Přejít k hlavnímu obsahu

Velká modrá díra: Jak vznikl ráj potápěčů v Belize

Letíte desítky kilometrů nad širým mořem a najednou se pod vámi vynoří dech beroucí úkaz – několik set metrů velká sytě modrá vodní plocha uprostřed průzračného moře. Jak příroda tento div vykouzlila?

Vypadá to jako dílo člověka, ale se vším si poradila sama příroda, bez cizí pomoci. Kdysi dávno tu ven vyčnívala hluboká jeskyně. Její vršek voda postupně vymlela a rozpustila (odtud jiná barva než v okolním moři).

V roce 1960 místo proslavil slavný oceánograf Jacques Cousteau, když se zde potápěl. Od té doby se k Velké modré díře (Great Blue Hole) sjíždějí davy potápěčů, kteří chtějí prozkoumat tuto středoamerickou nádheru (za rok okolo 200 tisíc).

Místo od roku 1996 patří na seznam přírodních památek UNESCO.
Zdroj: Bigstockphoto

Ačkoliv je prohlubeň hodně fotogenická na povrchu, uvnitř ní to už tak krásné není. Očekáváte spoustu živočichů? Na dně snad mimo bakterií nenajdete skoro žádného. Je v ní totiž velmi málo kyslíku.

V menších hloubkách je to o poznání lepší. Žijí zde kladivouni, žraloci černoploutví a mimo jiné i na 500 ohrožených druhů, které potkáte jen ve vodách Střední Ameriky. Zda je opravdu potkáte je ve hvězdách. Po celé ploše „díry“ se totiž pohybovat nemůžete. Existují tu jen dvě místa, v nichž se lze bezpečně potápět (jít do větší hloubky než 40 m pod hladinu už by měli jen opravdu hodně zkušení potápěči).

Kde to je?

Velkou modrou díru najdeme 70 km od pobřeží středoamerického státu BelizeBelizském bariérovém útesu, který je součástí Mezoamerického korálového útesu, po australském Velkém bariérovém útesu druhého nejdelšího systému korálových útesů na světě.

Ani na jiných místech nevypadá Belize vůbec zle, co říkáte?
Zdroj: Bigstockphoto

Pokud to chcete přesněji, slavná prohlubeň se nachází na atolu Lighthouse. Nemusíte se ovšem bát, že byste ji přehlédli, obzvláště letíte-li k ní helikoptérou. Sytě modrá barva ji prozrazuje z velké dálky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

17° 18' 57.7368", -87° 32' 6.504"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Velká modrá díra: Jak vznikl ráj potápěčů v Belize