Přejít k hlavnímu obsahu

Zamrzlé vlny uprostřed jeskyně. Tohle je možné jenom na Islandu

Islandu se ne nadarmo přezdívá Země ohně a ledu. Ostrov zahalený rouškou tajemství si uchovává své kouzlo napříč generacemi i zubu času. Do dneška ukrývá spoustu netradičních překvapení. Jedním z nich je i ledovec Vatnajökull s fascinující nástěnnou dekorací.

Největší na Islandu, druhý největší v Evropě

Ledovec Vatnajökull najdeme u pobřeží jihovýchodního Islandu mezi Východními fjordy a Vikem. Díky své neuvěřitelné ploše, která činí 8 100 km², je vůbec tím největším ledovcem na Islandu a druhým největším ledovcem Evropy. Bohužel dle statistik dochází i u něj k postupnému odtávání. V roce 1904 zaujímal plochu 8 538 km², dnes to činí zhruba o 400 kilometrů čtverečných méně.

V nejvyšším bodě sahá do výšky jednoho kilometru a podle některých zdrojů ho můžeme údajně vidět i na snímcích z vesmírných družic. Jen pro představuuvedeme, že Vatnajökull zaujímá zhruba 10 % celého ostrova. Jeho název je složeninou dvou islandských slov vötn - jezera a jökull – ledovec.

Netradiční výzdobu ledovcových stěn zdokumentoval fotograf Einar Runar Sigurdsson.
Zdroj: Bigstockphoto

Moře a sopky v srdci ledovce

Ovšem výška ani plocha ledovce nejsou jedinými zajímavostmi, kterými nás může tenhle velikán fascinovat. Pod ledovcem se ukrývá jeden z největších a nejaktivnějších vulkánů na Islandu – Grímsvötn a v jeho blízkém okolí jsou ještě další tři mini-vulkány.

Ledovcové záplavy a fascinující nástěnná dekorace

Právě vulkanická činnost zapříčiňuje silné ohřívání okolí ledovce i jeho vnitřních částí, což vede k velmi zajímavému jevu. Často tady dochází k ledovcovým záplavám. Voda uvnitř ledovce navíc opakovaně mrzne a vytváří na jeho stěnách ledovou nádheru, která při troše fantazie připomíná mořské vlny. Tento unikátní přírodní fenomén zdokumentoval i fotograf Einar Runar Sigurdsson, který na ostrově zároveň pracuje jako turistický průvodce.

Zamrzlý ledovec - Cestovinky.cz
Přímo pod ledovcem najdeme vulkán Grímsvötn, který jeho okolí aktivně zahřívá.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

64° 39' 53.3664", -17° 10' 41.4048"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zamrzlé vlny uprostřed jeskyně. Tohle je možné jenom na Islandu