Přejít k hlavnímu obsahu

Zeměpisné rekordy světa: z některých „nej“ až mrazí

Planeta Země je úchvatná a dechberoucí. Její rekordy jsou pro většinu z nás úplně nepředstavitelné. Rozhodli jsme se jich pár vybrat, žasněte!

Víte, který bod na světě je nejvyšší, který nejhlubší a kde jsou třeba obydlená místa tak trochu na hraně? Podíváme se na to.

Nejvyšší a nejhlubší místo na Zemi

Nejvyšší horou na naší planetě je samozřejmě Mount Everest se svými 8 848 metry (přesněji údajně 8 848,86 m). Její výška se v čase mění vlivem tlaku Indické desky na tu Euroasijskou, Mount Everest tedy „roste“. Kdybychom ale měli brát horu od základny k vrcholu, byla nejvyšší Mauna Kea na Havaji, která by měla absolutní výšku 10 204 metrů. Oficiálně má ovšem jen 4 205 m n. m.

Fakta, která byste měli znát: Poprvé horu zdolal Edmund Hillary se šerpou Tenzingem Norgayem. Bylo to v roce 1953. Bez kyslíku se na vrchol poprvé dostal v roce 1978 Reinhold Messner a Peter Habeler. Hora dostala svůj název po britském geodetovi Georgi Everestovi.

Nejhlubší místo na světě je 10 994 m pod mořem. Jde konkrétně o Mariánský příkop, o prohlubeň Challenger v Tichém oceánu.

zeměpisné rekordy - Bajkal
Zdroj:
bigstockphoto.com

Nejchladnější a nejteplejší obydlené místo

Ne všichni máme v létě teplo a v zimě zimu. Nejchladnějším obydleným místem na světě Eureka v kanadském teritoriu Nunavut. Průměrná teplota tu dosahuje -19,7 °C. V ruské vesnici Ojmjakon  je průměrná teplota -15,9 °C, ovšem historicky tu naměřili největší zimu, a to -71,2 °C!

Nejteplejší obydlené místo je Mekka v Saúdské Arábii, průměrná teplota tu dosahuje 30,8 °C. 

Nejsevernější a nejjižnější místo 

Nejsevernějším místem planety je ostrov Kaffklubben ležící na východ od Grónska. Nejjižnějším místem na Zemi je Jižní pól. Když nebudeme počítat Antarktidu, je nejjižnějším místem chilský mys Froward.

Další rekordy, které by neměly uniknout vaší pozornosti

•    Nejvyšší sopka na Zemi je Ojos del Salado v Andách (Argentina/Chile). Měří 6 893 m. Nejvyšší činná sopka je ale San Pedro v severním Chile s 6 154 m. 
•    Nejrozlehlejší poušť je Sahara se svou rozlohou 9 100 000 kilometrů čtverečních.
•    Největším ostrovem je Grónsko, rozkládá se na 2 130 750 kilometrů čtverečních.
•    Největší jezero je Kaspické moře, jeho plocha zaujímá 371 000 kilometrů čtverečních.
•    Nejhlubším jezerem je Bajkal na Sibiři. Hloubka tu dosahuje 1 637 metrů.
•    Nejdelší řeka je bez pochyby Amazonka, její tok je dlouhý 7 025 kilometrů. Zároveň má tahle řeka i největší povodí – 7 050 000 kilometrů čtverečních.
•    Nejvyšší vodopád se jmenuje Salto Angel ve Venezuele. Voda tu padá z výšky 979 metrů.

Které „nej“ vás nejvíc fascinuje? 
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zeměpisné rekordy světa: z některých „nej“ až mrazí