Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Výlety po Česku, které neomrzí: do pevnosti Josefa II., kláštera nebo za zlatavým mokem

Pokud máte volný jen den nebo víkend, pravděpodobně se nebudete pouštět do většího dobrodružství. Výlety po Česku ale taky mají svoje kouzlo!

Míst, která dýchají historií nebo nabízejí příchozímu dechberoucí přírodu, je u nás spousta. Ať už se chcete jen tak někam vyrazit podívat, nebo si dát pořádně do těla, nikdy není nouze o to, kam se za zážitky vydat. Vybrali jsme pro vás 10 míst, kde by se vám mohlo líbit.

#1 Kyjovské údolí

Láká-li vás poklidná turistika a máte-li to blízko na sever Čech, konkrétně do Českého Švýcarska, vydejte se na procházku Kyjovským údolím. Po lesní cestě a asfaltce se tu projdete podél toku říčky Křinice, mezi skalami. Když zrovna nebude vrcholit turistická sezóna, možná tu potkáte jen pár lidí.

Kyjovské údolí
Kyjovským údolím se projdete po lesní cestě i asfaltce. Můžete sem vzít děti i seniory.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě jednoduché procházky se můžete vydat i do skal – například na Kyjovský nebo Brtnický hrádek. V zimě zase Kyjovské údolí láká na Jeskyni víl a tradiční ledopády.

#2 Máchovo jezero

Podobně poklidnou procházku si můžete užít i v nezaměnitelném prostředí Máchova jezera, kolem kterého vede pěkná trasa dlouhá asi 12 kilometrů, jen s minimálním převýšením. Z Doks se dejte cestou na Staré Splavy, pak podél jezera na Břehyni a z ní pak zpátky do Doks. Pokud milujete voňavé borovicové lesy a romantickou atmosféru Máchova kraje, tenhle výlet si stoprocentně užijete.

#3 Krkonošská pivní stezka

Pivaři určitě ocení tematicky zaměřenou trasu v našich nejkrásnějších horách. Krkonošská pivní stezka spojuje maloúpský pivovar Trautenberk, Pecký pivovar, Penzion Andula a Friesovy boudy a Pivovarskou baštu ve Vrchlabí. Cestou můžete ochutnat pět zdejších piv – konkrétně pivo Hendrych, Fries, Trautenberk, Sněžka a Krkonošský medvěd.

#4 Pevnost Josefov

Možná že vás, spíš než toulání po kraji, zajímá historie. Vybrali jsme pro vás Josefov, bastion a podzemí. Každému, kdo někdy navštívil Terezín, hned bude jasné, že toho obě města mají dost společného – vizuálně tedy určitě. Aby taky ne! 

V Josefově najdete celý propracovaný komplex včetně bastionu a podzemí, kam smí i návštěvníci. Opevnění tu vzniklo za vlády Josefa II. a základní kámen byl položen na počátku října 1780. Účelem opevnění byla ochrana východních Čech před pruskými vojsky. Dneska tu obdivujeme promyšlené uspořádání vojenských a civilních budov a jejich jednotný vzhled, zátopové kotliny, hradební příkopy a taky podzemní chodby, které dohromady původně měřily 45 kilometrů.

#5 Chřiby

Chřiby nepatří k těm nejznámějším lokalitám v Česku, o to kouzelnější ale jsou. Najdete je v oblasti střední Moravy a jejich dominantou je hrad Buchlov. Za návštěvu ale stojí i hrad Cimburk a taky skalní útvar Kazatelna. Parádní výhled si užijete z rozhledny Brdo na stejnojmenném nejvyšším vrcholu pohoří (587 m). Chřiby jsou protkané značenými stezkami, tak si jen račte vybrat!

#6 Dívčí Kámen

Mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem se nad soutokem Vltavy a Křemžského potoka tyčí bezbřeze romantická zřícenina hradu Dívčí Kámen. Založení hradu se datuje do roku 1349, v roce 1506 ho zakládající Rožmberkové zase opustili. Až 500 let poté přešel hrad pod správu Křemže a dneska si v něm můžete užít nejen samotnou návštěvu, ale třeba i koncerty, středověké trhy, přednášky nebo nejrůznější představení.

