Přejít k hlavnímu obsahu

Východ Francie: tipy na výlet a dovolenou

Plánujete se vzdálit do Francie, konkrétně do její východní části? Máme pro vás tři tipy, co stojí za vidění a prozkoumání, když už tam budete. 

Francie je bohatá na krásná města, památky, kulturu i přírodu. Ve východní části to není tak úplné nabité zajímavostmi jako jinde, i tak si tu ale najdete místečka, která by byla škoda nevidět.

Kam do města: Dijon

Chcete-li se podívat někam do města, rozhodně neuděláte chybu, když to nasměrujete do Dijonu. Tohle historické město, které dneska obývá asi 150 tisíc lidí, vám učaruje na první dobrou, už třeba díky přítomnosti dodnes středověce vypadajících domů. K vidění je tu pak třeba vítězný oblouk, několik skvostných kostelů a chrám Notre-Dame. Jistě vás okouzlí i palác Maillard nebo Palác vévodů a stavů burgundských.

Dijon
Město je známé díky hořčici, okouzlí vás ale i bez ní.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dijon je po světě známý díky vynikající hořčici výrazné a nezaměnitelné chuti a jeho okolí milují i vinaři – vína tu totiž bývá požehnaně, hlavně v období vinobraní.

Kam do přírody: NP Vanoise

Národní park Vanoise se nachází v Alpách a zdejší nádherná příroda je pod ochranou už od roku 1963. Jde o první národní park ve Francii a mimochodem vznikl po mobilizaci ekologického hnutí proti turistickým projektům. Jeho pomyslným symbolem je kozorožec horský

NP Vanoise
NP Vanoise vznikl v roce 1963 jako první francouzský národní park.
Zdroj:
Bigstockphoto

Když není sníh, dá se tu chodit do aleluja. A když sníh je, v okolí je celá řada lyžařských středisek, takže o vyžití není třeba se strachovat. Za hranicemi v Itálii národní park pokračuje, a to pod názvem Gran Paradiso. Společně zaujímají oba parky plochu 1 250 kilometrů čtverečních. Nejvyšším vrcholem je Grande Casse se svými 3 852 metry.

Kam za zábavou: Parc Aquatic Aquafolies

Ve Francii se nemůžete nudit, i kdybyste snad chtěli. Zvlášť potřebujete-li zabavit svoje ratolesti, vydejte se do aquaparku na okraji města Vorey, s vyhřívaným bazénem, dvěma tobogány, třemi bazénky s tryskami a taky s možností dětského lezení na horolezeckou věž opodál. Najdete tu i dětské hřiště, hřiště na pétanque a plážový volejbal a samozřejmě občerstvení. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

47° 19' 19.3728", 5° 2' 29.328"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Východ Francie: tipy na výlet a dovolenou