Přejít k hlavnímu obsahu

Vše o cestovním pojištění v roce 2022

Chystáte se v létě za hranice? Jednou z věcí, kterou byste v takovém případě neměli opomenout, je cestovní pojištění. V článku se dozvíte, k čemu slouží a na co v roce 2022 u cestovního pojištění nezapomenout.

Co je to cestovní pojištění a k čemu je dobré?

Cestovní pojištění je, jak již název napovídá, pojistným produktem, který kryje rizika spojená s cestováním. Díky sjednanému cestovnímu pojištění se nemusíte obávat dodatečných nákladů, které mohou při rizikových situacích v zahraničí vzniknout.

Pojišťovna totiž v takovém případě vzniklé náklady proplatí za vás, případně vám uhradí vzniklou škodu.

Řeč je například o následujících rizicích a nákladech:

  • úhrada lékařské péče v zahraničí (ošetření či hospitalizace)
  • léky
  • převozy pacienta či ostatků

Kromě toho ale cestovní pojištění často zahrnuje:

  • ztrátu zavazadel
  • způsobení škody na majetku třetí strany
  • storno zájezdu
  • asistenční služby

V roce 2022 pak stále platí, že je vhodné připojistit se i vůči rizikům spojeným s onemocněním covid-19. Nečekaná nutnost strávit v cílové destinaci určitý čas v karanténě (kvůli rizikovému kontaktu či nákaze) může znamenat značné výdaje navíc.

Zajímavým produktem je také připojištění na cesty automobilem. V případě poruchy vozu vám pojišťovna může pomoci domluvit odtahovou službu, najít nejbližší servis, proplatit opravu či uhradit přespání v blízkém hotelu.

Jak cestovní pojištění sjednat?

Pryč jsou doby, kdy jste kvůli cestovnímu pojištění museli navštívit kamennou pobočku pojišťovny. Dnes lze cestovní pojištění sjednat doslova na poslední chvíli. Jednoduše můžete využít internetové portály tuzemských pojišťoven. Sjednání pojištění tak bývá otázkou několika minut a vyplnění jednoho online formuláře. Pamatujte ovšem na to, že pojištění je platné až po zaplacení. Zejména v případě platby převodem je tak včasné sjednání rozumnější variantou.

Kromě cestovního pojištění sjednaného pro konkrétní dovolenou si můžete sjednat i celoroční cestovní pojištění. To je výhodnější zejména pro ty, kteří cestují do zahraničí vícekrát za rok.

Už jste slyšeli o cestovním pojištění pro cesty po ČR?

Pojišťovny nabízejí také možnost cestovního pojištění pro cesty po České republice. Říkáte si, že takové pojištění je zbytečné, protože zdravotní výlohy – které jsou hlavní složkou každého cestovního pojištění – máte v tuzemsku pokryty zdravotním pojištěním?

Pak vezměte v úvahu také další položky, které tuzemské cestovní pojištění může obsahovat – pojištění storna zájezdu, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti, asistenční služby a další. 
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vše o cestovním pojištění v roce 2022