Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vydejte se do Senegalu – místa známého z proslulé Rallye Paříž-Dakar

Senegal se nachází na západě Afriky. Je to země plná slunce, nádherných pláží a žhavých nocí a láká každoročně velké množství turistů. Navíc se na tomto legendami opředeném místě skrývá tajemný národ Dogonů, Tallemské jeskyně, hliněná města, krásné pouštní přístavy nebo exotický park Nikolo-Koba.

Do Senegalu se velice pohodlně dostanete z Evropy, USA, severní a západní Afriky. Samotné cestování po zemi obstarávají autobusy, buš taxi, pick-upy nebo minibusy. K dispozici je také železniční trať. Ta se ale nedá srovnávat s evropskými standardy, proto ji berte spíše jako vyhlídkovou jízdu a velmi „pohodlné“ (ale ne rychlé) spojení Dakar - Tambacoundu.

Na Afriku má Senegal velice příjemné podnebí. Teploty se většinou pohybují mezi 20 a30°C. Pro svoji dovolenou si nevybírejte období dešťů, které je tu od června do října (v srpnu vrcholí). V suchém období tu zase fouká velice nepříjemný vítr, který s sebou přináší prach ze Sahary.

Cílová rovinka Rally Paříž-Dakar

Senegal nabízí obrovské kulturní a historické bohatství. Příjemnou atmosféru zde navozuje i místní obyvatelstvo, které je velice vstřícné a přátelské. Nejen kultura, ale i příroda je v Senegalu úchvatná. Většina přírodních skvostů spadá pod patronát UNESCO.

Autem si můžete vyjet na výlet, nebo si i projet kousek trasy Paříž-Dakar.
Zdroj: ESO travel

Zdejší světově proslulé město Dakar je považováno za jedno z nekrásnějších afrických velkoměst. Město tepe kosmopolitní atmosférou a najdete tu směs prvků z africké, francouzské koloniální a moderní architektury. Každý druhý černoch tu pochází z jiné země. Senegal, Mali, Niger, Mauretánie a mnoho dalších národností se tu spojuje v jakýsi etnický mix. Ale i toto přispívá k celkové neopakovatelnosti a hlavně „živelnosti“ města.

  • Hezkou "živelnost" města můžete zažít i v nizozemském Amsterdamu či tureckém Istanbulu. V tom prvním zmíněném městě je to díky tzv. čtvrti červených luceren a v tom druhé zase díky pestrosti zboží na místních trzích.
Off road závod Rally Paříž-Dakar
První závod se uskutečnil roku 1979. Cílovým místem povětšinou býval právě Dakar – hlavní město Senegalu. V posledních letech se ale soutěž přesouvá do Jižní Ameriky. Závodu se mohou zúčastnit profesionálové i amatéři. Klasické soutěžní vozy však v podmínkách a terénech, které soutěž nabízí, neobstojí. Průjezdy písečnými dunami, bláto, travnaté pláně a skalní úseky kladou vysoké nároky na jezdce a zvláště na vozidlo (upravené speciály do nejnáročnějších terénů). Délka jednotlivých etap se pohybuje od několika desítek a končí u stovek kilometrů.

Při prohlídce Dakaru se určitě nezapomeňte podívat na náměstí Nezávislosti (Place de l´Indepéndance). Je zajímavé pozorovat toto místo od časných ranních hodin, kdy zde jste téměř sami a ulice jsou volné (nemusíte ani používat lokty na to, abyste se někam dostali). S přibývajícími hodinami se náměstí začne plnit stánky, pouličními prodavači, hlukem a voláním prodávajících. Pozor na místní „dopravní předpisy“. Ty existují pouze na papíře. Pokud se bojíte jezdit v přecpaných ulicích, raději si vystupte a jděte pěšky, neboť tady si ani „neškrtnete“.

Na místě, kde dříve stála obrana města, najdete nyní místní umělce.
Zdroj: ESO travel
 
 
 
Vydejte se na otrokářský ostrov Gorée

Dakar je i výchozím místem pro výlet na „ostrov utrpení“ – Gorée. Ostrov je přesným opakem živého Dakaru. Ile Gorée je klidným místem, kde se po cestě trajektem (cca 30 minut) dostanete do úplně jiného prostředí. Téměř žádná auta a žalostně málo stálých obyvatel předurčuje tento ostrov pro klidně strávenou dovolenou. Kromě krásných pláží ale ostrov nabízí i kulturní vyžití. Jeho historie je totiž velice bohatá a pohnutá. Gorée bylo jedním z prvních obydlených míst Evropany. Domy zde pocházejí z 18. a 19. století, kdy si je postavili obchodníci.

