Přejít k hlavnímu obsahu

Výhody a nevýhody cestování obytným vozem: proč (ne)strávit dovolenou na čtyřech kolech?

Cestování obytným vozem přináší netradiční dovolenou plnou dobrodružství. Stejně jako jiné typy dovolené, i ono má své výhody a nevýhody.

Jestli už vás omrzelo plážové povalečství nebo stanování, vsaďte na obytný vůz, jehož obliba v posledních letech roste. Než se ale připoutáte a vyrazíte na cestu, přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody cestování obytným vozem, abyste zjistili, jestli jsou jeho specifika pro vás.

Dynamická dovolená

Jednou z hlavních výhod cestování s „obytňákem“ je, že můžete jet kdykoliv kamkoliv. Nemáte nikde rezervovaný hotel, netlačí vás čas, spíte přímo ve svém dopravním prostředku, když se vám ve vybrané destinaci nelíbí, prostě popojedete, plány cesty si tvoříte sami a můžete je měnit za jízdy...

Na rozdíl od jiných dovolených není cílem jen samotná destinace, ale i cesta jako taková. Třeba omylem (nebo záměrně) minete odbočku a objevíte nečekaná místa, rozhledny, krajinu, které byste z letadla neviděli.

Cestování s obytným vozem je celkově víc orientované na poznávání a ve finále díky své flexibilitě možná i není tak stresující.

obytný vůz – výhody a nevýhody 2
Obytný vůz poskytuje spoustu pohodlí a cestování v něm snadno propadnete.
Zdroj:
Shutterstock

Další výhody cestování obytným vozem

Pokud se s „obytňákem“ vejdete do 3,5 tuny váhy, nepotřebujete k jeho řízení žádné zvláštní oprávnění a vystačíte si se svým řidičákem (skupiny B).

Váš obytný vůz samozřejmě není nafukovací, ale i tak se do něj rozhodně vejde víc věcí než do auta nebo letadla. Omezuje vás akorát doložnost vozu, která zároveň diktuje i maximální váhu nákladu (včetně váhy posádky). Kromě zavazadel můžete navíc přibalit i svého domácího mazlíčka!

Celou dobu cesty jste ve vlastním, což nemůže nabídnout drtivá většina dovolených. Pokud máte větší „obytňák“, máte nejspíš i vlastní kuchyň s vlastním nádobím a vlastní koupelnu s vlastním záchodem. Nepotřebujete stavět v kempech a sdílet sociální zařízení s cizími lidmi.

Ale když už jsme u kempů – jestli nepotřebujete ty absolutně nejlepší, zaplatíte za ně míň než za hotel!

Nevýhody dovolené v obytném voze

I když může znít dobrodružství spontánní dovolené na čtyřech kolech báječně, pravděpodobně není pro každého. Faktem je, že komfort „obytňáku“ asi nepředčí komfort hotelového resortu, i když tenhle bod je samozřejmě subjektivní. Musíte počítat s omezeným prostorem, ve kterém budete náchylní k ponorkové nemoci.

Nejnáročnější ale bude tahle dovolená pro řidiče: kvůli svým velkým rozměrům mají obytné vozy horší jízdní vlastnosti než osobní auto. Nejsou tak hbité, nemusí se vejít na úzké silnice, mají vyšší spotřebu a hůř se s nimi manipuluje, obzvlášť do zatáček. To vyžaduje víc soustředění a řidičskou zručnost.

Odstavené „obytňáky“ plné nejrůznějších věcí jsou lákadlem pro zloděje, proto ho vždycky zamykejte a zavírejte okénka.
Zatímco plán cesty můžete nechat samovolně plynout, jiné věci budete muset neustále zařizovat: doplňovat pitnou vodu, zbavovat se odpadu, hlídat, jestli je dostatek elektřiny apod.

Jak je to s kempováním na volno?

Výhodou obytného vozu je možnost tzv. kempování na volno nebo i na divoko, jinými slovy mimo kempy, stranou od civilizace. A když říkáme kempování, nemyslíme tím jen zastavení, ale i vybalení kempovací výbavy.

V některých zemích, např. ve Skandinávii, Irsku, Bosně a Hercegovině, Rumunsku, Bulharsku a dalších je tenhle typ kempování povolený (s výjimkou národních parků). V jiných, jako je Nizozemí, Švýcarsko, Rakousko, Chorvatsko a podobně, je omezené a můžete za něj dostat pokutu.

A pak je tu třetí kategorie států, těch, které tolerují parkování, ale kempování spíš ne; sem patří mimo Německo, Polsko, Itálii, Francii a jiné i Česká republika. Než se tedy nalodíte do „obytňáku“ a vyrazíte na cestu, vytipujte si místa, kde budete mít přespávání bez problémů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 38' 50.4924", 16° 45.0036"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výhody a nevýhody cestování obytným vozem: proč (ne)strávit dovolenou na čtyřech kolech?