Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Zanzibar – ostrovy koření, kam jezdí na dovolenou i Bill Gates

Jen několik desítek kilometrů od východního pobřeží Afriky leží ve vlnách Indického oceánu skupina ostrovů, které známe pod souhrnným označením Zanzibar. Ty se v poslední době stávají díky svým bělostným plážím a omamné vůni koření novým cílem turistů. Kouzlu „ostrovů koření“ podlehl i Bill Gates, který sem pravidelně jezdí na dovolenou.

Pokud máte rádi teplé a slunečné počasí, pak je pro vás africký Zanzibar jasnou volbou. Teploty vzduchu zde v průběhu roku neklesají pod 30 stupňů a moře vyhřívané tropickým sluncem láká ke koupání teplotou jen o tři stupně nižší. I to je jeden z důvodů, proč je v současné době Zanzibar vyhledávaným turistickým resortem i ze strany potápěčů.

Tím druhým jsou korálové útesy, které se nachází v moři jen pár desítek metrů od pláží a které při odlivu vystupují nad mořskou hladinu. Pokud tedy nepatříte k fanouškům potápění, můžete k nim při ústupu moře dojít i suchou nohou. Okolí ostrovů je typické bohatým podmořským životem a při trošce štěstí při svých podvodních toulkách narazíte i na delfíny nebo žraloky kladivouny.

  • Rumunský diktátor Nicolae Ceaušescu byl zase takový "suchozemský žralok kladivoun". Tak obrazně řečeno by se dal jednoduše a stručně vystihnout jeho styl vlády v rumunské zemi v minulém století. Proto byl také popraven za své činy.

Vzhůru do Stone Town!

Souostroví Zanzibar je součástí Tanzanie. Mimochodem – ta vznikla spojením pevninské Tanganiky právě se Zanzibarem, což se projevuje i v jejím názvu – spojte počátky slov Tanganika a Zanzibar a uvidíte sami. Hlavním městem je metropole Zanzibar, která leží na stejnojmenném ostrově a může se pyšnit historickým centrem, které je úchvatným mixem africké, evropské a arabské kultury.

Slunce na Zanzibaru má nebývalou sílu, opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem jsou nutností.
Zdroj: ESO travel
Vůně koření - hřebíček
Hřebíček je pravděpodobně nejznámějším vývozním artiklem Zanzibaru. Původně pochází z oblasti Indonésie, dnes se ale většina světové produkce soustředí právě sem. Koření, které má dnes v naší kuchyni nezastupitelné místo, je ve skutečnosti sušené poupě hřebíčkovce vonného a ve středověku to byl jeden z nejcennějších obchodních artiklů. Hřebíček má afrodiziakální, ale i antibakteriální a mírně anestetické účinky a podle babských rad si rozkousáním hlavičky hřebíčku ulevíte od bolestí zubů.

Stone Town, jak se historickému centru běžně říká, je nejstarší čtvrtí Zanzibaru a zároveň jednou z položek na seznamu světového dědictví UNESCO. Nejnavštěvovanějšími cíly turistů jsou arabské paláce, stará tržiště, která byla dříve centrem světového obchodu s otroky, mešity nebo třeba historická pevnost Old Fort.

  • V estonském Haapsalu zase mají gotický komplex ze 13. století, kde se dnes pořádá jeden z velkých evropských bluesových festivalů. A mimochodem, blues vzniklo právě od amerických otroků.

Báječný hřebíčkový ostrov

Prvním Evropanem, který vstoupil na území Zanzibaru, byl pravděpodobně v roce 1499 mořeplavec Vasco da Gama. Ostrov má polohu, která byla ve středověku velmi strategická, proto se o něj vedly četné boje. Od 17. století až do roku 1897 byl navíc světovým centrem obchodu s otroky – ročně jich přes něj prošlo zhruba deset tisíc.

Hotelové rezorty jsou na Zanzibaru v těsné blízkosti pláží.
Zdroj: ESO travel

Zároveň byl už od 17. století považovaný za „ostrovy koření“. Jedna z jeho přezdívek dokonce zněla „báječný hřebíčkový ostrov“ a tento přídomek mu zůstal de facto dodnes. Na Zanzibar se soustředí 60 % světové produkce skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Dnes ale Zanzibar neláká jen na plantáže koření.

V posledních letech se tu ve velkém rozjíždí turistický průmysl. Moderní hotelové komplexy jsou většinou umístěné přímo na plážích a poskytují veškerý komfort. Zanzibar je z 99 % muslimská země, takže zde platí určitá omezení (zákaz nudismu, přísnější pravidla v oblékání u žen… ), ale na druhou stranu může nabídnout bohatý noční život a panenskou džungli jen pár stovek metrů od hotelového komplexu.

Vůně koření – muškátový oříšek
Hospodyňkám dobře známý muškátový oříšek je jádro pecky muškátového plodu a jeho původním domovem je také Indonésie. Jeho používání prý napomáhá našemu trávení, ale ruku v ruce s tímto poznatkem jde varování o předávkování. Ve větších dávkách se jeho účinky dají přirovnat k účinkům alkoholu – to moc dobře ví i muslimské obyvatelstvo Zanzibaru, které si jeho konzumací občas kompenzuje zákaz alkoholu.

Dovolená na Zanzibaru se navíc nemusí omezit jen na povalování na pláži. Místní agentury návštěvníkům ostrovů nabízejí výlety na plantáže koření, do Stone Town, ale i do oblasti Kirimkazi, která je proslavená jako delfíní lokalita, nebo návštěvu původního pralesa v nitru ostrova Pemza, kde žijí vzácní primáti guerézy pláštíkové.

Na Zanzibaru můžete lenošit na pláži nebo aktivně poznávat tajemství tohoto ostrova.
Zdroj: ESO travel

Jen málokdo ví, že Zanzibar je i rodiště jednoho nejslavnějších zpěváků hudební historie – Farookha Bulsara. Že vám tohle jméno nic neříká? Možná proto, že se proslavil až pod pseudonymem Freddie Mercury. Navíc sem pravidelně na dovolenou jezdí i zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí naší planety Bill Gates. Kdoví, možná ho tu potkáte, vypíše vám šek a zbytek života už nebude „hakuma matata“ (v původní zanzibarském jazyce – svahilštině – „žádný problém“)!  

  • Jistý druh "hakuma matata" zřejmě pociťují v mysli i buddhističtí mniši při meditaci či točení modlitebními mlýnky v chrámu Kyichu Lhakhang v Bhútánu.
 
 

Místo

-6° 9' 57.2256", 39° 12' 9.2952"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zanzibar – ostrovy koření, kam jezdí na dovolenou i Bill Gates