Dívčí Kámen
Hrad tu stál od roku 1349, o jeho vznik se zasadili Rožmberkové.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ani okolí kolem Dívčího Kamene vás nezklame, je tu totiž krásně! Zdejší příroda je velice rozmanitá, ať už jde o zvěř nebo rostlinstvo.

#7 Židovská čtvrť v Třebíči

Máte aspoň trošku rádi historii s nádechem židovství? Pak se určitě vydejte na procházku židovskou čtvrtí v Třebíči, kde najdete 123 dochovaných jedinečných domů – dvě synagogy, muzeum, nemocnici, chudobinec, dvě školy nebo židovskou radnici. Za těmihle poklady se můžete vydat třeba po naučné stezce Po stopách rabínů a opatů, při jejímž absolvování se dozvíte i něco zajímavého o náboženských komunitách.

židovská čtvrť v Třebíči
V židovské čtvrti najdete celou řadu důležitých domů. Není divu, že jsou pod ochranou UNESCO!
Zdroj:
Bigstockphoto

Čtvrť je volně přístupná, ale když vás půjde aspoň pět, můžete si lokalitu projít s průvodcem, s nímž vám nic neunikne a s nímž si návštěvu téhle památky ze seznamu UNESCO opravdu užijete na maximum.

#8 Hospitál Kuks

Hospitálu Kuks mezi Jaroměří a Trutnovem se často říká perla barokní architektury. Tenhle poklad, stojící ve stejnojmenné obci, vznikl na počátku 18. století díky F. A. Šporkovi. Vyvěral tu léčivý pramen, proto tu vznikly lázeňské domy a hostinec. Naproti přes údolí, na kopci, pak došlo k vybudování špitálu pro chudinu a válečné veterány a kostela Nejsvětější trojice. 

hospitál Kuks
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě samotného špitálu si dneska můžete prohlédnout taky bylinkovou zahradu, kostel, barokní lékárnu a prostory Českého farmaceutického muzea

Na podobě ceněné barokní památky se podílel architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun. Velký dojem na vás udělá už hrobka rodu Šporků, zatočené schodiště a půlkruhovitá terasa. A nemůžeme nezmínit nádherné sochy…

#9 Vodní elektrárna Dlouhé stráně

Chcete omrknout taky nějaké to lidské dílo v přírodě? Vydejte se k jednomu ze sedmi divů Česka, k vodní elektrárně Dlouhé stráně v Jeseníkách. Jde o naprostý poklad, největší přečerpávací elektrárnu u nás, ke všemu má taky největší reverzní turbínu v Evropě! A je ještě mnohem zajímavější.

Dlouhé stráně
Dlouhé stráně spojují lidskou vynalézavost s přírodou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přírodomilcům bude možná stačit pobýt v krásné přírodě u vodní nádrže, ostatní se můžou vydat na komentovanou prohlídku do elektrárny. 

#10 Klášter Zlatá Koruna 

Jen kousek od Českého Krumlova stojí cisterciácký klášter Zlatá Koruna, působivý klenot gotické architektury ze tří stran obtékaný Vltavou. Jestli hledáte místo, na němž vás stres všedních dní nedožene, pak se vydejte právě sem. 

Klášter patří k velmi ceněným gotickým stavbám v oblasti střední Evropy a máme ji i na seznamu kulturních památek. Součástí komplexu je například kostel, ambit, kapitulní síň, kaple Andělů strážných nebo opatství.

Klášter s původním názvem Svatá trnová koruna založil Přemysl Otakar II. a v roce 1263 do něj pozval cisterciáky z Rakouska. Učinil tak, protože bohu slíbil, že když zvítězí v bitvě u Kressenbrunnu, nechá postavit klášter. A stalo se. Zároveň šlo ale i o politiku a o to, aby se na území „neroztahovali“ Vítkovci. 

Projít se tu můžete po třech prohlídkových trasách a v některých termínech se tu konají i speciální prohlídky pro rodiny s dětmi, a to se zlatokorunským opatem.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

48° 48' 37.4076", 14° 18' 51.6384"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výlety po Česku, které neomrzí: do pevnosti Josefa II., kláštera nebo za zlatavým mokem