Přejít k hlavnímu obsahu

Výlet do Bratislavy: Nezapomeňte na UFO nad řekou a hrad s výhledem na Alpy

Obvyklé dvě bouračky a tři úseky D1 okupované silničními dělníky to možná o trochu protáhnou, ale za normálních okolností jste v Bratislavě za tři hodiny. Je to krásné město, ve kterém nemusíte bojovat s jazykovou bariérou.

Pokud při pohledu na slovenské restaurační menu dovedete přeložit, co je vyprážaný bravčový rezeň so zemiakovým šalátom, nemáte se slovenštinou problém a můžete se po Bratislavských kavárnách pohybovat úplně v klidu. A co když po dobrém jídle zatoužíte i po kultuře? Poradíme vám, co neminout v Bratislavě. Téměř půlmilionová metropole je variací moderního města, historického centra a největšího betonového sídliště ve střední Evropě ze 70. let.

Bratislavský hrad

Tak jako česká metropole, i ta slovenská se pyšní hradem, který tvoří jednu z dominant města. Až do roku 1953 byl pouhou ruinou po požáru z 19. století. Dnes, opravený a rekonstruovaný, láká turisty na prohlídky interiérů a klenotnice, a také na výhled na 100 kilometrů vzdálené rakouské Alpy. Mezi nejvýznamnější obyvatele hradního komplexu patřila Marie Terezie.

Mají tam toho hodně, ale na celý rok vyhřáté písčité pláže a činné sopky v Bratislavě nenarazíte. O těch si můžete přečíst v článku o Havaji.

 

Most SNP je dominanta Bratislavy od roku 1972. V roce 2005 k němu bylo přistavěno "UFO".

Most Slovenského národního povstání a tip na večeři

Most dlouhý 431 metrů, který se klene přes řeku Dunaj, je na této řece nejdelší a největší. Zajímavé je, že ho nepodpírá ani jeden pilíř. Pokud si budete chtít most prohlédnout zblízka, nabízí se návštěva otáčivé restaurace na jednom z břehů řeky. Restaurace se nazývá bratislavské UFO kvůli svému nezvyklému oválnému tvaru. Ročně tuto atrakci navštíví přes 200 000 návštěvníků, takže nezapomeňte na rezervaci.

  • Mimochodem, na řece Dunaj leží i hlavní metropole Maďarska - Budapešť.

Zajděte si na hokejový zápas

Pokud sháníte program na večer a jste fanoušci hokeje, navštivte Zimní stadion Ondreje Nepely/Orange arénu. Fandit tu můžete HC Slovanu Bratislava nebo jen dobrému hokeji. Stadion je moderní a zajímavou stavbou. Netradiční ráz stadion získal až po nákladné rekonstrukci v roce 2011, kdy se na Slovensku konalo mistrovství světa v ledním hokeji.

Procházka historickým centrem

Projděte se historickým centrem Bratislavy, uvidíte stavby ze středověku, úzké uličky, fontány a nejrůznější sochy – třeba turisty oblíbeného Čumila sochaře Viktora Hulíka v Panské ulici. Při západu slunce se procházka stává prudce romantickou záležitostí. Vybírat můžete z řady kaváren a restaurací, které vám zpříjemní putování třeba k Bratislavskému hradu nebo k radnici Starého města s historickým nádvořím. Pokud vás zajímá historie Bratislavy, navštivte v areálu radnice městské muzeum. Výhled na celé historické centrum nabízí Michalská brána se znakem nultého kilometru. Pro odvážnější návštěvníky je u brány vstup do muzea zbraní. Traduje se, že student, který projde pod Michalskou bránou v úplné tichosti, zvládne státnice či jinou těžkou zkoušku.

Čtěte další zajímavé články:
Odsud se pluje za exotikou. Poznejte Marseille, město luxusních jachet a romantiky
Dálniční známky v Evropě: Kolik zaplatí turisté na dálnicích při cestě k moři
Parkování a doprava na pražské letiště: co vyjde nejlevněji?

Trocha přírody

V Bratislavě najdeme zoologickou i botanickou zahradu. Zoologická zahrada nepatří k těm nejmodernějším v Evropě, ale pokud plánujete rodinné odpoledne s dětmi, zoologická zahrada nemusí být tou nejhorší volbou. Kus přírody vhodný pro projížďky na kole i procházky je nedaleko od severní části města – jmenuje se Koliba. Je ideálním místem na víkendový piknik.

Kulturní program vzhůru nohama?

Za návštěvu určitě stojí Slovenské národní divadlo. Nalákat vás může nejen krásnou architekturou, ale i bohatým programem činohry, opery a baletu. Úplně jiný dojem na vás zanechá budova slovenského rozhlasu. Ta má tvar obrácené pyramidy. Ač se na první pohled jeví jako opuštěná, stále v ní sídlí zmíněný rozhlas a v noci je osvětlena fialovými světly.

Mimochodem, malá poznámka na závěr: Drevokocúr opravdu ve slovenštině není veverka. Jde o léta zažitý český omyl vycházející z vtipu připisovanému duu Lasica - Satinský.

 
 

Místo

48° 8' 31.5924", 17° 6' 0.8064"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Budnikovová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výlet do Bratislavy: Nezapomeňte na UFO nad řekou a hrad s výhledem na Alpy