Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vyrazte s dětmi na Moravu! Máme pro vás tipy na podzimní výlety, které je budou bavit

Přemýšlíte, jak zabavit malé neposedy během extra dlouhých podzimních prázdnin? Na přeplněná nákupní centra zapomeňte a vyrazte společně do přírody!

Máme pro vás několik tipů na pohodové procházky okolo nejkrásnějších beskydských dominant, naučné stezky, které dítka zabaví a zároveň nenásilnou a vtipnou formou vzdělají, i výlety na místa, která jsou neodmyslitelně spjata s pohádkovými postavami i významnými umělci. Tak co? Můžeme vyrazit?

Vodní nádrž Šance

Přehrada Šance Beskydy
Vodní nádrž Šance nabízí ideální podmínky na procházku s kočárkem, odrážedlem nebo na kole.
Zdroj:
Bigstock.com

Přehradu najdete u Frýdlantu nad Ostravicí a v pohodě ji zvládnete pokořit i s menšími dětmi. Trasa vede většinou po asfaltové cestě a nabízí krásné výhledy na vodní plochu, těleso hráze, vodárenský objekt a okolní vrchy Beskyd.

Pokochejte se pohledem na unikátní vodní nádrž vybudovanou v letech 1964 až 1969, a pokud máte chuť na opravdu dlouhý výlet, vydejte se po žluté turistické značce na Smrk nebo zamiřte rovnou na Bílý kříž – rekreační oblast, rozkládající se po obou stranách hranic České republiky se Slovenskem.

Nutno podotknout že oba zmíněné výlety jsou určené zejména zdatnějším dětským turistům. Ti, které během procházky bolavé nožičky, si jednoduše vystačí s výletem okolo samotné nádrže, kde nechybí informační cedule a jedinečné výhledy po okolí.

Maxův klauz a obůrka v Bílé

Během tohohle výlet si děti užijí přítomnost lesních zvířat a zároveň zjistí, jak se v minulosti dopravovalo dřevo z lesa až k pile. To samozřejmě bez pomoci těžké techniky nebo zvířat. Vydejte se do malebné obce Bílá, kam se dostanete pohodlně autem nebo autobusem.

Jakmile minete vyhlášený ski areál, pokračujte až k arcibiskupskému loveckému zámečku. Od něj to je jen kousek k malé stejnojmenné obůrce, kde na vás čeká zvědavá zvěř jelení, srnčí, dančí, mufloní a neposední divočáci.

V místě jednotlivých druhů zvěře jsou umístěny informační tabule, kde se dozvíte vše potřebné o jednotlivých zvířatech i jejich životě. Od obůrky se můžete následně vydat k Maxovu klauzu – nádrži s největší sypanou hrází v Beskydech (30 m dlouhá a 8 m vysoká), která byla vybudována po roce 1836 a původně sloužila k přepravě dřeva z lesa k pilám.

Svému účelu přestal klauz sloužit na konci 19. století. Přesto je dodnes zajímavou turistickou atrakcí a připomínkou toho, co naši předci zvládali i bez pomoci technických vymožeností současnosti. 

Pohádkové Poodří

Pohádkové Poodří - Moravské Kravařsko
Vezměte děti do pohádkového Poodří. Když budou mít štěstí, možná tady potkají i skřítky, víly nebo další pohádkové postavičky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Máte doma malé rošťáky, kteří nedají dopustit na pohádky a pohádkové postavičky? Vezměte je na výlet do pohádkového Poodří, které najdete v Moravském Kravařsku. Na svých toulkách dětí objeví několik pohádkových stanovišť, kde je už netrpělivě očekávají kouzelní skřítci s razítky a drobnými dárky.

Nezapomeňte si na začátku stezky vyzvednout pohádkový pas (tzv. Vandrbuch) a na jednotlivých místech sbírat samolepky. Odměnou za plný pas bude nejmenším návštěvníkům divadýlko nebo třeba maňásek (aktualizace: akce probíhá během letních prázdnin – pozn. redakce).

Po celém regionu je rozesetých několik skřítků, kteří vám ukážou vzácnou přírodu, bohatou historii a jedinečnou kulturu tohoto místa. Nechybí ani výklad o tradičních řemeslech nebo dalších zajímavostech regionu.

Salaš Travičná

Tenhle turistický výletní areál byl otevřen v roce 2003 a najdete ho pod rozhlednou Travičná v místě bývalého kravína, kde původně bývaly obecní pastevní sady pro krávy a ovce se salaší.

Areál je ukázkovou přírodní zahradou, kde můžete navštívit malé muzeum kopaničářských roubených staveb salaše, oskerušové arboretum s expozicí, bylinkovou i zeleninovou zahrádku, ekologickou naučnou stezku se sedmi zastaveními, a také atrakce pro malé a velké (např. průlezky, myší díra a králičí nora, oživené sochy zvířat apod.)

Nechybí tu ani přírodní amfiteátr, který během hlavní sezóny slouží k pořádání společenských a kulturních akcí. V areálu najdete také tábořiště pro stany a týpí a okolí tvoří pastviny pro ovce, kozy a koně. Salaš pravidelně organizuje různé výukové programy zaměřené na ekologii, přírodu a řemesla s výletem do okolí.

Hukvaldy

Hrad Hukvaldy
Hrad je otevřen jen do konce října, tak s jeho návštěvou neotálejte!
Zdroj:
Bigstockphoto

Tenhle výlet pro malé i velké vás zavede skrze malebnou přírodu až ke zřícenině gotického hradu ve stejnojmenné obci v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Hradní areál je rozlehlý a jeho prohlídka vám za běžné situace zabere klidně i dvě hodiny.

V současné době si ale vzhledem k nouzovému stavu můžete prohlédnout pouze jeho vnější části a směle pak pokračovat k památníku Leoše Janáčka a hukvaldské oboře, nedaleko které najdete sochu (kopii) původní lišky Bystroušky, kterou po jejím zcizení v roce 2015 vytvořil s pomocí moderních 3D technologií sochař Adam Krhánek.

Obora se může pyšnit rozlohou 440 hektarů a pozorovat tady můžete muflony, daňky nebo divočáky. Dále se v areálu můžete setkat se zajícem polním, veverkou obecnou, kunou skalní, kunou lesní, tchořem tmavým, liškou obecnou, jezevcem, lasicí kolčavou, lasicí hranostajem a vydrou říční. Nechybí ani různé druhy sov a zpěvného ptactva.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

49° 29' 35.7036", 18° 25' 30.468"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyrazte s dětmi na Moravu! Máme pro vás tipy na podzimní výlety, které je budou bavit