Přejít k hlavnímu obsahu

Vánoční zvyky u našich protinožců: Australané slaví na pláži a dárky jim nosí Otec Vánoc

My máme Ježíška, Australané Otce Vánoc. V Česku si Vánoce spojujeme se sněhem, Australané se sluníčkem a písčitou pláží.

Jaké další zajímavosti jsou s australskými Vánocemi neodmyslitelně spojené? Prozradíme na následujících řádcích!

Vánoce? To jsou v první řadě bujaré oslavy

Týden před příchodem vánočních svátků Australané slaví. A je úplně jedno co. Důvod se najde vždy. Třeba v Queenslandu se koná Vánoční festival luceren. Jeho součástí jsou průvody, koncerty, taneční akce a v noci ohňostroje. Vrcholem Vánočního festivalu luceren je Noc, kdy řeka zpívá. Jde vlastně o průvod nazdobených a osvětlených lodí na řece, jejichž kapitáni a posádka soutěží o lákavé ceny.

Dalším významným (před)vánočním festivalem je Dvanáct vánočních dní, které se slaví v přístavu Darling v Sydney. I v tomhle případě jde o slavnostní průvod, který vedou lidé převlečení za Marii, Josefa a malého Ježíška. Lidé, kteří se festivalu zúčastní, jsou každý večer svědky okouzlujících vystoupení akrobatů, tanečníků nebo třeba jazzových zpěváků.

Australský festival v Adelaide
Vánoce se v Austrálii neobejdou bez různých pouličních oslav a festivalů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Koledy na každém kroku a dobročinný vláček

Australané si nedovedou představit Vánoce bez koled. Zpívají si je proto všude. Doma, na náměstích i na pláži. Po celé Austrálii tak najdete menší či větší hloučky a sbory pějící koledy v mihotavém světlu svíček. Nejznámější shromáždění se koná v Královské botanické zahradě v Sydney v přírodním amfiteátru Domain, kde čas od času vystupuje taky Filharmonický sbor ze Sydney. Tuhle událost pak vysílá televize v celé Austrálii, Novém Zélandu a v jihovýchodní Asii.

Kromě Královské botanické zahrady se ale konají významná hudební shromáždění taky v Emerald Lake Park. Sem se navíc Australané mohou dostat prostřednictvím oblíbeného vláčku Puffing Billy Carol Train. Nastoupí do něj v městě Belgrade vzdáleném 40 km od Melbourne a lesknoucí se parní lokomotiva táhne vláček až k Emerald Lake Parku. Veškeré výnosy z provozu vláčku jdou ve prospěch nemocnice William Angliss Hospital.

Správný Australan nebude na sváteční mši chybět

Většina obyvatel Austrálie je věřících. Proto si Australané jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků nedokážou představit bez tradiční mše. Pro většinu Australanů proto ty pravé vánoční svátky začínají právě půlnoční bohoslužbou.

Bohoslužby na Štědrý večer (a stejně tak bohoslužby v následující sváteční den) mívají hojnou účast. V kostele sv. Petra v Adelaide se na Štědrý večer pozdě odpoledne koná taky dětská bohoslužba.

  • Mohlo by vás zajímat: Díky časovému rozdílu se v Austrálii začínají slavit vánoce o 11 hodin dříve než u nás!
Vánoce v Austrálii na pláži
Většina rodin i dospělých slaví Vánoce na pláži.
Zdroj:
Bigstockphoto

Děti nezapomínají na Otce Vánoc ani jeho soby

Dárky v Austrálii nenaděluje Santa Claus, ale Otec Vánoc a tak, když se den překlene v noc, australské děti zavěsí punčochy na sloupky svých postelí nebo u krbu. Místo sušenek a mléka tady nechávají čokoládový koláč nebo lamington (piškotové kostky polévané čokoládou a obalené v kokosu) s ledovou limonádou. Nechybí ani mrkve nebo jiná zelenina pro vánoční soby.

Po probuzení se děti ženou ke svým punčochám naplněným sladkostmi a dalšími dobrotami. Dárky pod vánočním stromečkem ale nechávají až na dobu, kdy se probudí rodiče. Když jsou dárky rozebrány, rodiny zamíří na oslavu ven, k prarodičům nebo k tetě či strýcovi, kde na ně čekají další dárky a výborný vánoční oběd s širší rodinou.

Místo krocana zmrzlina

A na čem si vlastně Australané během oslav Vánoc pochutnávají? Tradičního krocana si v parnu (teploty během australských Vánoc dosahují 28–37 stupňů Celsia) dopřeje jen málokdo. Vánoční menu v Austrálii proto sestává spíše z mořských plodů, ryb, lehkých těstovinových salátů a samozřejmě zmrzliny a dalších mražených dezertů.

Štědrovečerní večeře se navíc vzhledem k počasí často pořádá na terasách, zahradách, ale klidně i na pláži nebo v parku. A zatímco české děti o vánočních svátcích nasadí brusle a vytáhnou lyže, ty australské obléknou plavky a jdou se osvěžit do chladného oceánu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-24° 58' 2.0928", 134° 20' 31.6032"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vánoční zvyky u našich protinožců: Australané slaví na pláži a dárky jim nosí Otec Vánoc