Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

V bizarním parku Xieng Khuan stojí víc než 200 fascinujících soch

Přes půl století obdivují lidé v Xieng Khuan v Laosu úžasné sochy hrůzostrašných mytologických stvoření buddhistického a hinduistického duchovního světa. Procházka po zahradách plných démonických a božských tvorů je prý klíčem k hlubšímu pochopení světa.

Formální název pro Xieng Khuan je Buddha Park. Jinak název Xieng Khuan znamená ve volném překladu do češtiny spirituální město. Zajímavostí je že, tento duchovně laděný areál leží hned u hranic s Thajskem, které odděluje mocná řeka Mekong a tzv. most přátelství.

Lidé blíže neseznámení s kulturním dědictvím téhle části planety mohou klidně to, co vidí v parku, po vstupu ihned označit za surrealistické a bizarní sochařské výjevy. Na lidi zde totiž číhá mnoho démonských tříhlavých hadů (známe je jako nágy), přítomný je také mírumilovný sloní bůh Ganéša nebo hlavní hinduistický bůh a stvořitel všehomíra – Brahma. Ten má čtyři tváře a osm rukou. 

Věděli jste, že Gánešův chobot umí odlišovat mezi iluzí a skutečností a také jím odstraňuje duchovním aspirantům překážky na jejich spirituální cestě za osvícením? 
 
Xieng Khuan Buddha Park 2
Kolik očí máš, tolikrát jsi bohem.
Zdroj:
Shutterstock

Hlavní atrakcí parku je strašidelné bludiště symbolizující peklo a nebe

Ležící Buddha, podpírající si rukou svou moudrou hlavu, je zkrátka nepřehlédnutelnou a monumentální dominantou celého areálu. Na délku má asi 43 metrů a výšku asi 20 metrů. Socha má znázorňovat poslední okamžik Buddhy před dosáhnutím parinirvány, tedy momentu smrti fyzického těla a plného dosažení stavu nirvány.   

Xieng Khuan Buddha Park 5
Jedním ze symbolů parku je právě tahle socha.
Zdroj:
Shutterstock
Buddha s malým či velkým písmenem? S malým písmenem jde o buddhu, osobu probuzenou neboli osvícenou a může jím být označen každý člověk, který dosáhl jistého spirituálního vývoje. Zatímco Buddha s velkým písmenem je označení pro historickou osobu Siddhárthy Gautámy, což je ten slavný Buddha.

Druhým hlavním bodem, který přitahuje spouště turistických fotoaparátů, je socha připomínající obří dýni či meloun. V tomto případě má jít o symboliku naší planety. Vchod do této vskutku velmi bizarní stavby vede ústy rozzuřeně šklebícího se démona. Vnitřek dýně je navržen tak, aby návštěvník měl dojem, že kráčí z pekla až do nebe (nejlepší venkovní vyhlídka na celý park). 

Xieng Khuan Budda Park 6
Račte vstoupit...
Zdroj:
Shutterstock
Xieng Khuan Buddha Park 3
Strašidelné? Možná. Fascinující? Určitě!
Zdroj:
Lisa-s / Shutterstock

Buddha Park byl vybudován vizionářským jogínem

Excentrický mystik Sulilat zmíněný v mezititulku se narodil v Thajsku a také v něm i zemřel. Ale největší ohlas mezi lidmi získal v sousedním Laosu, kde v roce 1958 postavil za pomoci svých oddaných studentů a následníků neuvěřitelný Buddha Park.

Ve svém životě si také mimo jiné synkreticky sloučil hinduismus, buddhismus, taoismus, konfucianismus a primitivní animismus do vlastního náboženského směru, který se dále snažil šířit světem.

Xieng Khuan Buddha Park 4
Jsou v tomhle parku jsou opravdu velkolepé.
Zdroj:
Shutterstock

Pro politické nepokoje v zemi se Sulilat rozhodl odejít do své vlasti – do Thajska. Stačilo jen přebrodit řeku Mekong a byl doma. Ale ani tady dlouho nezahálel a pustil se do budování Buddha Parku s druhým pořadovým číslem. V roce 1978 začal s výstavbou parku Sala Keoku. Ten je asi 30 min jízdy autem vzdálený od jeho prvního navrženého parku v Laosu. Takže případně můžete zabít dvě mouchy jednou ranou a podívat se na oba parky během jednoho dne.  

Skončíme ne úplně pozitivně. Na smrti Bunleua Sulilata se totiž podílela jedna jeho obří socha. Sulilat nešikovně spadl z obří skulptury v parku Sala Keoku, což podlomilo jeho fyzické zdraví. Ve věku 64 let v roce 1996 následně umírá. Jeho mumifikované tělo si můžete prohlédnout v betonovém pavilonu jeho druhého architektonického dítěte – parku Sala Keoku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

17° 54' 45.2772", 102° 45' 55.3572"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V bizarním parku Xieng Khuan stojí víc než 200 fascinujících soch