Přejít k hlavnímu obsahu

Vesnička Pepka Námořníka, potopený artefakt a výtečný králík. I tohle je Malta – perla Středomoří

Od návštěvy nejmenšího státu Evropské unie vás dělí pouhopouhé dvě a půl hodiny letu. Bývalá britská kolonie, jejíž vliv je znatelný třeba při jízdě automobilem, leží mezi Sicílií a africkými břehy. Ročně její krása uchvátí zhruba milion turistů. Co je na tomhle miniaturním kousku země láká?

Je to rozmanitá příroda, výtečné jídlo, unikátní architektura, studium angličniny s jazykovou školou Maltalingua, ale i aktivní či pohodová dovolená bez kompromisů. Pokud se na Maltu chystáte, anebo o tomhle Bohem i lidmi zapomenutém ráji mnoho nevíte, jsou následující řádky určeny právě vám. Našli jsme 4 důvody, proč si sem musíte zaletět ještě letos.

Důvod č. 1: Rozmanitá příroda

Ačkoli tady najdete písčité pláže jen velmi poskrovnu, přeci během dovolené nepřijdete zkrátka. Pobřeží ostrova je lemováno divokými skalisky, která jsou častým objektem fotoaparátů amatérských i zkušených fotografů. Kromě bohaté fauny a flóry tady najdete i jeden ze světových unikátů – Azurové oko, které se sice nedávno ponořilo do mořských hlubin, přesto však je však jeho prohlídka nezapomenutelným zážitkem pro začínající potápěče i jejich zkušené kolegy.

Přeplněné pláže a davy turistů? Malta je o něčem docela jiném.
Zdroj: maltalingua.com

Důvod č. 2: Jedinečná gastronomie

Při poznávání divů Malty nezapomeňte zapojit všechny lidské smysly a zejména pak chuť. Zdejší gastronomie vám jednoduše učaruje. Kromě zmíněného králíka na divoko s vínem a česnekem nezapomeňte ochutnat ani špagety se zeleninou a králičí omáčkou nebo maličkaté pastizzi – taštičky z listového těsta, plněné riccottou nebo hráškovým krémem. Za zmínku stojí i naložené kapary, které tady rostou prakticky jako plevel. Milovníci mléčných výrobků si jistě pochutnají na sýru gbejniet, který se perfektně vyjímá ve společnosti sušených rajčat a domácího chleba. Zapomenout nesmíme ani na vyhlášené červené a bílé víno, pro jehož pěstování na Maltě panují ideální podmínky.

Důvod č. 3: Kvalitní zábava

Že vás přestalo válení na plážích bavit? Vyrazte na průzkum kulturních a historických památek. Turistickým lákadlem je třeba vesnička Pepka námořníka, kterou tady nechali postavit filmaři. Zejména malí návštěvníci zde mohou obdivovat barevné domečky, jež se objevily v oblíbené pohádce. Starší turisté pak mohou zamířit do největšího a zároveň také nejrušnějšího letoviska Sliema. Podél pobřeží se táhne dlouhá promenáda, lemovaná blikajícími bary s vynikajícími koktejly, diskotékami, kde zábava končí až s prvními slunečními paprsky i kvalitními restauracemi, o nichž jsme se ostatně zmínili již výše.

Malta láká na krásné pláže, divokou přírodu, ale i bohaté kulturní a historické dědictví.
Zdroj: maltalingua.com

Důvod č. 4: Přátelští Malťané si získají vaše srdce

Ačkoli je Malta poněkud izolovanějším ostrovním státem, na nerudné Malťany tady nenarazíte. Zejména mladší generace je k cizincům a turistům přívětivá a ráda jim poodhalí kus své historie i národních tradic. Malťané obecně rádi slaví a nenechají si ujít žádný křesťanský svátek. Slavnosti provázejí okázalé ohňostroje, zpěv, tanec a národní speciality. Samotný ostrov i Malťané, kteří patří mezi temperamentní a hrdé národy, ve vás zanechají nesmazatelné vzpomínky, jež budete toužit pravidelně oživovat.

 
 

Místo

35° 52' 58.3068", 14° 26' 44.2788"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vesnička Pepka Námořníka, potopený artefakt a výtečný králík. I tohle je Malta – perla Středomoří