Přejít k hlavnímu obsahu

Vybíráme stan pro rodinu: Důležitá je velikost a organizace vnitřního prostoru

Chystáte se pod stan s celou rodinou? Zatím jste ale ve fázi vybírání společníka, který vám bude oporou za deště i přímého slunce? Poradíme, jak ho vybrat a na co se zaměřit!

Velikost je základ

Vybírat stan podle reklamy na internetu nebo letáčku vašeho oblíbeného prodejce, je zbytečně riskantní. Stan musí být dostatečně velký a pohodlný, aby se do něj dokázala vměstnat celá rodina. Proto si ho nebojte osobně vyzkoušet a v případě, že možnost osobního ozkoušení nemáte, můžete využít alespoň uživatelské nebo odborné recenze rodinných stanů. Rodinné stany jsou nejčastěji konstruovány pro čtyři a více osob. Počítejte vždy s tím, že dospělý člověk potřebuje na šířku alespoň 55-60 cm prostoru. Na délku pak zhruba o 25 cm více, než je jeho výška. Při rozhodování o tom, jak veliký stan pořídit, je třeba zohlednit také místo na batohy a různé vybavení, které s sebou vozíte.

Jak vybrat stan
Při výběru stanu je potřeba zohlednit několik parametrů.
Zdroj:
Bigstock.com

Členitost a počet místností stanu

Čím více místností, tím větší komfort, ale také celková hmotnost stanu. Pokud se na dovolenou vydáváte pěšky, rozhodně se vyplatí tuhle informaci zohlednit. Pokud cestujete autem, pak máte přece jen o něco volnější ruku. Stany pro 3 – 4 osoby obvykle zahrnují dvě místnosti, tedy ložnici a předsíň. Pokud je ložnice prostorná, často ji lze rozdělit napůl a vytvořit tak dvě menší místnosti. U větších stanů pro pěti a vícečlennou rodinu vybírejte takový výrobek, který bude disponovat dvěma ložnicemi a předsíní či přístřeškem.

Výběr stanu se nevyplatí podceňovat
Výběr stanu se nevyplatí podceňovat. Důležitá je velikost, členitost, ale třeba i hmotnost a doba nutná k jeho postavení.
Zdroj:
Bigstock.com

Konstrukce stanu

Při výběru rodinného stanu myslete na to, že správně vybraná konstrukce výrazně ovlivňuje jeho odolnost. Výběr proto přizpůsobte účelu, pro který má stan sloužit. Pro nenáročné a méně časté stanování vám dost dobře postačí laminátová konstrukce, která je buď ze sklolaminátových, nebo vylepšených durawrapových prutů. Náročnější a časté kempování si žádá duralové tyče, které jsou mnohem odolnější a lehčí.

Stan v lese
Při výběru stanu (nejen) pro rodinu, se zaměřte na hodnoty vodního sloupce u tropika a podlážky.
Zdroj:
Bigstock.com

Svrchní části stanu

Abyste se cítili ve stanu pohodlně a komfortně, je nutné vybrat takový, který nabízí dostatečnou ochranu proti promoknutí či prosáknutí. Zvolit můžete buďto jednoplášťové nebo dvouplášťové stany. Jednoplášťové jsou samozřejmě cenově méně nákladné, skladnější a lehčí, ale nemůžete se u nich spolehnout na plnohodnotnou ochranu proti dešti. Také zde hrozí vyšší míra kondenzace vzduchu. Volte proto raději dvouplášťové stany, které se skládají z vnější nepromokavé části (tropika) a vnitřní prodyšné části stanu. U podlážek máte na výběr PVC, polyamid a polyester. U prvního zmíněného počítejte s vyšší náchylností k poškození a s tím související kratší životností. Ideálním materiálem je proto zmíněný polyamid a polyester.

Pokud hledáte detailnější informace o všech materiálech, které jsou používany, zkuste navštívit také na článek se zaměřením na výběr stanu.

Stan
Cena stanu by měla být jedním z parametrů. Rozhodně ale ne tím nejdůležitějším.
Zdroj:
Bigstock.com

Vodní sloupec podlážky a tropika

Abyste měli jistotu, že během dovolené pod stanem nepromoknete, věnujte dostatečnou pozornost také vodnímu sloupci. U běžného kempování v nenáročných podmínkách vám postačí tropiko s vodním sloupcem 3 000 mm a výše. Chcete-li mít jistotu, že váš stan přečká bez úhony i vydatné deště, pořiďte si ten s vodním sloupcem tropika 4 000-5 000 mm. U podlážky by měl vodní sloupec dosahovat alespoň 5 000 mm, ideálně pak volte hodnoty vyšší.

Stan na výlety
Jako rodinný stan volte spíše ten pro 4 a více osob.
Zdroj:
Pixabay.com

Hmotnost a rychlost postavení stanu

Jak už jsme zmínili výše – pokud na dovolenou cestujete autem, hmotnost stanu asi příliš řešit nebudete. Jiné to je, pokud ponesete/povezete stan celou dobu s sebou. Počítejte s tím, že nejmenší stany pro dvě osoby budou začínat na dvou kilogramech. Jakmile dorazíte do cílového tábora, pravděpodobně budete chtít postavit stan pokud možno co nejdřív. V dnešní době už můžete koupit stan s jednoduchým systémem uchycení, takže se doba jeho stavění výrazně zkracuje. Existují také tzv. samorozkládací stany, které stačí jen vybalit z obalu a díky speciální pružné konstrukci se samy postaví.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vybíráme stan pro rodinu: Důležitá je velikost a organizace vnitřního prostoru