Přejít k hlavnímu obsahu

Více než čtyři stovky pohledů do kraje. Seznamte se s nejlepšími rozhlednami v Česku

V České republice najdete odhadem více než 400 různých rozhleden. Už jste byli na té nejvýše položené, nejstarší, nejnověji otevřené anebo nejkrásnější? Máme pro vás malý přehled, ve kterém se utkaly ty nejzajímavější rozhledny, které u nás můžete navštívit.

Nejstarší rozhledna vlastně není rozhlednou

Minaret v Lednici vlastně není rozhlednou v pravém slova smyslu. O jeho stáří ale netřeba diskutovat.
Zdroj: Bigstockphoto

Ta vůbec nejstarší rozhledna vlastně vůbec rozhlednou není. Je jí překrásný bílý minaret v Lednickém parku, který je součástí areálu zařazeného na seznam UNESCO. Minaret si nechal v roce 1797 postavit kníže Alois Liechtenstein podle návrhu Josepha Hardtmutha. Dodnes jde o nesmírně atraktivní stavbu, která nabízí jedinečné pohledy na okolní zámecký park a pálavskou přírodu. K minaretu se dostanete pěšky anebo loďkou po místní říčce. Aby se před vámi objevily majestátné výhledy, musíte zdolat 302 schodů.

Oficiálně nejstarší rozhledna

Pokud bychom do našeho výčtu nezahrnovali výše uvedený minaret v Lednici, dostupné údaje a informace nás zavedou na kopec Kleť, jehož součástí je nejstarší rozhledna u nás. Na kopci, který se vypíná do výšky 1 084 metrů, najdete rozhlednu, restauraci, televizní vysílač a hvězdárnu. Na Kleť se dostanete od obce Krasetín, odkud vyjíždí lanovka, překonávající výškový rozdíl 346 metrů. Rozhledna v novogotickém stylu byla postavena v roce 1825. Výhled z 18 metrů vysoké kamenné věže je nezapomenutelný.

Nejvýše položená rozhledna v Česku

V okresu Prachatice, konkrétně v Boubíně, na jih od města Vimperk se tyčí 1 362 metrů vysoká hora. Její součástí je 21 metrů vysoká rozhledna, která je zároveň nejvýše položenou rozhlednou u nás. Rozhledna byla na vrcholu Boubína postavena v roce 2004 a vede k ní zhruba pět kilometrů dlouhá stezka, která začíná v Kubově Huti.

Pokud překonáte pětikilometrovou stezku a desítky schodů vedoucích na vrchol rozhledny, nabídne se vám nezapomenutelný výhled na Šumavu. Na východě kromě četných šumavských kopců za dobré dohlednosti uvidíte i Novohradské hory. Na jihovýchodě se tyčí nedaleký kopec Bobík a vzadu je vidět lipenská vodní nádrž.

Na jihu můžete vidět Plešskou hornatinu s nejvyšším vrcholkem české části Šumavy, Plechým. Za výborné dohlednosti jsou na jihu vidět i Alpy. Na západě uvidíte Javor a na severu město Vimperk.

Nejznámější rozhledna

Petřínská rozhledna je pětkrát menší než Eiffelova věž.
Zdroj: Bigstockphoto

Zřejmě asi tou vůbec nejznámější a nejdiskutovanější rozhlednouČesku je ta Petřínská. Jedna z dominant Prahy měří 65,5 metrů. Základna Petřínské rozhledny se nachází v nadmořské výšce 324 metrů, v zahradě U rozhledny na temeni kopce Petřín na Malé Straně v městské části Praha 1. Vznik Petřínské rozhledny je poměrně poetický.

Můžou za něj členové Klubu českých turistů, kteří byli na výstavě v Paříži, kde je okouzlila slavná Eiffelova věž. Rozhodli se proto, že podobnou dominantu postaví v samotném srdci Prahy. Následně založili Družstvo pro výstavbu Petřínské rozhledny, sesbírali potřebné finance a od magistrátu získali pozemek. Pětkrát menší napodobenina Eiffelovy věže byla otevřena v roce 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy.

Největrnější rozhledna

Vrcholu Milešovky říkali Němci Hromská hora. To proto, že za bouřky přitahovala blesky.
Zdroj: Bigstockphoto

Místo, kde vás bude do tváří i nohou bičovat ostrý vítr, najdete v okrese Litoměřice. Jde o horu Milešovku, která drží primát nejvyššího kopce Českého středohoří a je současně údajně největrnější horou v České republice. Němci ji nazývali Hromskou horou, to proto, že za bouřky přitahovala blesky. Po výstupu na rozhlednu se vám otevřou pohledy na protější vrch Kletečná, za dobré viditelnosti můžete spatřit i Ještěd s televizním vysílačem, dále Sedlo, Vlhošť, Lovoš a hrad Bezděz.

Na jihovýchodně uvidíte Říp a za dobré viditelnosti i některé části Prahy. Na jihu hrady Košťálov, Ostrý, Házmburk a Hrádek (Oltářík). Na jihozápadě pak vrch Hradišťany a v pozadí Doupovské hory. Na západě a severu jsou vidět Krušné hory a vpravo Děčínský Sněžník. Na severovýchodě vystupují Lužické hory.

Nejvyšší rozhledna

Ta vůbec nejvyšší rozhledna je součástí Elektrárny Ledvice na Teplicku. Magickou prosklenou vyhlídku s ochozem najdete na jedné ze dvou betonových věží kotelny známých jako ledvická dvojčata. Cesta na rozhlednu vede z ledvického informačního centra, odkud vás výtahem vyvezou do 28. patra. Pak už ale musíte pěšky.

Od krásných výhledů vás dělí 24 klasických betonových a 22 točitých ocelových schodů. Přístup na věž je povolen pouze s průvodcem a dětem od šesti let věku. Po zdolání několika desítek schodů se vám naskytne jedinečný výhled do krajiny z výšky 144 metrů.

Nejvýchodněji položená rozhledna

Tu vůbec nejvýhodněji položenou rozhlednu najdete v okrese Frýdek-Místek v obci Nýdek. Přímo nad ní se vypíná 995 metrů vysoký kopec Velká Čantoryje s naší nejvýchodněji položenou rozhlednou. Železná, 29 metrů vysoká rozhledna, tady stojí od roku 2002. Postavit ji zde nechal jeden z místních podnikatelů.

Z rozhledny dohlédnete až na polské území, Malou Fatru a za dobré viditelnosti i na Nízké Tatry.  Na západě je vidět město Třinec a v pozadí na severozápadě Ostrava. Za dobré dohlednosti na severozápadě spatříte i Jeseníky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

48° 48' 51.03", 16° 48' 45.6444"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Více než čtyři stovky pohledů do kraje. Seznamte se s nejlepšími rozhlednami v Česku