Přejít k hlavnímu obsahu

Vezměte děti na podzimní výlet. Tipy, kam vyrazit v Čechách

Školní docházka je pro děti i rodiče náročná. Proto není od věci o víkendu „vypadnout“ ven a dobít baterky. Tady to bude vás i děti bavit!

Máme pro vás návrhy, jak se odreagovat a užít si s „mrňaty“ hezký den v přírodě, ať už to bude během podzimních prázdnin, nebo ne.

K Dolskému mlýnu do Českého Švýcarska

Dolský mlýn určitě znáte, i když jste u něj třeba nikdy nebyli. Stoprocentně jste ho totiž viděli v pohádce Pyšná princezna z roku 1952! Právě tenhle fakt, ale nejen ten, sem přitahuje turisty po celý rok. 

Dolský mlýn se nachází v místě soutoku Kamenice a Jetřichovické Bělé, 3 kilometry od Jetřichovic (tady je cesta strmá) nebo 1,5 kilometru od Kamenické Stráně, odkud si můžete udělat pohodovou procházku i s opravdu malými dětmi.

Původní stavba pochází z roku 1515. Hospodáři z okolí si sem do mlýna chodili umlít své vlastní suroviny, aby s nimi mohli dál nakládat. Mlýn tu fungoval až do roku 1814, kdy se po Kamenici začalo splavovat dřevo a vodu už nešlo použít pro provoz. V té době se zde začala vyrábět pálenka a vařilo se tu i pivo.

Stavba, která místu dodává nezaměnitelnou atmosféru, má samozřejmě i svou pověst. Syn mlynáře a jeho ženy se odsud vydal do světa, zbohatl a vrátil se domů. Tam ho ale rodiče nepoznali, a když zjistili, že jejich host má spoustu peněz, zabili ho. Až ráno zjistili, že zabili vlastního syna. Od té doby se tady hlavně v noci ozývají podivné zvuky a zjevuje se silueta mužské postavy.

České Švýcarsko
Ať už v Českém Švýcarsku vykročíte kamkoli, nikdy neuděláte chybu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Sigmondova naučná stezka u Plzně

Pokud to máte blíž na Plzeňsko, projděte se po nenáročné, 7 kilometrů dlouhé naučné stezce po upravených cestách oblastí Boleveckých rybníků. Díky patnácti zastavením se tu dozvíte spoustu zajímavostí z oblasti přírody. Stačí se pořád držet žluté turistické značky.

Během cesty se projdete třeba přírodní rezervací Petrovka, spatříte jednu z nejcennějších odrůd borovice na našem území, a když budete mít štěstí, tak narazíte i na vzácnou faunu. Ujít si nenechte jeskyni s názvem Petrovská díra, která na svém místě vznikla díky vodní erozi, a pohled na fascinující 140 let starý smrk. Na konci trasy se podívejte taky na pozůstatky kolomazné pece z 18. století.

Albertovy skály ve střední části Povltaví

Vydat se můžete třeba i na Slapy! Koupání nemáme na mysli. Nad přehradou se tyčí vrch Drbákov a najdete tu taky přírodní rezervaci Albertovy skály s obdivuhodným komplexem ekosystémů, které jsou pro tuhle oblast typické. Nechybí ani cenná fauna (ještěrka zelená, cikáda chlumní) a flóra (jaterník podléška, lilie zlatohlávek). 

Zdejší naučná stezka se nachází naproti letovisku Smilovice a je dlouhá asi 7 kilometrů. Zhruba polovina vede horským terénem. Náročnější cesta ale rozhodně stojí za ty nádherné výhledy, které vás čekají. Z 11 informačních tabulích zase načerpáte zajímavé informace, kterými můžete obohatit děti.

Cikánská slať na Šumavě

Vrchovištní rašeliniště v Národním parku Šumava najdete asi 2 kilometry od obce Modrava. Konkrétně ho najdete na úpatí Modravské hory, kde zaujímá asi 102 hektarů. Pohybovat se tu budete mezi smrky, rašeliníky, suchopýry a vřesem po pěkných dřevěných chodnících, což místu dodává na neobyčejně drsné romantice. Máte-li blízko k divočině, vezměte děti pročistit hlavu právě sem!

Modrava
Cikánská slať je plná skvostné, avšak drsné horské přírody.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pohádkové putování královéhradeckými lesy

A nakonec se společně podíváme taky na severovýchod Čech, konkrétně do kraje Královéhradeckého. Nezamíříme ale do Krkonoš, jak by to mohlo svádět, nýbrž na pohodovou pohádkovou stezku. Ta vede od Mazurovy chalupy nedaleko obce Hoděšovice a na 2,5 kilometrech vás protáhne lesy k rybníku Výskyt. Mimochodem – už u Mazurovy chalupy si můžete všimnout dřevořezby lesních zvířat.

Zdejší zastavení jsou věnována 10 pohádkám spisovatelky, výtvarnice a ilustrátorky Marty Pohnerové. Děti tady můžou plnit úkoly, čímž jim procházku přírodou určitě báječně obohatíte. Díky úkolům se dozvíte taky něco o lesním hospodářství. 

Vezměte děti ven, když to počasí dovolí. Potřebují se okysličit a vy určitě taky!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 12' 33.9516", 15° 49' 57.468"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vezměte děti na podzimní výlet. Tipy, kam vyrazit v Čechách