Nejznámější památkou je dům z roku 1786 nazývaný La Maison des Esclaves. Dům připomíná více než cokoli jiného obchod s otroky, který tady byl po tři sta let velice populární. V přízemních prostorách otroci čekali na převoz do Ameriky. Dům je zároveň i symbolem ukazujícím na hrůzu a strach provázející toto nechutné řemeslo, které tady bylo již od úsvitu věků. Na ostrově také najdete dva pevnostní komplexy.

  • Krásný pevnostní komplex najdete i v Saint-Tropéz, oblíbené turistické destinaci ležící jihu Francie.
 Kamenné kruhy Senegambia
Naleznete je v jižním Senegalu (region Kaolack). Jedná se o nádhernou a velice zajímavou přírodní památku. Sestává ze 4 obrovitých kamenných kruhů, v nichž se nachází na tisíc monumentů. Archeologové zde nalezli velké množství pohřebních míst, jejichž vznik se datuje od 3. století př.n.l. až po 16. století n.l. Z jejich dalších závěrů vyplývá, že na tomto místě žila i velmi vyspělá civilizace se vzkvétající společností. Oblast se rozkládá na 39 000 km2 a od roku 2006 patří k památkám UNESCO.
Ponořte se do legendárního města Timbuktu.
Zdroj: ESO travel

Do legendárního města Tuarégů – Timbuktu

Timbuktu (doslova „místo, kde prodávají různé zboží staré ženy“) již leží na území státu Mali. Do Mali se nejlépe dostanete letecky na letiště v Bamako, které je hlavním městem tohoto afrického státu. Let do Timbuktu, nebo také „přístavu pouště“, jak se mu přezdívá, je sám o sobě úchvatným zážitkem. Pod vámi se bude klikatit africký veletok Niger, na jehož březích se pasou velká stáda africké zvířeny.

Hlavní město leží na pomyslné pomezní čáře mezi Bílou a Černou Afrikou. Již odnepaměti se sem pokoušeli dostat různí cestovatelé a dobrodruzi. Většinou ale jejich výprava skončila smrtí. Drsné podmínky, poušť, žízeň nebo bojovní Tuaregové tvořili nepřekonatelnou překážku. Od 11. století sloužilo jako křižovatka 4 karavanních cest. Jeho význam ještě vzrostl v 15. století, kdy se tudy začalo převážet zlato a sůl.

  • Kromě Tuaregů jsou dalším populárním africkým etnickým národem i malí Pygmejové. V rezervaci Dja v jižním Kamerunu se s nimi můžete lehce setkat tváří v tvář.
Pohled z jakéhokoli kopce na památky Senegalu opravdu stojí za to.
Zdroj: ESO travel

Hlavním znakem města je jeho hliněná architektura. Určitě byste měli navštívit tři hlavní pamětihodnosti. Jsou jimi středověké mešity (nejstarší v západní Africe) a středověké domy. Nejstarší a největší mešita se nazývá Djingareiber, byla vybudovaná roku 1325. Na nejstarším místě ve městě najdete Městské muzeum. Roku 1080 zde bylo obrovské tržiště s nepřeberným množství zboží ze severu a jihu Afriky. Za povšimnutí stojí i islámská univerzita Sankoré. Vznikla roku 1400, ale za francouzské kolonizace byla opravena a ztratila tak svůj súdánský styl. Zvláštností Timbukta je existence pouze jedné vyasfaltované silnice. I hlavní třída Askia Mohamed je pokryta pískem.

  • A víte, že i u nás v Evropě najdeme takovou velkou koncetraci písku na jednom místě, že to místo musíme označit za poušť? Přesně takový je osud jedné pustiny v jižním Polsku!
 
 

Místo

14° 46' 46.308", -17° 22' 5.2536"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vydejte se do Senegalu – místa známého z proslulé Rallye Paříž-Dakar