akcí je všude spousta a míst, která stojí za návštěvu právě během svátků jara, je u nás i v zahraničí habaděj.

V zahraničí táhne Řím a Amsterdam

Pokud se chcete od domova vzdálit jen na zmíněné čtyři dny, potom to s největší pravděpodobností bude výlet „jen“ po Evropě. Vyzkoušet můžete Řím, který je v tuto dobu fascinující. Nejenže se tu můžete podívat na všechny ty úchvatné památky, strávit den na pláži nebo se přidat ke spoustě lidí, kteří vyrážejí na první jarní pikniky. Můžete se účastnit také celým světem sledované nedělní mše a požehnání Svatého otce Urbi et orbi na Svatopetrském náměstí.

Do Říma stojí za to jet už jen kvůli Koloseu.

Jaro je také naprosto ideální dobou, kdy navštívit Amsterdam. Tradiční sýrové trhy, malebné uličky, všude květiny a navíc karneval a holandské děti hledající vajíčka v domech i na zahradách. Chcete-li si užít pestrobarevné svátky jara, s cestou do holandské metropole neuděláte chybu.

Od věci není ani vydat se do Budapešti. Tady se Velikonoce nesou v koncentrované sváteční náladě a není tu nouze o tradice. V okolí Budínského hradu jistě spatříte Maďary v krojích, přehlídku tradic a řemeslnou výrobu. V Muzeu etnografie se můžete seznámit se způsobem slavení Velikonoc v Maďarsku. V Budapešti myslí i na děti, takže se nebojte, že se budou vaše ratolesti nudit, pokud je máte a nevíte, komu byste je svěřili na hlídání.

V Budapešti můžete vidět celou přehlídku zvyků a tradic.
Zdroj: bigstockphoto.com

Za delším volnem do Spojených arabských emirátů

Oblíbenou destinací v období, na které letos připadají Velikonoce, jsou Spojené arabské emiráty. Pokud zatoužíte po přepychu, krásných písečných plážích, po slunci a zábavě, bude pro vás tahle destinace ideální. A jestli jste někdy zatoužili navštívit Dubaj, neváhejte a konečně se sem vydejte.

Veselé a zajímavé to může být i v Česku

Za skvělými zážitky nemusíte vyrážet za hranice, spousta pěkných akcí se tradičně koná i na mnoha místech po celé České republice. Například o trhy na Náměstí Míru v Praze je každoročně obrovský zájem, letos trvají od 1. do 17. dubna a spatřit i pořídit zde můžete velikonoční dekorace, velikonoční pečivo, hand-made produkty, živé i umělé květiny… Velikonoční speciality chystají i na tradičních trzích na náplavce na Rašínově nábřeží. Zkrátka tu bude co objevovat.

Projděte se o Velikonocích třeba Prahou a nevynechte trhy na Náměstí Míru.
Zdroj: bigstockphoto.com

Báječné zážitky slibují i některé české hrady, které se o Velikonocích otevřou a veřejnosti odhalí svou neodolatelnou atmosféru. Vyzkoušet můžete třeba Helfštýn nebo Zámecký areál Žirovnice.

 
 

Místo

50° 4' 31.278", 14° 26' 10.626"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Užijte si letos Velikonoce pořádně. Frčí Řím, Emiráty i Praha