Přejít k hlavnímu obsahu

Západ Slovenska: tipy na výlet a dovolenou

Asi neexistuje Čechům bližší část Slovenska než ta, která se táhne podél česko-slovenské hranice. Západní Slovensko se může pochlubit řadou atraktivních míst. Co tady navštívit?

Kam do přírody: Malé Karpaty

Malé Karpaty – Západní Slovensko
Malé Karpaty jsou utajeným slovenským rájem, který ale rozhodně stojí za návštěvu.
Zdroj:
Bigstock.com

Ani Západnímu Slovensku nedominují žádné významné národní parky. Přesto si tady můžete odpočinout v malebné horské krajině Malých Karpat – horského celku Fatransko-tatranské oblasti, která spadá k Alpsko-himálajské soustavě.

Osamocené středohorské pásmo, dlouhé asi sto kilometrů, ukrývá několika přírodních rezervací (např. Roštún). Za návštěvu stojí jistě i vrchol Vysoká, který má pověst nejkrásnějšího kopce v celém pohoří.

Masiv hory navíc leží stranou hlavní turistické magistrály, takže mnozí potenciální návštěvníci vycházku na něj vzdávají. Na vrcholu bývá proto i za nejkrásnějšího počasí příjemně klidno bez davů.

Kam do města: Bratislava

Bratislavský hrad – Slovensko
Dominanta hlavního slovenského města psala dějiny.
Zdroj:
Bigstock.com

Hlavní město Slovenska láká na starobylé památky, luxusní restaurace, ale zachovalé katedrály. Zmínit musíme samozřejmě Bratislavský hrad – dominantu hlavního města, která leží na Hradním kopci, při okraji slovenské metropole. Sněhobílý hrad se čtyřmi věžičkami je viditelný už zdálky. Není se proto čemu divit, že je oblíbeným výletním cílem turistů z celého Slovenska i blízkého Česka.

Vedle Bratislavského hradu se tady nachází i skvostný hrad Devín. I ten se hrdě tyčí nad řekou, přesněji řekami, v místě soutoku Moravy a Dunaje. Turisty ale jako magnet přitahuje také katedrála svatého Martina, která je slovenským korunovačním kostelem. Málokdo tuší, že zde bylo korunováno 11 uherských králů a 8 královských manželek.

A pokud chcete vyrazit za moderními památkami, nenechte si ujít návštěvu „UFA“ – Nového mostu přes řeku Dunaj, který je jednou z nejzajímavějších památek v celé Evropě. Jeho součástí je nóbl restaurace a vyhlídková terasa, odkud je to nejhezčí panorama na celou Bratislavu.

Kam za zábavou: Aquapark Senec

Aquapark Senec – Slovensko
Jeden z nejoblíbenějších aquaparků na Slovensku najdete nedaleko českých hranic.
Zdroj:
www.aquaparksenec.sk

Chcete se osvěžit a zabavit velká i malá dítka? Udělejte si výlet do aquaparku Senec. Celoročně je tady k dispozici šest bazénů a vnitřní tobogán. V létě jich můžete navštívit jednou tolik. To díky rozlehlému venkovnímu areálu.

Nechybí samozřejmě ani bohaté animační programy pro nejmenší návštěvníky, stejně jako vstupy zdarma pro děti do 6 let. Rodiče si jistě odpočinou ve vymazleném Sai wellness, kde na ně čeká osm odlišných saun, vířivky a samozřejmě masáže dle výběru.

Pokud vás během vodních radovánek přepadne hlad, není nic jednoduššího než zamířit do samoobslužné restaurace, kde si vyberete, na co máte zrovna chuť. Během letní sezóny navíc k této restauraci přibydou ještě vnitřní bary a venkovní bufety.

 
 

Místo

48° 8' 31.6068", 17° 6' 0.7056"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Západ Slovenska: tipy na výlet a dovolenou