Přejít k hlavnímu obsahu

Wannsee: V honosné vile u jezera získalo konkrétní podobu konečné řešení židovské otázky

Že se Němci (a nejen oni) za války s židy (a dalšími „živly“) nemazlili, o tom není sporu. Některá zvěrstva ale dala nacistická elita dohromady na přitažlivých místech.

Jedním z nich je vila ve Wannsee, tedy na břehu tohoto jezera, v Německu. Tam se na 20. ledna 1942 sešli pro vládnoucí režim důležití lidi, aby doladili ďábelský plán na vyhlazení židů v Evropě. Schůze byla tajná, takže jediná kopie zápisků (ze tří desítek kopií) spatřila světlo světa až v roce 1947, kdy ji našli američtí vyšetřovatelé. Zápisky pořídil říšský sekretář Martin Luther. Nejde ovšem o stenografický záznam, nýbrž o zápis poznámek Adolfa Eichmanna.

Hodina a půl, jeden bod a milióny židů

Konferenci do vilové čtvrti, kde si nechali honosné residence stavět tehdejší boháči, nesvolal nikdo menší než šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti Reinhard Heydrich. K tomu ho ostatně povolal sám Adolf Hitler. Program měl být krátký – zahrnoval jeden bod. Ten byl nakonec sakumprásk projednán během 90 minut.

O plánech a cílech konečného řešení židovské otázky tady jednalo 15 lidí, mezi nimiž byl kromě Heydricha například šéf gestapa Heinrich Müller, vedoucí židovského referátu Hlavního úřadu říšské bezpečnosti Adolf Eichmann nebo tajemník Říšského ministerstva spravedlnosti Roland Freisler.

Úkolem, který tu všichni do puntíku splnili, měla být koordinace ministerstev a úřadů, které v odsunu a vyhlazování židů měly hrát podstatnou roli. Jednalo se o tom, kde budou židi shromažďování, jak budou transportováni a co se s nimi bude dít. Na konci celého procesu asi 6 miliónů židů zemřelo (i když původní, smělejší plán mluvil o 8–9 miliónech).

místo konání konference ve Wannsee
Konference ve Wannsee se odehrála 20. ledna 1942 ve vilové čtvrti, která náleží k Berlínu.
Zdroj:
Sean Pavone / Shutterstock

Konečné řešení židovské otázky sestávalo jak z transportu na Východ a z těžké práce, při níž „se počítalo s úbytkem“, tak z přímého vraždění těch, kteří byli práce neschopní. Součástí protokolu byla taky zmínka o tom, že Terezín má sloužit jako starobní ghetto, tedy místo pro usídlení židů starších 65 let, nebo nakládání s míšenci a se smíšenými manželstvími. 

Po jednání, které vedlo ke spokojenosti jejího předsedajícího Reinharda Heydricha, si všichni připili koňakem… A bylo hotovo.

O konferenci víme náhodou

Pokud tedy chceme věřit na náhody. Eichmann nechal vytvořit 30 výtisků protokolu, který obdržel každý z účastníků jednání. Všichni svůj výtisk stihli ke konci války zlikvidovat, kromě Martina Luthera, který od roku 1943 „pobýval“ v koncentračním táboře Sachsenhausen za to, že kul pikle proti svému šéfovi, samotnému ministru zahraničních věcí Joachimu von Ribbentropovi. Jen díky tomu Američani našli protokol č. 16. 

Díky němu došlo k posunu ve vyšetřování válečných zločinů. Když se totiž 2. světová válka nevyvíjela dobře a začínalo být jasné, že lepší zítřky se pro nacisty rozhodně neblíží, jali se všichni, kteří mohli, ničit záznamy týkající se holocaustu. Proto byl často tím posledním údajem, jenž měli vyšetřovatelé v rukách, datum transportu konkrétních židů z Terezína do některého z vyhlazovacích táborů.

zahrada vily ve Wannsee
Genocida už probíhala. Účelem tajné konference ve Wannsee bylo zefektivní procesu konečného řešení židovské otázky.
Zdroj:
Edward Haylan / Shutterstock

Vila s duší v nejzápadnější části Berlína

Do Wannsee se dneska z Berlína dostanete zhruba za 15 minut hromadnou dopravou. Tak blízko od metropole se tenkrát konference konala. K jednání byla vybrána vila, kterou v roce 1914 nechal vybudovat podnikatel Ernst Marlier. Přes druhého, pozdějšího vlastníka se dům dostal do majetku společnosti Stiftung Nordhav, již založil Reinhard Heydrich. Pak sem na rekreaci jezdili příslušníci SS se svými rodinami. 

Vila na břehu jezera je dneska památníkem se stálou expozicí věnovanou průběhu konference i celého holocaustu (nutno podotknout, že ve Wansee nacisti „nevymysleli“ samotnou genocidu židů, ta už dávno probíhala). Najdete tu ohromnou tematicky zaměřenou knihovnu a konávají se tu vzdělávací akce.

Jezero je stále velmi oblíbenou rekreační lokalitou a nabízí například jednu z nejdelších vnitrozemských pláží v Evropě. Zároveň je tu místo zasvěcené vyznavačům nudismu.

Mimochodem – o konferenci vznikly i filmy. Jeden byl vytvořen v německo-rakouské koprodukci v roce 1984 (Die Wannseekonferenz), druhý pochází z roku 2001. Jeho původní název je Conspiracy, v češtině se jmenuje příznačně Konference ve Wannsee. Ten předkládá rekonstrukci událostí, které se tehdy podle zápisků skutečně odehrály. Jednání připomíná i vzdělávací komiks Wannsee, jehož autorem je Fabrice Le Hénanff, a každoročně opakovaná inscenace Činoherního studia v Ústí nad Labem

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

52° 25' 11.5248", 13° 9' 41.688"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Wannsee: V honosné vile u jezera získalo konkrétní podobu konečné řešení židovské otázky