Přejít k hlavnímu obsahu

Voda, která teče do kopce? Najdete ji třeba u města Moncton

Nezvyklý jev, který fascinuje lidi již od pradávna, můžete pozorovat nejen ve světě, ale dokonce i u nás. Záhadné místo, kde voda teče do kopce, auta do něj sama couvají a míč se taky kutálí obráceně, hledejte u obce Kačerov nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Tady je vysvětlení obestřené mnoha záhadami. U města Moncton v kanadské provincii New Brunswick je ale vysvětlení poněkud méně prozaické.

Duchové anebo tajemné síly?

Pokud do města Moncton zamíříte, může se vám u zdejšího tzv. magnetického kopce zdát, že auto jede na neutrál pozadu do kopce a stejně tak že voda v přilehlé odvodňovací strouze teče do kopce. Pozornost turistů tohle místo přitahuje už od 30. let minulého století. Zájem turistů pochopitelně místní úřady nenechaly jen tak. Místo, které je asi kilometr dlouhé, nechali zpoplatnit, což ale turisty neodradilo. Může za tenhle netradiční přírodní úkaz nějaká skrytá síla či snad paranormální jev?

Jak na to? Pokud si chcete atrakci vyzkoušet na vlastní kůži, pak od vyznačeného místa jeďte z kopce a zastavte u bílé značky na levé straně vozovky, zařaďte neutrální rychlost a voilà – auto se začne následně pohybovat samo do kopce.

Nachytali jsme vás?

Vysvětlení tohoto netradičního jevu je vcelku jednoduché. Jde o pouhopouhý optický klam. Lidské oko totiž nedokáže bez dalších referenčních bodů odlišit mírné stoupání od mírného spádu. Po proměření se ve finále ukáže, že cesta ve skutečnosti klesá, ale obzor zakrytý stromy a zvlněný terén pozorovatele jednoduše dezorientovaly.

 
 

Místo

46° 8' 4.8048", -64° 53' 18.6576"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Voda, která teče do kopce? Najdete ji třeba u města Moncton