Přejít k hlavnímu obsahu

Živé horské město v Tatrách milují turisté i lyžaři. Pojďte s námi na virtuální exkurzi po Zakopaném

Žije zde jen necelých třicet tisíc stálých obyvatel. Ročně však město navštíví kolem tří milionů turistů. V roce 1939 se tady dokonce konalo mistrovství světa v alpských disciplínách.

Víte, o kterém evropském klenotu je řeč? Následující řádky budou věnovány polskému „hlavnímu městu lyžování“ – Zakopanému. Co tady zažít a vidět během týdenní dovolené?

Návštěva netradiční horské ulice

Krupówki, coby jedna z nejznámějších ulic v celém Polsku, vás upoutá hned na první pohled. Jde o živou promenádu s nespočtem obchůdků, barů i restaurací, které se specializují na místní speciality. Za vděk vezměte třeba hustými polévkami (například żurek, kwaśnica, gulaszowa, grzybowa, rośoł a další), které dokážou dost dobře nahradit hlavní chod, nebo grilovanými specialitami.

Výborná je i zdejší zmrzlina, kterou si kromě kopečků můžete koupit taky na váhu. Pokud chcete ochutnat místní alkohol, vsaďte na Zubrowku – vodku, ve které se „koupe“ stéblo traviny tomkovice vonné. Ta roste velmi vzácně i u nás.

Krupówki
Krupówki jsou nejznámější horskou promenádou v Zakopaném.
Zdroj:
Shutterstock

Prohlídka tržiště Gubałowka

Pokud se rozhodnete výše uvedenou uličku navštívit, vydejte se od ní na nejznámější tržiště v širokém okolí. Jeho jméno je Gubałowka a pořídíte na něm tradiční dřevěné výrobky, oblečení, ale i gastronomické speciality. Ochutnejte třeba grilovaný oszczypek s brusinkovou omáčkou nebo jiné tradiční sýry. Na tržišti nechybí ani stánky s čerstvým ovocem a zeleninou. Pár kousků ochutnejte. Energie se vám bude na dalších cestách po okolních klenotech hodit.

Zubačka a Butorowy Wierch

Jakmile si tržiště projdete, nevynechejte jízdu zubačkou na horu Gubałowka, kde opět najdete nespočet restaurací, kaváren i stánků s dárkovými předměty. Jakmile na Gubałowku vyjedete, naskytne se vám jedinečný výhled na celé panorama Tater. Pokud si chcete udělat krásnou procházku, přejděte na vedlejší Butorowy Wierch, jehož součástí je vyhlídková lanovka, odkud si můžete prohlédnout vrchol Giewont.

Zubačka a hora Gubałowka
Na Gubałowku se můžete nechat od stejnojmenného tržiště vyvézt lanovkou.
Zdroj:
Shutterstock

„Insta-friendly“ park Rówień Krupowa

Pokud do Zakopaného zamíříte v létě, vydejte se na rodinný piknik do parku Rówień Krupowa, který zabírá skoro celou délku města. Park je posetý lavičkami i menšími obchůdky s drobným občerstvením. V zimě vás tady příjemně překvapí udržovaná běžkařská dráha i spousta kopců, kde se dá s dětmi sáňkovat. Součástí parku je i velký dřevěný nápis Zakopané s tradičními místními ornamenty, kde pořídíte dokonalé „insta-friendly“ fotky.

Skokanský můstek Wielka Krokiew

Protože jsme už na začátku toho článku zmínili, že Zakopané je podle místních hlavní město lyžování, a v roce 1939 dokonce hostilo mistrovství v alpských sportech, není se čemu divit, že na jeho pozůstatky tady narazíte prakticky na každém kroku. Jedním příkladem za všechny je skokanský můstek Wielka Krokiew, na kterém se skáče světový pohár a mimo závody vás k němu vyveze lanovka.

V blízkosti můžete už z dálky spatřit zelený jeřáb, kde se skáče bungee jumping, a v zimních měsících je zde dokonce vybudován sněžný labyrint a hrad pro malé i velké návštěvníky.

Polské Tatry
Zakopané láká na okouzlující panoramata i horské masivy.
Zdroj:
Shutterstock

Kasprowy Wierch ocení nejen pěší turisté

Nejnavštěvovanějším vrcholem polské části Tater je Kasprowy Wierch s výškou 1987 m n. m. Ten se vyznačuje dobrou dostupností a nespočtem turistických tras.

Pokud se vydáte „po zelené“, čeká vás stoupající trasa přímo na vrcholek. Naopak žlutá a modrá trasa vedou přes magické místo s názvem hala Gąsienicowa. Jde o náhorní plošinu plnou menších jezer, bývalých pastvin a krásných výhledů pod horskými mohykány. Na samotném Kasprowem Wierchu je nejvýše položená meteorologická stanice v Polsku.

Na své si tady přijdou i milovníci zimních sportů, pro které jsou zde vybudované dvě černé sjezdovky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 16' 57.5643", 19° 57' 48.1494"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Živé horské město v Tatrách milují turisté i lyžaři. Pojďte s námi na virtuální exkurzi po Zakopaném