Přejít k hlavnímu obsahu

Zajímavá místa na Kypru, která vám učarují. Navštivte starobylá města i pohádkové pláže

Kypr, coby třetí největší ostrov ve Středozemním moři, se nachází 113 kilometrů jižně od Turecka a přibližně 120 kilometrů západně od syrského pobřeží.

Během návštěvy tohoto magického místa budete mít pocit, jako byste navštívili hned několik zemí najednou. Co si rozhodně nenechat ujít? Máme pro vás tipy na zajímavá místa, kterých je na Kypru nepočítaně.

Kourion

Pokud vás lákají antické památky, pak byste rozhodně neměli vynechat návštěvu rozsáhlých vykopávek Kourion. Ty najdete zhruba 15 km západně od města Limassol, kde se rozkládají na vápencovém útesu nad mořem. Město Kourion bylo založeno ve 12. století před naším letopočtem mykénskými Řeky. Na místě byly provedeny intenzivní archeologické práce a dnes je možné si prohlédnout mnoho budov včetně zachovalých mozaik. Nechybí pozůstatky starobylých chrámů, ale i soukromých vilek.

Zajímavostí Kourionu je i to, že místo je nyní pod kontrolou britské správy a jde vlastně o britské zámořské území. 

Starobylé město Kourion
Starobylé město Kourion by měli navštívit všichni milovníci antických památek a dávné historie.
Zdroj:
Shutterstock

Cape Greco

Mys Cape Greco je nejvýchodnějším bodem Kyperské republiky a zároveň jednou z nejnavštěvovanějších přírodních rezervací na ostrově. Kousek pod samotný vrcholek vede několik vyšlapaných cestiček a značených stezek, které jsou lemovány lavičkami s dechberoucími výhledy na širé moře. Až na samotný vrchol mysu se ovšem nedostanete, jelikož se na něm nachází vojenská základna britské armády. Vstup do rezervace Cape Greco je bezplatný.

Skalní útvar Cape Greco
Mys Cape Greco je nejvýchodnějším bodem Kyperské republiky.
Zdroj:
Shutterstock

Salamis

Antické město Salamis je dalším místem, které by měli poctít svou návštěvou všichni milovníci historie a antických památek. Vznik města se datuje do 8. století před naším letopočtem. A podle legend položil jeho základní stavební kámen hrdina Trojských válek Teucer, syn Telamóna, který se po boji nemohl vrátit domů, neboť se mu nepodařilo pomstít svého bratra Aiáse.

Ačkoliv bylo město svou rozlohou a vlivem zpočátku malé, postupem času vzkvétalo a začalo nabývat na důležitosti. Od roku 1952 je Salamis chráněnou kulturní památkou, kde stále probíhají vykopávky, neboť se věří, že je jeho velká část ukryta pod zemí. I tak je zde ale k vidění spousta zajímavého.

Pohled na město Salamis
Od roku 1952 je Salamis chráněnou kulturní památkou, kde stále probíhají vykopávky.
Zdroj:
Shutterstock

Nissi Beach

Jedna z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších kyperských pláží je situována zhruba 1,5 km od centra oblíbeného letoviska Ayia Napa. Pláž, která má na délku zhruba 400 metrů, pokrývá jemný světlý písek, který se postupně svažuje do průzračného moře bez kamenů. Výhledu z pláže dominuje krásný asi 50 metrů vzdálený skalnatý ostrůvek, ke kterému snadno doplavete.

Pláž je veřejná, takže tady neplatíte vstupné. I přesto je zde situováno mnoho restaurací a barů, malý vodní aquapark, několik základen vodních sportů a samozřejmě sprchy, převlékárny a půjčovna lehátek a slunečníků.

Pláž Nissi
Nissi Beach je jednou z nejkrásnějších pláží na ostrově Kypr.
Zdroj:
Shutterstock

Omodos

Chcete zažít „opravdový Kypr“ a zjistit, jak zde žijí lidé mimo hlavní turistická centra? Vydejte se do malebné horské vesničky Omodos na jižním úpatí pohoří Troodos. Úchvatná horská architektura v podobě malých kamenných domků v úzkých uličkách, se snoubí s nekonečnými vinicemi a majestátnými horami v okolí. Hlavními lákadly vesnice Omodos jsou místní vinařství, ale i klášter Timios Stavros Monastery ze 17. století.

