Přejít k hlavnímu obsahu

V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén světa: Turistická atrakce vypadá jako potopené město

O Dubaji je všeobecně známo, že se může pochlubit rovnou několika světovými „NEJ“. Teď k nim přibylo další…

Pro potápěče je to hotový ráj. V Dubaji – hlavním městě stejnojmenného emirátu mají kromě nejvyšší stavby světa, mrakodrapu Burdž Chalífa s výškou 828 metrů, nově také nejhlubší bazén. Bazén získal název Deep Dive Dubai a pyšní se příjemnou teplotou 30 stupňů Celsia a hloubkou až 60 metrů, což je o 14,5 metrů více než kolik měl dosavadní nejhlubší bazén Deepspot v polském Mszczonowě poblíž Varšavy.

Guinessova kniha rekordů a bezpečnost

Dubaj již několikrát atakoval Guinessovu knihu rekordů. A to třeba díky nejdelšímu plně automatizovanému metru, největší zastřešené sjezdovce, či nejvíce nakloněné budově. Guinessova akademie nově status nejhlubšího bazénu světa v Dubaji potvrdila již 27. června.
Deep Dive Dubai je kvůli bezpečí potápěčů vybaven po celé své délce 56 kamerami. Bazén, který obsahuje 14,6 milionu litrů vody, což je asi šestkrát více než v olympijských bazénech, už stihl navštívit dubajský princ Hamdán bin Muhammad al-Maktúm i slavný americký herec Will Smith.

Historie na stěnách bazénu

Atmosférou bazén připomíná potopené město. Ředitel centra Deep Dive Dubai Jarrod Jablonsky, který se do Dubaje přistěhoval z Floridy, uvedl, že designem bazénu chtěl připomenout dědictví volného potápění v Emirátech a lov perel. Díky tomu má bazén tvar lastury, je nasvícen a doplněn o zvukové efekty. Součástí bazénu je i podvodní filmové studio, které je největší svého druhu v této oblasti.

Za kulturou do hloubky

Jablonsky též uvádí, že není férové o Deep Dive Dubaj mluvit pouze jako o bazénu. Nabízí totiž nepřeberné množství aktivit, které na dně potopeného města můžete provádět. Mezi ně patří třeba „jízda“ na kole, volání z telefonní budky, hraní stolního fotbalu, či šachová partie. Na cestě do hlubin bazénu návštěvníci najdou dvě suché místnosti určené pro odpočinek.

Cena za hodinu pobytu v hlubinách potopeného města se pohybuje od 500 do 1 500 dirhamů (asi 3-8 tisíc korun). Stránky Deep Dive Dubai také vydaly doporučení, aby návštěvníci bezprostředně po ponoru nenavštěvovali mrakodrap Burdž Chalífa. „Po jakémkoli potápění se doporučuje počkat 18 až 24 hodin, než vystoupáte do 300 metrů a výše,“ píšou na zmíněných stránkách.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

25° 7' 39.6695", 55° 17' 42.4401"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén světa: Turistická atrakce vypadá jako potopené město