Vesnička leží asi 40 km od Limassolu nebo 60 km od Paphosu a snadno se sem dostanete autem po klikatých, avšak hezkých horských silničkách. Před vesnicí je větší parkoviště, na kterém můžete nechat vůz bezplatně.

Vesnička Omodos
Horská vesnička Omodos láká na skvělé víno i úžasná panoramata.
Zdroj:
Shutterstock

Protaras

Jedním z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších letovisek je nepochybně Protaras. Živé městečko s krásným a upraveným pobřežím potěší nejen rodiny s dětmi, ale také milovníky romantických procházek při západu slunce. Protaras je lemován nádhernými plážemi a protkán mnohými tavernami, kde můžete ochutnat tradiční kyperské speciality i lokální víno. Mezi nejkrásnější pláže letoviska patří Fig Tree Beach, Vrissiana Beach a Konnos Beach.

Letovisko Protaras
Letovisko Protaras
Zdroj:
Shutterstock

Sea Caves

Zhruba dva kilometry od autobusové zastávky Cape Greco a 5 km východně od letoviska Ayia Napa objevíte magické skalní útvary, kterým místní neřeknou jinak než Sea Caves. Některé ze skalních jeskyní lze navštívit suchou nohou po kamenité stezce z vrcholu útesu, na který vede turistická cesta od autobusu. Vstup sem se neplatí a jeskyně si zvládnou prohlédnout i běžně trénovaní cestovatelé. Vhodná je ovšem pevná obuv a dostatečná zásoba tekutin.

Sea Caves Kypr
Překrásné skalní útvary jsou nesmírně fotogenické. Dostanete se sem pohodlně suchou nohou.
Zdroj:
Shutterstock

Konnos Beach

Pokud navštívíte letovisko Protaras, rozhodně nevynechejte prohlídku zmíněné pláže Konnos Beach. Ta je obklopená útesy a jeskyněmi a leží v klidné zátoce s průzračně čistou vodou. Pláž s jemným a světlým pískem má na délku zhruba 100 metrů a během hlavní turistické sezóny bývá poměrně přeplněná. Proto se sem vydejte brzy ráno nebo později večer.

Hlavním lákadlem je fotogenické prostředí i přítomnost přírodních bazénků. Asi 300 metrů od pláže Konnos můžete po pěší stezce dorazit ke Kyklopově jeskyni, skalnímu útvaru asi 20 metrů nad hladinou moře, odkud se naskýtají krásné pohledy.

Pláž Konnos Beach
Konnos Beach je jednou z nejkrásnějších pláží Kypru. Najdete ji zhruba 2,5 kilometru od letoviska Protaras.
Zdroj:
Shutterstock

Akamas

Národní park Akamas, kam je opět vstup zdarma, najdete na severozápadním cípu ostrova. Mezi největší lákadla parku patří jeho divoká a nespoutaná příroda, skalnaté členité pobřeží s četnými převisy a mořskými tůněmi, holé skaliny mysu Arnaoutis, které směrem do vnitrozemí přecházejí v hluboké hustě zalesněné kaňony a rokle s potoky či malými vodopády.

K nejznámější atrakci národního parku patří malá přírodní tůně v hlubokém lese jen pár desítek metrů od pobřeží. Právě zde, v Afroditiných lázních, se podle bájné legendy měla setkat řecká bohyně lásky Afrodité s Adónisem.

Národní park Akamas
Jeden z nejkrásnějších národních parků Kypru skýtá úžasné scenerie.
Zdroj:
Shutterstock

Camel Park

Zhruba patnáct minut od letoviska Larnaca se nachází Camel Park. V parku ovšem nenarazíte jenom na velbloudy, ale také na klokany, jeleny, poníky, pštrosy, lamy, želvy a spoustu druhů ptáků. Součástí Camel Parku je i obří akvárium s mořskými rybami.

Zvířata si můžete nakrmit zeleninou, kterou tady za jedno euro koupíte, případně se svézt na velbloudovi v otevřené krajině. Vstupné do parku činí 6 EUR pro dospělé a 4 EUR pro děti. Stejnou částku navíc musíte zaplatit, pokud se chcete na velbloudovi svézt.

Pohled na velblouda
V kyperském Camel parku nenajdete jen velbloudy, ale také další zástupce místní fauny.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

34° 39' 54.6254", 32° 53' 6.2665"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zajímavá místa na Kypru, která vám učarují. Navštivte starobylá města i pohádkové pláže